Buji nedir, ne işe yarar? Buji arızası nasıl anlaşılır?
Buji, yanma odasında bulunan ve yakıt ile hava karışımını kıvılcım ile ateşleyen parçadır. Motorun hareketlenmesi için yakıtın ateşlenmesi gerekmektedir. İçten yanmalı motorlarda da yakıtı ateşleyerek motorun çalışmasını sağlayan parça buji olur. Buji nedir ve ne işe yarar, arızası nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.
Buji, içten yanmalı motorlardaki ateşlemeyi sağlayan parçadır. Arızası durumunda motor çalışmayabilir ya da geç çalışabilir.
BUJİ NEDİR?
Buji, benzinli araçlarda her silindirde birer adet olan ve yanma odasındaki yakıt-hava karışımını ateşleyen parçanın adıdır. Bu ateşleme bobininden yüksek voltajlı elektrik gelir ve buji tırnaklarında kıvılcım oluşarak işlem gerçekleşir. Motor sisteminde hava ile yakıt karışımını kinetik enerjiye dönüştürmek gerekir. Bu bujiler sayesinde mümkün olur ve motordaki ateşlemeden bujiler sorumludur.
NE İŞE YARAR?
Araçlarda, basit gibi gözüken fakat görevi önemli olan birçok parça vardır. Bunlardan biri de bujidir ve içten yanmalı motorların ateşleme sisteminde bulunur. Yanma odasındaki hava ile yakıt karışımını sağlar ve bu işlemi yaparken de bir kıvılcım oluşturur. Bu kıvılcım gerilim farklarından kaynaklanır. Buji elektrotları arasında meydana çıkan kıvılcım için bobinlerden gelen 20 ile 100 binlik volt arasında gerilim kullanılır. Dizel araçlarda hava ile yakıt karışımında ateşleme yerine sıkıştırma olduğu için buji sadece benzinli motoru olan araçlarda kullanılır.
BUJİ ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?
Bujiler motordaki ateşlemeden sorumludur ve bu nedenle de otomobillerin performansını doğrudan etkilemektedir. Hava yakıt karışımını ateşlerken aracın verimliliğini ve performansını etkilerken emisyon değerlerinde de rol sahibi olmaktadır. Motorda çok sayıda buji vardır ve herhangi biri arızalansa bile birçok problem ortaya çıkabilir. Bu nedenle buji problemlerine önem vermek ve ihmal etmemek gerekir. Yüksek sıcaklığa maruz kalan ve binlerce kilometre çalışan bujiler buna dayanıklı olan materyallerden üretilse de bazen aşınabilir ve görevini yerine getiremez hale gelebilir.
Marşa asıldığı zaman araç çalışmıyor ya da geç çalışıyorsa buji arızası var demektir. Ayrıca ani hızlanma sırasında tekleme, gaz yememe ve patlama sorunları da bujilerde arıza olduğunu gösterir. Araç performansında düşüş ya da yakıt tüketiminde artış olması halinde de aracın bujisinde arıza meydana gelmiş olabilir.
- Dilan ve Engin Polat'a dava açan savcının tayini çıktı!
- Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can 24 yaşına girdi!
- Yıllar ona acımadı! Küçük İbo'nun son halini şaşırttı
- Aleyna Kalaycıoğlu ve Canbay'dan romantik paylaşım!
- Bir dönem Yeşilçam'ın Şekerpare'si olarak anılan Yaprak Özdemiroğlu'nun değişimi şaşırttı!