-Beşiktaş’taki Kabalcı ve Alkım Kitabevleri favori yerlerim arasındadır. Yeni çıkan yayınları izleme veya eksiklerimi tamamlama amacıyla sık uğrarım. Geçenlerde Alkım’a gittim, birinci katta kitap rafları arasında serpiştirilmiş birkaç masalı şirin kafesi yerine bu kez terastaki nefis manzaralı yemekli bölüme çıktım. Pek de hoşuma gitti doğrusu. Mekana ünlü Fransız klasik yazarı Balzac’ın adını vermişler; çok hoş. Hava müsait, terastaki bir masaya oturdum. Ama soğukta, alt kattaki ve bir aşağıdaki mutfaklı salonlar daha uygun olacak.
[[HAFTAYA]]
-Komşu masada gençler var. Hem satın aldıkları kitapları karıştırıyorlar hem de çaylarını yudumluyorlar. Aşağıdaki ana caddenin gürültü ve telaşı yerini burada huzura bırakmış. Önce bir sebzeli çorba söyledim. Kabak ağırlıklı, içinde maydanoz da var. Dahası, kremalı değil, adam gibi bir çorba ve de lezzetli (5 TL). Buranın ana yemeği Balzac Kebabı! Bir başka Fransız yazar Chateaubriand’ın adını verdiği ve ülkemizde ‘Şatobriyan’ denilen Bearnaise soslu sığır eti ızgarasına yerel bir rakip yani: Pide üzerinde dilimlenmiş biftek, köfte ve tavuk parçaları. Izgara yeşil biber ve domates. Ayrıca yoğurt ve domates soslu, üzerine de kibrit patates tava serpilmiş. Adı yabancı olsa da bu yoğurtlu kebap yurdum insanının damak tadına uyar mirim. Porsiyon da maşallah iki kişiyi doyuracak kadar bol (15 TL). Karışık bir salatayla (8 TL) yemeğimi noktalıyorum. Tatlıya yerim kalmadı; listede sütlaç, ‘chesecake’ ve çikolata sufle var oysa.
-Tek kapla da çıkabilirsiniz: İtalyan tarzı makarnalar (8-12 TL), piliç ızgara, köfte ya da bonfile (14-23 TL). Porsiyonlar elhak cömert ve bol garnitürlü. Daha hafif bir şeyler atıştırmak isterseniz, yeşilliklerle birlikte servis edilen tost çeşitleri ( 6 TL), etli, tavuklu ya da ton balıklı sandviçler (8-13 TL) var.
-Cafe Balzac’ta çocuk mönüsü yer alıyor: Makarna, köfte, hamburger ya da patatesli sosis tava (6 TL). Karnınız pek aç değilse, geldiğiniz saate göre, kahve çeşitleri (4-7), çay (3), taze sıkılmış meyve suyu ya da bir kadeh kırmızı şarap (9 TL) veya 1 tek rakı (8 TL) pek güzel gider. Yemek içmek bahane, önemli olan kitap sevgisi ve uygar bir ortamda dostlarla edebiyat muhabbeti. Alkım Kitabevi’nin perakende yöneticisi ve Cafe Balzac’ın çalışkan, sempatik ‘ev sahibesi’ Tülin Kahraman hanımı ve tüm servis elemanlarını kutluyorum.
(Alkım Kitabevi-Dolmabahçe Cad. No: 65 Beşiktaş Tel: 0212 259 31 26)
Denizlili simitçi Hamdi Yılmaz
Her gün yüzlerce kitap çıkıyor, en ünlüsünden ilk kitabı yayımlanan heyecanlı gencin imzasıyla. Kimi kitaplar üzerine sütun sütun yazılar, TV röportajları çıkıyor. Kimileri nedense yeterince dikkat çekmiyor. Öte yandan, okumayı ve hele yazmayı pek sevmeyenlerimiz ise, genelde ‘Benim hayatım roman abi, ah bi yazsam’ gevelemesinin üstüne çıkmazlar. Kimi inatçılar ise, edebiyat eğitimi görmemiş ya da edebi çevrelere takılmamış, takılamamış olsalar bile, üşenmezler; yaşadıklarını, düşündüklerini paylaşmaya çalışırlar. Hatta gerekirse, yazdıklarını bastırtmak için ceplerinden para harcarlar. Sakın ola bu gibi insanları hafife almayalım; çünkü onlar da bizimle aynı ülkede yaşıyorlar ve onların da anlattıkları kimi ünlü yazarın yazdıklarından daha az değerli değil. Bu yüzden, ‘Kim Ne Yapsın Senin Anılarını Simitçiiii!?...’ başlıklı bir kitapla karşılaşınca çok şaşırmadım. Kitabın yazarı, 1962’de Aydın Koçarlı’nın Boğaziçi köyünde doğan Hamdi Yılmaz. Çocukluğunda simit sattı, ayakkabı boyacılığı yaptı. Karadeniz Ereğlisi Ticaret Lisesi’ni bitirdi. Bir süre vekil öğretmenlik yaptı, askere gitti. İçinde tiyatroculuk aşkı vardı, profesyonellerle Anadolu turnesine çıktı. Sonra ev cihazları tamirciliğine soyundu, başaramadı. Bakkallığı denedi, iflas etti. Sonunda yeniden simitçiliğe başladı. Ama Denizli Halk Eğitim Merkezi’nde amatör tiyatroculuğa devam. Sloganı ise ‘Yeni çıktı fırından!’ Yaşı geldi 50’ye. Tabii ‘maddi olarak bir miligram ilerleyememek’ onu üzüyor ama önemsemiyor. Seyyar satıcılık ayıp değil ya. Alnının teri ile çocuklarını büyütüyor. Ve hepsinden önemlisi, kendince üretiyor. Alaylı ‘bir yazardan, simitçiliğe, tiyatroya ve daha bir sürü şeye dair anılar ve şiirler. Olanca içtenliğiyle. Senin anıların’ bizim için önemli Hamdi Bey kardeşimiz. Sakın düşünmeyi ve yazmayı bırakma. Çünkü yaşama sadece ve sadece amatörce bakılırsa, yaşam bir anlam kazanır.
(Hamdi Yılmaz’la irtibat için: 0538 863 80 57)