YemekAnadolu’nun zengin mirası Zade kebabı! Nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılır? Tarifi nedir?

Anadolu’nun zengin mirası Zade kebabı! Nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılır? Tarifi nedir?

Paylaş
Anadolu’nun zengin mirası Zade kebabı! Nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılır? Tarifi nedir?

Anadolu mutfağında yüzyıllardır uygulanan yemek tarifleri, günümüzde hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Türkiye’ye özel yüzlerce çeşidi bulunan kebap, Anadolu’nun farklı lezzetleriyle harmanlanarak sofralara konuk oluyor. Bunlardan biri olan Zade kebabı, içerisindeki malzemelerle ağızda enfes bir aroma bırakıyor. Peki, Zade kebabı nasıl yapılıyor? Hangi malzemeler, hangi oranda kullanılıyor?

Zade kebabı, özellikle patlıcan yemeyi sevenlerin tercihleri arasında bulunuyor. Fırında hazırlanan bu tarif sayesinde adeta bir lezzet şöleni yaşanıyor. Etin ve patlıcanın enfes buluşması, akşam yemeğine damgasını vuruyor. İşte bu lezzetli mi lezzetli Zade kebabıyla ilgili tüm detaylar…

Haberin Devamı


AZERBEYCAN’DAN ANADOLU’YA YOLCULUĞU
Türk mutfağının en lezzetli yemekleri listesinde kendine sarsılmaz bir yer edinen Zade kebabı, hem tadıyla hem de görünümüyle öne çıkıyor. Pratik bir şekilde hazırlanıp kolaylıkla pişirilen kebabın tarihi ise oldukça eskiye dayanıyor. Bu tarif, rivayete göre Azerbeycan’dan Anadolu’ya geliyor. Zaman içerisinde Anadolu mutfağının kendine has lezzetine uyarlanan kebap, günümüzde de farklı versiyonlarıyla yapılmaya devam ediliyor.


DAMAKLARDA İZ BIRAKACAK ZADE KEBABI TARİFİ

Malzemeler:

  • 250-300 gr kuşbaşı doğranmış et
  • 4 adet patlıcan
  • 2 adet biber
  • 2 adet patates
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ (Etli harç için)
  • Sıvı yağ (Kızartmak için)
  • Kaşar peyniri rendesi (Üzeri için)


YAPILIŞI:

  • Zade kebabını yapmak için öncelikle 300 gr eti kuşbaşı şeklinde doğrayın. Ardından önceden kızdırılmış teflon tencerenin içerisine alın.Tencereye aldığınız eti kavurun. Bu noktada ara ara kavurmanız büyük bir önem taşıyor. Daha sonra ise kavrulan etlerin üzerini çok az geçecek kadar su ekleyin. Etler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
  • Diğer tarafta 3 adet patlıcanı alacalı olarak soyun ve sap kısımlarını kesin. Bıçak yardımı ile uzunlamasına çok kalın ya da çok aşırı ince olmayacak şekilde dilimleyin.
  • 2 adet orta boy patatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. 1 adet domates, 2 adet yeşil biber, 1 adet orta boy soğan ve 2 diş sarımsağı ince ince doğrayın.
  • Geniş bir tava içine koyduğunuz sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları kızgın yağ içine alarak kızartmaya başlayın. Patlıcanların önünü ve arkasını eşit bir şekilde kızartmaya dikkat edin.
  • Kızaran patlıcanları, yağını çekmesi amacıyla kağıt havlunun üzerine alın. Bu şekilde patlıcandaki fazla yağın süzülmesini sağlayın. Patlıcanları kızarttıktan sonra doğranmış patatesleri de kızgın yağ içinde kızartın.
  • Etler piştikten sonra içine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Doğranmış sarımsak, soğan ve biberleri ekleyin. Soğan ve biberler yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.
  • Doğranmış domates ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin. Domatesler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.
  • Et harcı piştikten sonra kendi tadım zevkinize uygun olacak şekilde tuz, karabiber ve kızarttığınız patatesleri ekleyip iyice karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp etli patates harcını 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Diğer tarafta 4 adet güveç kabına kızarttığınız iki patlıcanı üst üste koyun. Bu dilimlerin çapraz olmasına mutlaka dikkat edin. Aynı zamanda uç kısımlarını da sarkıtın.
  • Patlıcanların üzerine 1 tutam tuz serpiştirin. Orta kısmına etli patates harcından koyun. Dışarı sarkan patlıcanları harcın üzerine kapatın.
  • Son adım olarak hazırladığınız Zade kebabının üzerine rendelenmiş kaşar peynirini koyun.
    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirmeye başlayabilirsiniz. Üzeri hafif bir şekilde kızarana kadar yani yaklaşık 20 dakika pişirin.