Sevgili Okurlar,
Cildimiz, saçımız ve kilomuzla ilgili bir çoğumuzun şikayeti vardır ve hep bir arayış içerisinde oluruz. Hepsiyle ilgili tabii ki düzeltme, onarma ve tedavi etme imkanı vardır. Hepsini sırasıyla sizlere iletmeye çalışacağım. Bugün özellikle gençlerin ergenlik dönemi sorunu olan akne ve yağlı cilt problemine değinmek istiyorum. Akne artık şehir hayatının stresi ve hava kirlilikleriyle aynı zamanda bir ileri yaş sorunu olmakta.
Akne tedavisinde en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta tedavinin mutlaka doktor kontrolünde sürdürülmesidir. Özellikle spesifik olarak kullandığımız akne ilaçlarında doktorunuzun uyguladığı dozların dışına çıkılmamalı, karaciğer enzimleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. İlacın kullanım şeklinin ve dikkat edilmesi gereken hususların eczacı tarafından izah edilmesi son derece önemli. Akne tedavisinde hayat tarzının düzenlenmesi ve doğru beslenme tüyoları için eczacılarınızdan tavsiye alınız. Her ulaştığınız bilgiyi ve kullanmak istediğiniz ürünü uygulamadan önce doktor ve eczacınıza danışınız. Akneli ve yağlı cilt bakımına birlikte göz atalım.
Sağlıklı ciltlerle güzel günler diliyorum.
NASIL MÜCADELE ETMELİYİZ?
Akne oluşumunun temel sebebi, cildimizdeki sebumun (yağ) çeşitli sebeplerden dolayı normal den fazla üretilmesi, kalitesi ve akışkanlığının bozulması ve P.Acnes adı verilen bir bakterinin artışıdır. Sebumsebase bezler tarafından üretilen yağlı bir maddedir ve görevi cildin dış yüzeyini korumaktır. Akneli cildin sebum yapısında, skualenoksidasyonu, yağ asitleri oranında ve diğer lipitlerde dengesizlik, E vitamininde azalma görülür. Yapısı bozulan ve akışkanlığını kaybeden sebum akne problemini tetikler. Bu değişimin içsel ve dışsal sebepleri olabilir. Örneğin en çok karşılaştığımız ergenlik dönemi aknelerinde olduğu gibi hormonal değişimler, kullanılan kimi ilaçlar, iklim hatta beslenme, makyajın ciltten doğru şekilde temizlenmemesi, uygun olmayan cilt bakım ürünleri kullanımı gibi pek çok faktör akneye neden olabilir.Türkiye ile benzer coğrafi konuma, cilt tipi dağılımına ve iklime sahip ülkelerde nüfusun büyük kısmı karma ve yağlı cilde sahiptir. Karma ve yağlı cilt tipleri genelde akneye eğilimlidir. Karma ve yağlı ciltlerdeki sebum miktarı normal bir ciltten daha fazla olduğu için bölgesel ya da genel olarak yüz bölgesinde görülen sebum artışının, önce siyah nokta diye bilinen komedonlara sonra da çeşitli tipte aknelere sebep olma ihtimali her zaman daha yüksektir. Ciltte “T” bölgesi diye bilinen alın, burun ve çene bölgesi başta olmak üzere yüzde aknenin en sık görüldüğü yerlerdir.
Son yıllarda kadınların çalışma hayatına entegrasyonu, şehir hayatında artan stres ve hava kirliliği gibi faktörler, özellikle yetişkin kadınlarda yüzün alt kısmında görülen aknelerin artışını da literatüre “yetişkin aknesi” olarak sokmuştur.
Aknenin çapı 5mm’den büyük olan nodüler akne, komedonel akne olarak bilinen siyah nokta gibi çeşitleri vardır. Hafifçe şişmiş, iltihaplı görünen kırmızı butonlar enflamatuvar aknenin en yaygın formudur.
