Arzu Çekirge PaksoyEkonominin yeni itici gücü kadın kooperatifleri

HABERİ PAYLAŞ

Ekonominin yeni itici gücü kadın kooperatifleri

Kadınlara hem ekonomik hayata katılma hem de dünyayı yeni bakış açılarıyla algılama fırsatları sunan kadın kooperatifleri; ortak sorunlara yerel çözümler üretiyor, sosyal ve ekonomik değerler yaratarak kalkınmada önemli bir rol oynuyor. Ne yazık ki ülkemizdeki kadın kooperatiflerinin sayısı çok az. Oysa ki yoksullukla mücadele ve kadınların güçlendirilmesinin önemli araçlarından biri olan kooperatifler, çevrelerindeki hayatı dönüştürebiliyor. Kadın kooperatiflerinin çağı yakalamaları ve verimliliklerini artırmaları için dijitalleşme, finans, işletme, pazarlama, ürün geliştirme, hijyen, tasarım ve paketleme gibi konularda eğitilmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Aksi halde kurulan kooperatiflerin sürdürülebilir olması, üretimlerin satışa dönüşmesi mümkün olmuyor. Tüketicilerin kadın kooperatiflerini tercih etmesi için kaliteli üretimin sürdürülebilirliği ve standardizasyonu büyük önem taşıyor. Türkiye genelinde kadınların ekonomiye katılımını desteklemek, girişimci ve üretken kadınların sayılarını artırmak, var olan kooperatifleri güçlendirmek, iyi örnekleri paylaşmak için önemli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriliyor.

Ekonominin yeni itici gücü kadın kooperatifleri

KIZ KARDEŞİM PROJESİ

Kadınların toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığıyla yürütülen Kız Kardeşim Projesi, 81 ilde gerçekleştirdiği finans, bilişim, iletişim ve girişimcilik eğitimleriyle 5 yılda yüz yüze ve online olarak 165 binden fazla kadına ulaştı.

Gıda girişimciliği üzerine girişimci kadınların iş geliştirme süreçlerine destek olmak amacıyla başlatılan ‘Kız Kardeşim Hibe Programı’ kapsamında 2021 yılında 30 girişimci kadına toplam 765 bin liralık iş geliştirme hibe desteği sunuldu.

Ekonominin yeni itici gücü kadın kooperatifleri

FİNANSMANA KOLAY ERİŞİM

Kadın kooperatiflerinin desteklenmesi, finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, faaliyetlerinde etkinliğin ve verimliliğin sağlanması amacıyla ‘Kadın Kooperatifleri Destek Paketi’ni oluşturan Halkbank, Türkiye’nin kadın girişimci ekosistemini büyütme hedefiyle ‘Üreten Kadınlar Yarışması’nı başlattı. Yarışmada, mikro ile küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBI) kadın girişimci ile kadın kooperatifleri kategorileri yer alıyor.

Haberin Devamı

Yarışmada; girişimci iş kadınlarından oluşan jürinin seçimiyle çevresel farkındalığı yükselten bir kadın girişimci, Sıfır Atık Kategorisi Özel Ödülü’nü alırken, Türk Lirası’nın üzerinde resmi bulunan tek kadın olan Fatma Aliye Topuz adına da özel bir ödül verilecek. Ayrıca yarışmaya katılan kadın kooperatifleri içerisinden seçilenlere 8 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilecek ödül töreninde stant açarak, kendilerini ve ürünlerini tanıtma imkanı sunulacak.

AMAÇ SANAYİDE İSTİHDAMI ARTIRMAK

Sanayide kadın istihdamının ve sanayi sektöründe gençlere ilham olacak rol model kadın sayısının artırılması ile nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hayata geçirilen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesi Kütahya’da başladı.

Haberin Devamı

Eğitim almış ancak istihdama katılamamış ve çalışmaya istekli kadınları; meslek lisesi, lise mezunu ve eğitimi devam eden gençleri hedefleyen proje kapsamında kadınlara belirli sanayi kollarında eğitim verilecek ve sektörde istihdam edilmeleri sağlanacak. Projenin Kocaeli, Bolu ve Düzce’de devam etmesi için görüşmeler sürüyor.

GİRİŞİMCİYE TEKNOLOJİ DESTEĞİ

2017 yılından bugüne kadar 24 bin girişimci kadın ile 79 kadın kooperatifine destek veren ve iş ortakları arasındaki kadınların oranını yüzde 6’dan yüzde 23’e yükselten Hepsiburada, ‘Kadın Kooperatifleri Pandemide E-Ticaret ile Güçleniyor’ projesini hayata geçirdi.

İlk aşamada pandemiden etkilenen 46 kadın kooperatifine eğitim ve mentorluk desteği verilerek kooperatiflerin dijital dönüşümleri sağlandı. Girişimci kadınlara yeni satış kanalları açan ve üretimi destekleyen proje ile kadın kooperatiflerinin ekonomiye katılımları, yerel kalkınmaya ve kapsayıcı bir sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlanması amaçlanıyor.

Ekonominin yeni itici gücü kadın kooperatifleri

TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİR

Tarım sektöründe kadın çiftçilere sürdürülebilir gelir yaratmayı amaçlayan ‘1 Kadın 100 Aronia Fidanı Projesi’, uluslararası organik sertifikaya sahip fidanlarla bahçe kurulumu yapan kadın çiftçilere satış ve pazarlamada alım garantisi veriyor.

Yüksek antioksidan değeri olan fidanlar, kronik sağlık sorunlarına tedavi amacıyla gıda takviyesi olarak kullanılıyor. Tarımda kooperatifleşmeyi hedefleyen proje kapsamında en az 20 kadının bir araya gelerek ortalama 25 yıl ömrü olan aronia bitkisini yetiştirmeleri ve sürdürülebilir gelir elde etmeleri hedefleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder