Türk yüzme tarihinin parlayan yıldızı Sümeyye Boyacı, Erzurum’un yüksek rakımlı Palandöken’indeki kamp hayatından Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda yaşadığı unutulmaz anılara kadar, sporcu yolculuğunun her aşamasını bizimle paylaştı. Profesyonel bir sporcu olarak hayatının tamamını idmanlara adayan Boyacı, “Günde çift antrenman yaparak, hayatımızı tamamen idmana göre ayarlıyoruz” diyor. Ancak her sporcu gibi onun da madalyaya giden yolda gösterdiği fedakarlıklar, sadece havuzun dört duvarı arasında kalmıyor. “Uyurken bile yüzüyorum” diyerek fedakarlığın ve tutkunun sınırlarını zorluyor. Sümeyye’nin, Erzurum Palandöken Polat Otel’deki kampında biz de TMPK olarak yanındaydık ve madalyaların sadece başarının bir simgesi değil, aynı zamanda bu zorlu yolculuğun da bir kanıtı olduğunu gördük.
ERZURUM’DA YÜKSEK RAKIMDA HAZIRLANIYOR
Sümeyye, bizim Erzurum’da ne işimiz var?
Sümeyye Boyacı: Erzurum Palandöken, Polat Otel’de kamp yapıyoruz. Profesyonel bir sporcu olarak, yüksek rakım kampının önemini vurgulamak isterim; yüzmeyle ilgilenen herkes bilir ki yüksek irtifada kamp yapmak, sporcuların performansını önemli ölçüde artırıyor. Yüksek rakımda hava daha seyrektir, bu da vücudun daha az oksijenle çalışmak zorunda kalması anlamına gelir. Bu durum, zamanla vücudun oksijen taşıma kapasitesini artırarak, alçak irtifalara dönüldüğünde performansın iyileşmesine yardımcı olur. Yani, sporcular yüksek irtifada antrenman yaparak, vücutlarını daha verimli oksijen kullanmaya adapte ederler, bu da onların yarışmalarda daha güçlü ve dayanıklı olmalarını sağlar. Bu nedenle de Erzurum her zaman ilk tercihim oldu.
MADALYAYA GİDEN YOLDA BÜYÜK FEDAKARLIK VAR
Kamp rutinin nasıl işliyor?
S.B.: Kamp süresince günde çift antrenman yapıyoruz. Günümüz tamamen idman programına göre düzenleniyor; sabah kalkıp antrenmana gidiyoruz, aralarda yemek yiyip tekrar idmana dönüyoruz.
Biz burada senin bir gününe tanık olduk. Seni sadece başarılarınla gören insanlara bir şey söylemek ister misin?
S.B.: Kürsüde görünen sadece madalya anı ama o madalyaya giden yol, büyük fedakarlıklar içeriyor. Hatta bazen uyurken bile kendimi yüzüyormuş gibi hissediyorum, rüyalarımda yüzme hareketleri yapıyorum. Öyle bir fedakarlık ki ben uyurken bile yüzüyorum. Şaka değil rüyalarımda dolfin attığımı görüyorum. Hatta bir keresinde metroda giderken uyuyakalmışım ve rüyamda sırt üstü yüzerken kafamı cama çaparak uyandım. İnsanlar bana bakıyordu.
ORİGAMİDEN MADALYAM VAR SIRA EYFEL MADALYASINDA!
Peki o zaman madalyaların senin için anlamı ne?
S.B.: Madalyalar büyük bir emeğin, fedakarlığın sonucu. Ancak ben, sonuçtan ziyade süreçten keyif almayı önemsiyorum. Tokyo’da yaşadığım bir anı, bu bağlamda çok özel; Tokyo 2020 oyunlarında madalya alamamıştım. Ama hemen yarış sonrası idmanlarıma devam ederken, beni orada gören yaşlı bir Japon görevli, origamiden bir madalya hediye etti bana. Benim için çok değerliydi bu madalya. Şimdi de, o madalyadan aldığım derslerle, Paris’ten altın madalya alarak dönmek istiyorum.
Tokyo’da origamiden madalya, peki Paris 2024?
S.B.: Biliyorsunuz Paris’te madalyalar Eyfel’den birer parça alınarak üretildi. Ben origamiden madalyamın yanına, Paris Eyfel kulesinden bir parçayı getirmek istiyorum. Şu anda Erzurum’da olmamızın nedeni de tam olarak bu hedef için mücadele ediyor oluşumuz. Bu süreçte yanımızda olan aileme, hocalarıma, yöneticilerime, federasyonumuza ve TMPK ailesine çok teşekkür ediyorum.
SÜMEYYE SADECE YÜZÜCÜ DEĞİL BİR ROL MODEL
Bu özel röportaj, Sümeyye Boyacı’nın yalnızca bir paralimpik yüzücü olmadığını, aynı zamanda süreçten keyif alan, hedeflerine adım adım ilerleyen bir sporcu olduğunu gösteriyor. TMPK ailesinin bir parçası olarak, Boyacı ve diğer sporcularımız, bizlere engellerin üstesinden gelen azim ve kararlılığın gerçek örneklerini sunuyor. Ve unutmayın, şu anda bu yazıyı okuyan bir engelli birey, yarının paralimpik oyunlarında altın madalya kazanacak. Sümeyye Boyacı ve tüm milli sporcularımızın başarıları, bizlere hep birlikte daha yükseklere ulaşabileceğimizin ilhamını veriyor.
RÖPORTAJ: Türkiye Milli Paralimpik Komitesi iletişim ofisi