Arzu Çekirge PaksoySosyal projeler hız kesmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Sosyal projeler hız kesmiyor

Toplumun değişik kesimlerine fayda sağlayan projelerin sayıları ve kapsamı her geçen yıl daha da artıyor. Capital Dergisi’nin 19 yıldır gerçekleştirdiği Sosyal Sorumluluk Liderleri Araştırması’nın halk anketi sonuçlarına göre katılımcıların büyük kısmı iş dünyasının Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) konusunda daha sorumlu davranması gerektiğine inanıyor. Ankete katılanların yüzde 59.2’si, “Özel sektör kurumlarının/ iş dünyasının sosyal sorunlar konusunda sorumlulukları olduğunu düşünüyorum” derken, beyaz yakalılarda bu şekilde düşünenlerin oranı yüzde 97.7’ye ulaşıyor. İş dünyasının 2023’te bu alanda önceki yıllara göre daha fazla yatırım yaptığı gözlemleniyor. Halkın KSS duyarlılığı arttıkça, kurumlardan beklentileri de yükseliyor. Eğitim, sağlık, fırsat eşitliği, aile içi şiddet, çevre, çocuk ve kadın hakları en çok proje yapılması beklenen konular olarak göze çarpıyor. Toplumsal faydayı tabana yaymayı hedefleyen projeler arasında iklim değişikliğinin etkilerini azaltan, sürdürülebilir tarımı destekleyen, geri dönüşümü destekleyen projeler fark yaratıyor.

Haberin Devamı

Sosyal projeler hız kesmiyor

YAPAY ZEKA MARATONU

Turkcell Zekâ Gücü Projesi kapsamında Türkiye’nin özel yetenekli öğrencilerini teknolojiyle tanıştırmayı, onların yeteneklerini erken yaşta keşfedip geliştirmeyi hedefliyor. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) Zekâ Gücü Teknoloji Sınıfları kuruyor, burada ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki BİLSEM öğrencilerine teknoloji, robotik ve kodlama eğitimleri veriyor. Zeka Gücü projesi kapsamında düzenlenen yapay zeka maratonuna 70 ilden 801 Bilsem öğrencisi ve 173 öğretmen katıldı. Gençlerin birbirinden ilginç fikirleriyle yarıştığı maratonun ödül töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Taha Koç, “Teknolojik gelişim sayesinde, insan beynini simüle eden makinalarla yan yana çalıştığımız bir dönemdeyiz. İleride yapay zekayı kullananlar, kullanmayanların yerini alacak. Sizlerin yapay zekâ alanında yapacağı çalışmalar, sadece bugünü değil, yarını da şekillendirecek.” dedi.

Haberin Devamı

GENÇLERE İŞ FIRSATI

Esas Sosyal, işverenlerce daha az tercih edilen devlet üniversitelerinden yeni mezun olan gençlerin iş hayatına daha öz güvenli ve donanımlı bireyler olarak adım atmaları amacıyla 9 yıldır sürdürülebilir programlar gerçekleştiriyor. Katılımcıların 12 ay boyunca STK’larda tam zamanlı çalışmalarına imkan sağlayan Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’nın yeni dönem başvuruları 23 Haziran’a kadar devam edecek. Program, gençlere, STK’ların kurumsal iletişim, finans ve muhasebe, insan kaynakları, idari işler, bilgi teknolojileri ve kaynak geliştirme gibi birimlerinde iş deneyimi sağlamasının yanı sıra İlk Fırsat Akademisi kapsamında 250 saatin üzerinde eğitim ve mentörlük imkanı sağlıyor.

YÜZDE 100 YERLİ AYÇİÇEK TOHUMU

Savola Gıda, Tohum Derneği işbirliği ile dört yıldır hayata geçirdiği “Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi” sonucunda ayçiçek üretiminde yüzde 20 oranında verim artışı sağlamayı hedefleyen Türk toprağına uygun YDM 2239 tohumlarını üretti. Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, “2021’den beri projeye dahil olan önder çiftçiler ile toplam 23 çeşit tohum denemesi yaptık. Her hasat dönemi sonunda yapılan analizlere göre verimli olan YDM 2239’un tescilini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hedefimiz yerli üretimi artırmak” dedi. Tohum Derneği Başkanı Musa Kaya da, “Projenin ilk yılında kurduğumuz çiftçi ağında şu anda toplam 1000 çiftçi bulunuyor. Çiftçilere eğitim ve yerli tohum desteği vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SORUMLU RESTORAN HAREKETİ

Dünyada her yıl 1.5 milyar, Türkiye’de ise 19.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Sorumlu restoran hareketi kaynağında azalt prensibiyle satın alma ve üretim aşamalarında gıda atığını azaltmak için çalışanları eğitiyor. Gelecek nesillerin kaynaklarının korunması için Akkomarka Restoranları ve Akkol Grup öncülüğünde başlatılan “Gıda Atık Döngüsü” projesiyle restoranlardaki gıda atıkları kompost tesisine yollanarak gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Gübreler, yerel üreticilerin desteklenmesini sağlarken, organik mamalar hayvan barınaklarındaki ve sokaktaki canları besliyor. Ayrıca restoranlarda misafirlere ücretsiz dağıtılıyor. Tüm restoranlar gıda atıklarını azaltmayı ve farkındalık yaratmayı hedefleyen bu oluşuma katılmaya davet ediliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder