Altın madalyalı Paralimpik yüzücümüz Sümeyye Boyacı, Barbie’nin ‘rol modelleri’ serisine katıldı. 17 yaşındaki Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası 2’ncisi Sümeyye Boyacı’nın “Kollarım olmayabilir ama kimsenin görmediği kanatlarım var” sözleri herkese ilham verdi.
Mattel Oyuncak da böyle düşündüğünü, sevgili Sümeyye’yi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü onuruna bu yılki Barbie bebeklerinde ‘kadın kahramanlardan’ biri olarak seçerek kanıtladı.
Geleceğe yön veren kadınlar
Sümeyye Boyacı’dan modellenen bebek, Barbie’nin spordaki kadın rol modellerinden biri. Geleceğe yön veren kadınları kutlayan bu yılki bebekler arasında; İngiltere tarihinin en hızlı atleti, 100 ve 200 metrede 5 kez Avrupa ve 1 kez Dünya Şampiyonu olan İngiliz Dina Asher-Smith, 2019 yılı Uzun Atlama Dünya Şampiyonu Alman Malaika Mihambo, Fransa Kadın Milli Futbol Takımı Kaptanı Amandine Henry, Eskrim’de 4 kez Dünya, 5 kez Avrupa Şampiyonu olan Ukraynalı Olga Kharlan, 2 kez Gençler Avrupa Sörf Şampiyonu olan Portekizli Teresa Bonvalot, 2018 ABD Açık Tenis Şampiyonu olan, Japonya Grand Slam’ı kazanan ilk kadın tenisçisi Naomi Osaka, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Kadın Pist Bisikleti Şampiyonu Kristina Vogel gibi spor dünyasının önemli şampiyon sporcuları yer alıyor.
Farklılıklar kabullenilmeli
Mattel Oyuncak, ilk olarak 2015 yılında başlattığı akımda, farklı vücut tiplerini, cilt tonlarını, saç stillerini, kalıcı engelleri, vitiligo gibi bazı hastalıkları yansıtarak çeşitlilik mesajlarını yaymaya ve daha kapsayıcı bir yaklaşım izlemeye karar verdiklerini açıklamıştı.
Mattel’in, “Barbie bebekler sadece çocuklarımızın dolapları için bir ilham kaynağı olmakla kalmamalı, aynı zamanda toplumu da farklılıklarımızı kabullenmeye ve bunları aramıza dahil etmeye teşvik etmeli” açıklamasından sonra firmanın attığı ilk adım, saçsız Barbie ile vitiligosu olan bir Barbie üretmek oldu. Böylece çok boyutlu güzelliği temsil etmek için 6 yeni bebek ortaya çıktı. Şirket bir başka açıklamasında “Bir kız herhangi bir nedenle saç dökülmesi yaşıyorsa, kendi yansımasını bebeğinde görebilir” dedi.
176 farklı bebek
Bugün seride 9 farklı vücut tipi, 35 cilt tonu ve 94 saç stili ile hem erkek hem de kadın 176 bebek var. Bir Barbie tekerlekli sandalye kullanıyor, diğerinde protez bacak var. Firmanın moda bebek tasarımcısı kıdemli Başkan Yardımcısı Kim Culmone da verdiği bir demeçte, Mattel’in etiketsiz bir bebek çizgisi yaratmasının zamanının geldiğini hissettiğini söylerken, “Dünya kapsayıcılığın olumlu etkisini kutlamaya devam ediyor, oyuncaklar bir kültürün yansımasıdır” diyor.
Çağla Kubat da yer aldı
Barbie’nin geçmiş ve geleceğin rol modellerini onurlandırmaya yönelik ‘Rol Modeli’ projesinin bir parçası olarak daha önce de 2005 Avrupa Slalom Rüzgar Sörfü Şampiyonumuz Çağla Kubat ve oyuncu-senarist Gülse Birsel’i temsilen birer Barbie yapıldı.
Başlatılan kampanya, gelecek nesillerdeki kadınlara sınırlarını zorlamaları, toplum tarafından kendilerine verilen geleneksel rollerden kurtulmaları ve gerçek potansiyellerine ulaşmaları için ilham vermeyi amaçlıyor.
Sümeyye Boyacı kimdir?
Sümeyye Boyacı, 5 Şubat 2003’te Eskişehir’de 2 kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde doğdu. İlkokul eğitimini özel bir okulda aldı ve ayaklarıyla yazı yazmayı öğrendi. 4.5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başladı.
Alexander Pushkin’in ‘Altın Balık’ adlı ünlü kitabının Türkçe çevirisi için bir resim yaptı. Yaptığı resim dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Rusya ziyareti sırasında sunuldu. 2009’da sulu boya eserleri Moskova’da sergilendi. 2014 yılında yaptığı ebru sanatıyla sergiye katıldı.
Balıklardan ilham aldı
Gittiği akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek 2008’de yüzmeye başladı. 2013 yılında antrenör Mehmet Bayrak hocası oldu. Haziran 2016’da Berlin’de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Almanya Yüzme Şampiyonası’nda mücadele etti. 50 metre sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi olan Boyacı, 100 metre kurbağalama S6, 50 metre serbest S5 ve 50 metre kelebek S5 kategorilerinde ise serilerde elendi.
Hedefi 2020 Paralimpik Oyunları
Rio de Janeiro’daki 2016 Paralimpik Oyunları’nda 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde 8’nci sırada yer aldı. Ertesi yıl, Avrupa Para Gençlik Oyunları’ndaki 50 metre sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanırken, 50 metre serbest S1-5 kategorisini 4’üncü tamamladı.
Aynı yıl Mexico City’deki Para Yüzme Dünya Şampiyonası’nda dört farklı kategoride yarıştı. Ağustos 2018’de, Dublin’deki Para Yüzme Avrupa Şampiyonası’nda, 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı. Son olarak Mayıs 2019’da Londra’da yapılan Para Yüzme Dünya Şampiyonası’nda Sümeyye Boyacı, 1’inci olan İspanyol rakibi Teresa Perales ile arasındaki 3 saliselik farkla ve 44:74’lük derecesiyle Dünya 2’ncisi oldu. Sümeyye’nin en büyük hedefi 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda şampiyon olmak.