Kızılcık şerbeti: Serinleyen havalar için bağışıklık güçlendirici içecek!
Lokman Hekim'in "Bunu içen doktor yüzü görmüyor!" diye tarif ettiği kızılcık şerbetini sofralarınıza katmaya ne dersiniz? "Diyabet, kanser ve inme riskini düşüren doğal ağrı kesici" olarak tarif edilen kızılcık, serinleyen havalara karşı bağışıklığı güçlendirmek için ilaç niyetine içebileceğiniz, ancak lezzeti ile kalbinizi çalacak bir doğal içecek. Kızılcık şerbetinin tarifini ve kızılcık meyvesi faydalarını Posta.com.tr okurları için anlattık. Şimdiden afiyet olsun!
05 Eylül 2022 , Pazartesi 15:46
Tıp alanında hekimliğin atası olarak bilinen Lokman Hekim’in binlerce yıl önce tavsiye ettiği kızılcık, adeta şifa dağıtıyor. Lokman Hekim’in ''Bunu yiyen hasta olmaz'' diyerek önemini vurguladığı kızılcık meyvesi de şifa deposu besinler listesinde başı çekiyor.
Haberin Devamı
KIZILCIK MEYVESİ FAYDALARI
- Yüksek lif oranına sahip, etli ve sulu küçük bir meyve olan kızılcık, içinde barındırdığı mineral ve vitaminler sayesinde adeta doğal ilaç görevi görüyor.
- A, C, E, K vitaminleri ve B grubu vitaminleri olan tiamin, riboflavin ve piridoksin açısından zengin olan bu meyve, iyi bir sodyum, potasyum ve kalsiyum kaynağı olarak öne çıkıyor.
- Ülkemizde bol miktarda bulunan ve tam bir C vitamini deposu olan kızılcık, bağışıklığı güçlendiriyor, tüketen kişilere doktor yüzü göstermiyor.
KIZILCIK MEYVESİ NERELERDE KULLANILABİLİR?
- Kızılcık şerbeti, üşütmeden kaynaklanan boğaz ağrıları ve iltihaplarına iyi geliyor; nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde tıbbi amaçlı kullanılabilir.
- Bronşlarda rahatlama sağlayan kızılcık mide ülseri gibi mide rahatsızlıklarını gidermeye de yardımcı oluyor.
- Sindirim ve boşaltım sistemi sorunlarına iyi gelen bu küçük meyve, üriner sistem enfeksiyonlarını engellemeye de yardımcı oluyor.
- Diş plaklarını ve çürüklerini önleyen, LDL kolesterolü düşürmeyi destekleyen kızılcık aynı zamanda obeziteyle de savaşıyor.
- Böbrek taşlarına iyi gelen, antioksidan özellikli kızılcık aynı zamanda damar çeperini destekleyerek kalp-damar sağlığına katkı sağlar.
Kızılcığı bu kadar övdükten sonra tarifini vermezsek olmaz! İşte lezzetli ve faydalı kızılcık şerbetinin en pratik tarifi...
MALZEMELER
- Yarım kilo kızılcık
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 litre su
- 1 adet çubuk tarçın
- 3 karanfil tanesi
KIZILCIK ŞERBETİ YAPILIŞI
- Kızılcıkların varsa küçük yeşil saplarından ayırın ve yıkayın ve tencereye alın.
- Üzerine şeker, tarçın, karanfil ve suyu ekleyerek 15-20 dakika, kızılcıklar yumuşayıp rengini salana kadar kaynatın.
- Kızılcıklar yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Kızılcık şerbetimiz soğuduktan sonra üzerine temiz bir tülbent geçirdiğiniz kabın içerisine suyunu süzün. Tülbentte kalan posaların da iyice suyunu sıkın.
- Eğer kızılcık şerbetinizi hemen tüketmeyecekseniz ağzı kapaklı bir sürahi ya da kavanoza alarak dolapta saklayın.
BUNLARI DA OKUYUN
- Seda Sayan'ın müstakbel gelini İlayda Alişan dekolteli mini elbisesiyle göz kamaştırdı!
- Kaan Urgancıoğlu’ndan samimi itiraflar: İlk defa akşam 8.30’da uyuyorum!
- İlk kaşığı alan Ezgi Yıldırım’a MasterChef Türkiye'den duygusal veda!
- Ayliz Duman'ın annesini gören gözlerine inanamıyor!
- Kaya Çilingiroğlu'ndan Hülya Avşar'ın "Burnuna aşık oldum" sözüne cevap