Squat nasıl yapılır? Squat hareketleri nelerdir, ne işe yarar?
Squat sporseverlerin uyguladıkları egzersiz metotları arasında çok sık olarak tercih edilen bir yöntemdir. Squat uygulamanın belirli bir metodu ve doğru bir şekli vardır. Sporseverler çoğunlukla squat uygulamakla ilgi en doğru yöntemi öğrenmek için araştırmalar yaparlar. Squat nasıl yapılır ve ne işe yarar sizler için ayrıntıları ile derledik.
Squat temel olarak bakıldığında bacak kaslarını çalıştıran bir egzersiz hareketidir. Aynı zamanda düzenli olarak uygulandığı takdirde kuvvet ve dayanıklılığın artmasında da önemli bir rolü vardır.
SQUAT NASIL YAPILIR?
İlk olarak belirtilmelidir ki spor geçmişi olmayanlar ve spora yeni başlayanlar tarafından bu egzersiz ağırlıksız olarak ve doğru bir formda yapılmalıdır. Sportif anlamda form durumu düzgün ve başarılı bir durumda ise ağırlıklı olarak da çalışılabilir. Öncelikle ağırlıklı çalışma yapılacaksa vücut ağırlığına ve form durumuna göre kaldırılabilecek bir ağırlık seçilmelidir.
SQUAT HAREKETLERİ NELERDİR?
Ağırlık barı omuzların üzerine alınır ve sırt kasları sıkılarak, ayaklar omuz genişliğinde açılır. Trapez kasları üzerine alınmış olan ağırlık düzgünce kavranır. Bacak kaslarına odaklı bir şekilde çömelme hareketine başlanır. Ağırlık nedeniyle trapez ve omuz kaslarında acı hissediliyorsa bir havlu veya ped kullanılabilir. Dik bir biçimde çömelmeye başlanmalı ve üst bacaklar yerle paralel olacak bir biçimde çömelmek gerekmektedir.
Çömelme hareketinin tamamlanması ardından kalça kasları sıkılarak yeniden ayağa kalkılır. Nefes alış verişi tüm egzersiz boyunca kontrollü olmalıdır. Nefes kontrolünün sağlanması durumunda egzersizin performansı artacaktır.
SQUAT NE İŞE YARAR?
Squat egzersizi vücutta aynı andan birden fazla kas grubunu çalıştırmaktadır. Öncelikle bu egzersiz bacak kaslarını ciddi anlamda çalıştırmaktadır ve bacak kaslarının güçlenmesinde en önemli egzersiz yöntemlerindendir. Bu egzersiz tam anlamıyla bir direnç ve kuvvet egzersizidir. Bu nedenle pek çok spor branşında da ana egzersiz hareketlerinden biri olmuştur.
Bacak kaslarını kuvvetlendirir, kalça kaslarını, hatta sırt bölgesi ve karın bölgesindeki kasları da ciddi anlamda etkin olarak çalıştırmaktadır. Testesteron seviyesini yükseltir. Aynı zamanda yağ yakımı konusunda da yardımcı olur.
Doğru bir biçimde yapıldığı takdirde squat, sırt kaslarını güçlendirir ve daha dik ve aynı zamanda kendinden emin bir duruş kazanılmasını sağlar. Özellikle kalça ve karın bölgelerindeki yağları yakarak daha fit ve sağlıklı bir vücuda kavuşulmasına da yardımcı olur.
Squat aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemlerinde yer alan başlıca kas gruplarını da çalıştırmaktadır. Toksinler ve kimyasal bileşenlerin vücuttan atılması squat egzersizi uygulandığında normalde olduğundan daha kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Karın kaslarını da oldukça aktif bir biçimde çalıştıran squat, bu sayede karın kısmının da daha güçlü bir hale ulaşmasını sağlamaktadır.
Squatın ön ve arka bacak kaslarında meydana getirdiği gelişme neticesinde daha iyi ve daha güçlü görünen bacaklara sahip olunabilmektedir.
Squat egzersizi esnasında hiç bir sıçrama ya da zıplama hareketi söz konusu olmadığı için, ayaklar bu egzersiz esnasında yerden hiç kesilmez ve bunun neticesinde squat egzersizi esnasında eklemlere ani yük binmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanmaz. Bundan dolayı squat egzersizi aracılığı ile eklemler de güçlendirilebilir. Ayrıca squat egzersizinin çalışmasını sağladığı merkez bölge sayesinde denge becerileri de daha ileri seviyeye taşınabilmektedir.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'