Aydan DurakAralıklı oruç diyeti sandığımız kadar sağlıklı değilmiş
HABERİ PAYLAŞ

Aralıklı oruç diyeti sandığımız kadar sağlıklı değilmiş

20.000'den fazla Amerikalı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma pazartesi günü Chicago'daki Amerikan Kalp Derneği toplantısında sunuldu. Araştırma günde 8 saatten daha az bir süre ile yemek yemeyi sınırlayan diğer bir deyişle aralıklı oruç diyeti yapan kişilerin, bu diyeti yapmayan kişilere kıyasla kalp damar hastalıklarından ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Günlük yemek yeme süresini günde 8 saat gibi kısa bir süre ile sınırlamak, son yıllarda kilo vermenin ve kalp sağlığını iyileştirmenin bir yolu olarak popülerlik kazanan bu beslenme rejiminin kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol düzeyleri gibi çeşitli kardiyo metabolik sağlık önlemlerini iyileştirdiğine dair çok sayıda veri mevcut ancak, herhangi bir nedene bağlı ölüm veya kalp damar hastalık riski de dahil olmak üzere, zaman kısıtlamalı beslenmenin uzun vadeli sağlık etkileri bugüne kadar bilinmiyordu.

Haberin Devamı

Ortalama 8 yıl boyunca aralıklı oruç diyeti yapanları takip eden araştırmacılar şu ilginç sonuçlara ulaştı:

Tüm yiyeceklerini günde 8 saatten daha az bir süre boyunca yiyen kişilerde kalp damar hastalık nedeniyle ölüm riski yüzde 91 daha yüksekti.

Kalp hastalığı veya kanserle yaşayan kişilerde kalp damar ölüm riskinin arttığı da görüldü.

Halen kalp damar hastalığı olan kişiler arasında, günde 8 saatten az olmamak kaydıyla 10 saatten az yemek yemenin de kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskinin yüzde 66 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu görüldü.

Günde 16 saatten fazla yemek yeme aralığı olan kanserli kişilerde kanserden ölüm riskinin daha düşük olduğu gözlendi.

Bu veriler ışığında her ne kadar bu tür bir diyet, muhtemelen kısa vadeli kilo verdirmedeki faydaları nedeniyle popüler olsa da araştırmada, günlük 12-16 saatlik tipik yemek yeme aralığıyla karşılaştırıldığında, daha kısa yeme süresinin daha uzun yaşamakla ilişkili olmadığını açıkça gösterildi.

Aralıklı oruç yapanlarda daha önceki çalışmalarda da görüldüğü gibi daha az yağsız bir kas kitlesi gözlenmekte fakat bu sürede maalesef kas kaybı da oluyor. Daha önce yapılan çalışmalarda düşük kas kütlesine sahip olmanın kalp hastalığından ölme riski de dahil olmak üzere daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Benzer şekilde aralıklı oruç diyetini uzun süre uygulayan kişilerin kalp damar hastalıklarından ölüm riskindeki artış bu diyetin uzun yıllar içerisinde kas kaybına da yol açmasıyla ilişkili olabilir.

Haberin Devamı

Elimizdeki kanıtlara bakacak olursak, aslında insanların ne yediğine odaklanmak, yemek yedikleri zamana odaklanmaktan daha önemli görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder