Sosyal zeka (Sq) ne demek? Sq ne kadar önemlidir?
Toplumsal ve sosyal hayata ayak uydurması ve başarılı iletişimin sağlanması adına sosyal zeka yani SQ oldukça önemlidir. Sosyal zeka sonradan kazanılan bir yetenektir. Kişiler ne kadar çok sosyal hayatın içerisinde olursa sosyal zeka yeteneği o oranda artmaktadır. IQ ile SQ arasında farklar bulunmaktadır. IQ genetik özellikler çerçevesinde şekillenmektedir SQ kişilerin diğer insanlar ile kurdukları ilişki ile şekillenmektedir. Sosyal zeka (Sq) ne demek? Sq ne kadar önemlidir sizler için ayrıntıları ile derledik.
Ancak SQ başta aile ile başlayan sonrasında okul hayatı ve özel ilişkilerde diğer insanlar ile birlikte olma iletişim bağı kurulmasıyla gelişmektedir. Bu anlamda başta araştırmacılar olmak üzere akademik kariyere sahip kişilerin SQ yeteneği yüksek olarak kabul edilmektedir.
Sosyal Zeka (SQ) Ne Demek?
Sosyal zeka matematik zekasından farklı olmak üzere insanlar arası iletişimi mükemmel derecede sağlayan sosyal ilişkilerinde başarılı olan ve çevresinde sürekli insanlar olan kişilerle empati kurabilen kişiler sosyal zeka yeteneği yüksek olarak kabul edilmektedir.
Yüksek IQ ya sahip insanların SQ yani sosyal zekaları düşük olabilmektedir. Aslında IQ seviyesi yüksek olan kişinin analitik değerlendirme ve kavrama yeteneği yüksek olmakla birlikte diğer insanlar ile duygusal ve iletişim sorunları yaşayabilirler. Yüksek zekalı kişiler içe dönük yaşamaları sosyal zekası düşük olabilmektedir.
SQ Ne Kadar Önemlidir?
Sosyal zeka olarak tanımlanan SQ akıl yürütme ve objektif değerlendirmenin yanı sıra insani değerleri düşünerek kişiler ile ilgili ilişkilerini empati yeteneğini kullanarak değerlendirilmektedir.
İş dünyası ve kurumsal hayatta en önemli çalışan adayını değerlendirme başlıklar altında yer alan SQ çalışan dünyasında iletişim ve empati yeteneği yüksek, sabır ve stres altında çalışma düzeni ölçme, değerlendirme bakımından çok önemlidir. Ruhsal sağlığın önemi, kişilerin duygularını anlama, ifade etme ve karşı tarafın doğru anlaşılması adına birtakım testler yapılmaktadır.
Bir kişi tüm hayatı boyunca sadece IQ yani zekasının yüksek olması yeterli olmamaktadır. Yüksek zeka ile bir konuyu hemen kavrama ve konu ile ilgili matematiksel ve analiz yeteneğini aynı zamanda diğer insanlar ile paylaşma ve bağ kurma sonucunda toplumsal hayata da ayak uydurması beklenmektedir. Ancak hem IQ hem SQ aynı anda uyumlandırılamamaktadır.
Normal zeka seviyesi olarak IQ ele alındığında zihinsel faaliyetlerin normal hızla çalışması duygusal zekaya da yansımakta ve normal sosyal zeka gelişimi insanlarda görülmektedir. Sosyal zekası yüksek olan kişilerin liderlik konusunda çok başarılıdırlar. Ayrıca ekip çalışması içerisinde kendisi hemen fark edilmektedir. Sadece sosyal zekanın yüksek olması bile başarıyı kolaylıkla sağlayacağı kanıtlanmıştır.
- Uzak Şehir'de Alya ve Cihan evlendi: Tez vakitte bir torun bekliyorum
- Ferdi Tayfur, ambulans uçakla Antalya'ya sevk edildi
- Öykü Gürman'dan kardeşiyle ilgili iddialara cevap! 'Aldırış etmeyin'
- İpler tamamen koptu! Torreira son hamlesiyle adeta iddiayı doğruladı
- Yasemin Özilhan karnabaharlı smoothie yaptı! Demet Akalın'dan yorum gecikmedi