Şarkıcı John Lennon’ın güzel bir sözüyle başlayalım bu hafta: “Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir.” Adaptive Action Sports (AAS), Amerika’da engelli sporcuların hayatlarını değiştiren, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş.
Kalıcı fiziksel engeli olan kişilere aksiyon sporları için etkinlikler, kamplar düzenliyorlar. Zaman zaman da klinik hizmeti veriyorlar. Bu spor branşları arasında ise dağ bisikleti, yatarak stand-up paddle (kürek sörfü), kaykay ve snowboard yer alıyor. Ve snowboard şu an en fazla talep gören branş olarak belirtiliyor.
‘Dağ ile bütünleşiyorum’
Engelli Kiana Clay yaşadıklarını “Snowboard yaparken en çok sevdiğim şey, dağın kendisi ile bütünleşmek, onu kendi parçam gibi kucaklamak ve vücudunuzu dağın sahip olduğu gizeme uyarlamak” diye anlatıyor. Şimdilerde birçok sporcu bir sonraki Paralimpik Oyunları’nda yarışmak için snowboard eğitimi alıyor.
‘Uyum sağlamayı tercih ettim’
Zach Miller, 6 yıldır adaptif aksiyon sporları ile uğraşan 20 yaşında bir para snowboardcu. Altı aylıkken konulan beyin felci teşhisi sonrası tüm hayatını hastane ziyaretleri ve fizik tedaviler kaplıyor. Zach Miller’da beyin felcinden etkilenen bölge beynin kas sistemini kontrol eden kısmı. Yani ne kadar büyüyeceğinizi, ne kadar hızlı büyüyeceğinizi, ince motor becerilerinizi kontrol eden bölüm.
Açıkçası her şey beynin o merkezinde duruyor. Miller, büyümekten söz açılınca şöyle diyor: “Büyümek ilk önce benim için acı vericiydi, çünkü iskelet sistemim normal şekilde büyüyecekti, ancak kas sistemim her zaman bu duruma ayak uyduramıyordu. Profesyonel bir sporcu olma konusunda rekabetçi hayallerim için ideal bir konumda değildim. Ama vazgeçmek yerine uyum sağlamayı seçtim. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunun üzerinde çalışmanın yollarını bulmanız gerekir. Genellikle ne yapacağını bilen kişi kendiniz olursunuz.” Zach Miller şu anda Amerika Para Snowboard Erkekler Takımı’nda ve 2022’deki Pekin Kış Oyunları’nda yarışmayı umuyor.
Öncülük ediyorlar
Adaptive Action Sports, 2005 yılında Daniel Gale ve Amy Purdy tarafından kurulmuş. Amaçları, bedensel engelli bireylerin kaykay, snowboard ve diğer aksiyon sporlarına katılma fırsatları sunmak. O zaman kaykay ve snowboard yapan engelliler için sınırlı kaynaklar varken, bu tür sporları engellilere ulaştırmaya odaklanan ilk yer AAS oluyor. Sıra dışı sporlara engelliler adına öncülük ediyorlar.
Her şey nasıl başladı?
Daniel Gale’in eşi, Amy Purdy, 18’li yaşlardayken, başarılı bir sanatçı ve kaykay meraklısıydı. Birkaç yıl dünyayı dolaşacak ve istediği yerde snowboard yapacaktı. Ama 19 yaşındayken hayatı tamamen değişti. Grip benzeri semptomlarla geçen bir günün ardından Amy, septik şoka girerek acilen hastaneye kaldırıldı. Teşhis: Ölümcül bir kan enfeksiyonu olan bakteriyel menenjitti.
Amy neredeyse 3 ay boyunca yaşam savaşı verdi. Bu savaştan galip çıktı. Hastaneden fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak farklı biri olarak çıktı. Amy, dizinin altından her iki bacağını ve tüm böbrek fonksiyonlarını kaybetti. Amy, kendisine göre hastaneden fiziksel olarak eksik ayrıldı.
Ama bu hali hayallerini takip etmesini engellemedi. Amy şimdi madalyalı bir snowboardcu, yazar, oyuncu, televizyon sunucusu, dansçı, konuşmacı ve kaykaycıların avukatı. Amy duygularını şöyle dile getiriyor: “Kuruluşumuzun diğer engelliler üzerindeki olumlu etkisini ve bunun heyecan verici halini çok seviyorum.
Özellikle aksiyon sporları alanındaki bu ortama göre değişen sporların geleceğini görmek için sabırsızlanıyorum. Bu sporcular gerçekten rol modeller ve ilham vericiler. Hepimiz öyleyiz.”
Umut olması dileğiyle
Umarım Amy’nın hayat ve AAS’nin kuruluş amacı sizlere bir nebze de olsa umut olur. Yazımızı çok değerli Hintli aktör Aamir Khan ile Hz Mevlana’dan birer söz ile bitirelim: ‘Her şey üstüne gelip, seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde, sakın vazgeçme! Çünkü orası kaderinin değişeceği yerdir.’ Hz Mevlana. Aamir Khan ise şöyle diyor: ‘Kalbinde gerçek inanç ve cesareti olan her zaman kazanır.’