Akneli cilt diğer tüm cilt tiplerinden daha özenle temizlenmelidir. Fakat bu cildi sürekli agresif temizleyicilerle temizlemek anlamına gelmez çünkü bilakis, gereğinden fazla ve agresif temizlik, ciltte daha fazla sebum salınımına sebep olur. Yapılması gereken sıklıkla fakat uygun hassasiyette ürünlerle temizlemektir. Duruma göre yıkanabilen bir temizleyici ya da durulama gerektirmeyen misel bir temizleyiciyle cilt günde en az 2 kez arındırılmalıdır. Dermatolog ya da eczacı tarafından önerilen ürünü sabırlı ve düzenli bir şekilde kullanmak gerekir.
NELER YAPMALISINIZ?
- Cilt tipinize özel olarak geliştirilen nazik ürünler tercih edin- Makyaj ürünü olarak komedojenik olmayan, özellikle eczanelerde satılan, cilt kusurlarını düzenleyen, kızarıklığı nötralize eden ve kusurları kapatan ürünler tercih edin.
- Dermatolog ya da eczacınızdan, cildiniz doğal güzelliğini kazandıracak etkili ve basit ürünler önermesini isteyin.
NELER YAPMAMALISINIZ?
- Akneniz varsa güneşe çıkarak geçeceğini ve lezyonların durumunun iyileşeceğini zannediyorsanız yanılıyorsunuz! Güneş etkisi geçtikten sonra gireceğiniz rebound etkisine hazırlıklı olun.- Makyajınızı temizlemeden yatağa girmeyin. Cilt geceleri yenilenir. Makyaj kalıntıları ve kir, cildin yenilenmesini yavaşlatacaktır.
- Akneleri sıkmak kesinlikle yapılmaması gereken bir şeydir. Aknelerinizi sıkmak skar izlerine ve aknenin yayılmasına neden olacaktır.
SAĞLIĞIMIZ İÇİN TAVSİYELER
B kompleks Vitamini: B vitaminleri cildin doğal yapısının korunmasında ve cilt yenilenmesi için metabolik görev yapan vitaminlerdir.Çinko: Mineral filtreli güneş koruyucularının içeriğinden tanıdığınız çinko, sağlıklı bir cilt yapısının korunmasında rol alan önemli bir mineraldir.
EveningPrimroseOil (Çuha çiçeği): Omega 6 ve doymuş yağ asitlerini içeren çuha çiçeği yağı cildin bariyer yapısını kuvvetlendirir. Lezyonların iyileşmesini ve kızarıklıkların yatışmasını sağlar.
KrilOil ve Omega-3: Kril yağı içeriğindeki doğal karotenoidastaksantinden dolayı akneli cilt tedavisinde iyi sonuçlar vermektedir. Fosfolipitler cilt bariyerinin kuvvetlenmesinde ve nemlendirmesinde kullanılır.
3 YENi MESAJINIZ VAR
MADRİD’DE BÜYÜK KANSER KONGRESİ
Tüm dünyadan saygın onkologların katıldığı ve önemli çalışmaların ilk kez açıklandığı bir kongre olan ESMO 2017 Kongresinin en sevindirici yönlerinden biri ülkemizden çok sayıda medikal onkologun klinik çalışma, sözlü sunum ve poster bildirilerinin de yayınlanmasıydı.KANSERLE SAVAŞ SÜRÜYOR
Temel mekanizması kanserle savaşmak üzere vücudun immün sistemi ile doğrudan çalışmayı hedefleyen ve İmmüno-Onkoloji olarak adlandırılan yenilikçi bir kanser tedavi yaklaşımı günümüzde kanser ile mücadelede ciddi bir ümit olmaya başlamıştır.
SAĞKALIMDA OLUMLU SONUÇ
Bağışıklık sistemi üzerinden etkili ilaçlar yani immunoterapiler ile yapılan çalışmalarda, mevcut kemoterapi tedavisine kıyasla sağlık durumu, yaşam kalitesi ve genel sağkalımda olumlu sonuçlar alınmıştır.