Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Suna Kıraç önderliğinde 1995’te, Cengiz Solakoğlu, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve bir grup akademisyen tarafından kuruldu.
İlköğretim çağındaki çocukların donanımlı ve nitelikli bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla, temel eğitime katkı sağlayan TEGV, 25’inci yılını kutluyor. TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, vakfın faaliyetleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı. 25 yılda 3 milyon çocuğa ulaştıklarına dikkat çeken Özinci şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra en çok çocuğa ulaşan sivil toplum kuruluşuyuz. Öncü ve örnek olduğumuza inanıyoruz. 25 yılda 90 bin eğitim gönüllümüz ile 3 milyon çocuğa ulaştık. 32 ile yayılmış 47 adet eğitim parkı ve öğrenim birimlerimiz, 24 adet de ‘Ateşböceği’ diye adlandırdığımız mobil öğrenim birimlerimiz var. Bu sonuçlar bizi çok mutlu etse de kuruluşumuzda koyduğumuz misyon ve hedefin hâlâ çok geçerli olduğunu ve etkimizi daha da artırarak yolumuza devam etmemiz gerektiğini görüyoruz.
ÖZGÜN BİR MODEL
TEGV’nin özgün bir eğitim modeli var. Ortada çocuk, onu çevreleyen üçgenin bir tarafında uzmanlarca hazırlanmış çocuk merkezli modüler bir etkinlik programı, diğer taraflarında çocuk dostu bir mekân ve donanımlı gönüllüler.
Hepsinin üzerinde de sistematik izleme-değerlendirme yapısı. Buradaki sihirli formül çocuğa şefkatle ve sevgiyle yaklaşmak. Onun güvenini sevgisini kazanmak, yaparak ve eğlenerek öğrenmesini sağlamak.
FARK YARATIYORUZ
3 milyon civarında TEGV çocuğumuz oldu. Çocukları gönüllü çalışma kültürü ile tanıştırıyoruz. Öğrenmeye, gelişmeye ve değişmeye karşı içsel motivasyon geliştiriyorlar. Farklı alanlarda potansiyellerinin ve sınırlarının farkına varıyorlar.
Teknolojiyi daha yakından tanıma, farklı öğrenme yöntemleri deneyimleme şansı buluyorlar. Gönüllülerimiz de çocuklarımızla benzer süreçlerden geçip, benzer kazanımlar elde ediyorlar.”
YENİ DÖNEM STRATEJİSİ
Gelecekteki en önemli riskin teknolojik gelişmenin gerisinde kalmak olduğunu gördüklerini belirten Oktay Özinci, şunları aktardı: “Türkiye’mizin her alanda rekabet gücüne sahip, sözü geçen bir ülke olması ve varlığını güçlenerek sürdürebilmesi için özgüvene sahip, akılcı, bilimsel düşünen, donanımlı bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor.
Biz de artık farklı bir TEGV konuşuyoruz. Hedefimiz etkin ve fark yaratan eğitim programları ve sürdürülebilir yapısı ile ülkemizdeki her çocuğun erişebileceği bir STK olmak.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELERE ONEM VERiYORUZ
Oktay Özinci, TEGV’nin kurumların desteğiyle hayata geçirdiği projeler arasında bulunanları şöyle sıraladı:
YAPI KREDİ BANKASI: Okuyorum Oynuyorum
UNILEVER: Eğlen Öğren Hijyen
GOOGLE: Algo Dijital
MERCEDES BENZ: Trafik Ateşböceği
CAMBRIDGE UP: İngilizce
LLOYD’S REGISTER FOUNDATION: Erzincan ve Siirt Kurtalan Tasarım ve Beceri Atölyeleri, Tasarım Mucidi Ateşböceği
LİLA KAĞIT: Çorlu Öğrenim Birimi yapımı
HAYALLERİNDEKİ DÜNYAYI RESMETTİLER
2010 yılında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile ilk işbirliğini yapan Lila Group, 10 yıldır Maylo markalı ürünlerinin satışından elde ettiği gelirin bir kısmını TEGV’e bağışlıyor. Bugüne kadar 20 binden fazla çocuğun eğitimine destek olan Lila Group, Maylo ve TEGV işbirliğinin 10’uncu yılı şerefine ‘Maylo Resim Şöleni’ düzenliyor. ‘Hayalinizdeki dünya nasıl bir yer?’ temalı resimleriyle ‘Maylo Resim Şöleni’ne katılan çocukların eserleri 28 Ocak 2020 tarihinde Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleşecek özel bir sergi ile resim severlerle buluşacak.
İYİ EĞİTİM HAKTIR İYİ EĞİTİM GÜÇTÜR
Özinci, "İyi eğitim fırsatı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocukların sahip olabileceği tek güç, tek fırsattır. Hayata farklı yerlerden, hatta en dipten başlayan çocukların yükselebilmesi için bir kaldıraçtır. Unutmayın, bir çocuk değişir, Türkiye gelişir. Siz de TEGV’e destek olmak isterseniz tüm GSM operatörlerinden TEGV yazıp 3353’e kısa mesajlar göndererek Eğitim Gönüllüleri’ne her biri 10 TL bağışta bulunabilirsiniz” dedi.