Fibromiyalji hastalığı yaygın kas ve eklem ağrısı yapan , baş ağrısı ,mide ağrısı , uyku düzensizliği, mutsuzluk hali yaratan kronik bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha sık görülür. Özellikle orta yaş ve üzerinde daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz.
Fibromilyalji hastalığı neden olur?
Genellikle hekimler arasında nedeni bilinmeyen hastalık olarak nitelendirilir. Fibromiyalji aslında vücudumuzda yolunda gitmeyen fizyolojik biyokimyasal nedenlerle ortaya çıkar. Ama maalesef hastaların hemen çözüme ulaşmak istemeleri sonucu, hekimlerin antidepresan kullandığını görüyoruz. Halbuki hastanın fizyolojisine ve biyokimyasına inmek gerek. Fibromilyalji hastalığında Bioscan ve Reviquant gibi vücudun fizyolojisini, biyokimyasal durumunu ve hücre içinde olup bitenleri gösteren cihazlar kullanılarak analiz edip muayene etmek şart. Bioscan ile kan tahlilleri rutininde bakılmayan pek çok değere ulaşabiliyoruz. Analiz sonuçlarında aslında hücre içinde eksik veya fazla olan değerlerin bu hastalığa neden olduğunu yakalayabiliyoruz. Bu testler ile Fibromyaljia hastalığının nedenleri arasında hücre içinde azalmış vitaminlar, antioksidanların olduğunu görebiliriz. Yine hücre içinde birikmiş ağır metaller de olabilir. Genel fiziksel kondüsyona baktığımızda vücut PH'ın özellikle asidoza kaydını görebiliriz. Fibromyaljili pek çok hastada bozulmuş barsak florası sebebiyle oluşuyor. Ya da aşırı geçirgen barsak emilimi yapan Candida olduğu görülüyor. Yoğun elektromanyetik radyasyona maruziyetin yükünü, nikotin yükünü veya hücre içine kadar ulaşmış pestisit (sebze ve meyvelerin üzerinden gelen tarım ilaçları, böcek ilaçları) yükünü bu testler ile yakalamak mümkün. Tüm bu nedenler hücre içinde enerji üretimi yapan mitokondrilerimizin daha zayıf çalışmasına neden oluyor. Özellikle iyi olmayan barsak florası ve emilim kalitesinin bozulması ile ihtiyacımız olan vitaminlerin, minerallerin, antioksidanların, oksijen kapasitesinin yetersiz olması, enerji üretimini azaltarak bu hastalığı ortaya çıkarıyor.
Fibromilyaji hastalığı belirtileri
Fibromiyalji hastalığında hastaların en büyük şikayeti sürekli olan yaygın ağrılar. Hemen her noktasında ağrıları olur. Uykular düzensiz olabilir. Sürekli halsizlik ve yorgunluktan şikayet ederler. Enerjilerin tükendiğini söylerler. Baş ve mide ağrısı eşlik edebilir. Kadınlarda adet düzensizlikleri olabilir. Bir türlü mutlu olamadıklarını söylerler. Barsak düzensizlikleri olur, yaygın karın şişkinlikleri olur. Candida kaynaklı Fibromyalji hastalarında vajinal ya da rektal akıntılar ve kaşıntılar da olur. Dikkat dağınıklığı ve unutkanlıklar görülebilir.
Fibromiyaljili hastaları ne tür tetkikler yaptırmalı?
Fibromiyaljili hastalarından genelde tam kan ve biyokimyasal kan tetkikleri istenir. Bazen de ağrılı kas iskelet sistemi için radyolojik görüntüleme tetkikleri yaptırılabilir. Ancak yukarıda da söylediğim gibi, bu tetkiklerle her zaman gerçek nedeni yakalamak mümkün olmayabilir. Rutinde istenen tetkiklerde çoğu zaman patolojiye rastlanılmaz. Bu durumda hastalar "Tetkiklerimi yaptırdım ama bir şey çıkmadı" der. Çoğu zaman şikayetlerinin psikolojik olduğu kanısına varılarak antidepresanla tedavi yolu seçilir. Esas yapılması gereken, nedeni yakalamaya yönelik olan tetkikler. Bu amaçla Bioscan ve Reviquant gibi hücre içinde olup bitenleri ayrıntılı gösteren tetkiklerle taramalar öneririm.
Fibromiyalji tedavisinde neler yapılabilir?
Fibromiyalji doğru yöntemlerle analiz yapıldıktan sonra tedavi edilmeli ve mutlaka bütüncül olmalı. Tedaviler hastaların eksiğine veya fazlasına göre belirlenmiş, kişiye özel hazırlanmalı. Tedaviler içerisinde bazı gıda takviyeleri, hücre besinleri, fitoterapi ilaçları, Ozon tedavisi, damardan uygulanan Glutatyon , yüksek doz C vitamini, prokain bazlı alkali serumlar, hacamat tedavisi, Nöralterapi, Akapunktur , Mezoterapi sayılabilir. Dediğimiz gibi tedavi mutlaka kişiye göre belirlenmiş olmalı. Ancak bu şekilde etkin ve kalıcı sonuç alınabilir. Bu arada Bioscan veya Vegatest sonucuna hastanın hangi beslenme modelini uygulaması gerektiği de unutulmamalı. ”Ne yersek o oluruz“ lafını unutmamak gerek. Sağlıklı bir barsak florası için ne yediğimiz önemli. Mutluluğun barsakla ilişkisini unutmamak gerek. Kaliteli barsak florası mutlu olmamız için gerekli olan Seratonin salgılanmasına yardımcı olur.
Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
Fibromyaljisi olan hastaların Bioscan ve Reviquant taramalarında sıklıkla Gluten ve Laktoza karşı intoleransın yoğun olduğunu, bu hastalarda barsaklarda olması gereken faydalı bakteri sayısının da az olduğuna rastalıyoruz. O yüzden çoğu zaman Glutenden ve nişastalı yiyeceklerden fakir beslenmelerini öneriyoruz. İhtiyaca göre bazen özel eliminasyon diyetleri veriyoruz. Barsak florasını güçlendirmek için probiyotik ve prebiyotikli gıdaları iyi tüketmelerini istiyoruz. Hazır paketlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmalarını öneriyoruz. Hyalurink asit ve Kollejen içeren kelle paça gibi gıdaları unutmamalarını söylüyoruz. Özellikle Candida saptadığımız hastalarda şeker, buğday, süt ve süt ürünlerinin kısıtlı olduğu diyetler veriyoruz.