Evliya Çelebi’nin seyahatlerine ilk başladığı şehir burası... 1640 senesinde kuşluk vakti İstanbul Sarayburnu’ndan bindiği bir yelkenliyle başlar tüm hikâye...
Çelebi, ilk durağı Mudanya’nın bağının bahçesinin çokluğunun yanı sıra incirinden, üzümünden, üzüm şırasından ve sirkesinden bahseder. Mudanya’dan altı saatlik bir yolculukla “ipek yurdu, büyük şehir, diri ve kadir olan tanrının nazargâhı, devletlerin taht merkezi ve eski Osmanlı başkenti” diye adlandırdığı Bursa’ya varır.
Bursa kalesini ve Keşiş Dağı efsanesini anlatır. Kentin aşağı camilerinden, hanlarından, medreselerinden, kervansaraylarından, çeşmelerinden, değirmenlerinden, kahvelerinden, köprülerinden, mesirelerinden, yaylalarından, tatlı havası ve suyundan, yiyeceklerinden, sanayisinden, geçmiş padişah ziyaretlerinden bahseder...
Evliya Çelebi Bursa çeşmelerinden uzun uzadıya bahsettikten sonra sözü “Velhasıl Bursa sudan ibarettir” diyerek bitirir. Osmanlı devletine başkentlik yapmış, tarihi ve mimari dokusu ile büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle Bursa, bugün de bir şehirden çok büyülü bir dünya gibi. Nobel ödüllü Fransız edebiyatçı André Gide, bu büyülü şehri gençliğinde göremediğine hayıflanmış...
Çarşılarından bereket taşan, çeşmelerinden şifa çağlayan; dağ başında dört mevsim kar serinliği, düz ovada yemyeşil huzur dinginliği barındıran Bursa; özetle tarih ve imparatorluklar şehri... Bitinya, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı’nın sayısız izini taşır. Ama bunun yanında sanayi, tekstil, ihracat ve tarım dendiğinde de günümüzde ilk akla gelen şehirlerin başındadır.
ÇAMURU IŞIK SAÇIYOR
Bursa’nın daha sağlıklı bir kent olması hedefiyle çevre yatırımlarına büyük önem verildiğini öğreniyoruz. Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da önemli çalışmalar yapıyor. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında metan gazından, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünlerle sudan ve güneş panellerinden elektrik üreten belediye, arıtma tesislerinden çıkan çamuru da enerjiye dönüştürüyor. Başkan Alinur Aktaş, şöyle anlatıyor:
‘TÜRKİYE’DE İLK’
“Yenikent ve İnegöl Katı Atık Depolama sahalarına kurulan tesislerde metan gazından elektrik üreten belediyemiz, BUSKİ’nin ana içme suyu hatlarına kurduğu HES’ler ve metro istasyonları ile hizmet binalarının üzerine yerleştirdiği güneş panelleriyle doğal kaynakları enerjiye dönüştürüyor. BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2018 yılında üretime başlayan çamur yakma tesisiyle de arıtmadan çıkan çamur enerjiye dönüştürülüyor. Günlük 400 ton yakma kapasitesiyle Türkiye’de bir ilk olan tesiste 11 ileri arıtma tesisimizden gelen çamur tamamıyla yakılıyor.
52 BİN KONUTA ENERJİ
Bu sayede arıtma tesislerimizden çıkan çamuru hem bertaraf ediyor hem de enerjiye dönüştürüp ekonomiye kazandırıyoruz. Tesis devreye alındığından beri yaklaşık 385 bin ton çamur bertaraf ederek, önemli bir çevre sorununu da ortadan kaldırılmış olduk. Tesiste bu güne kadar yaklaşık 48 milyon kilovat saat elektrik üretildi. Bu elektriğin 9.5 milyon kilovat saatini arıtma tesislerini çalıştırırken kullanarak yaklaşık 5.5 milyon TL kazanç sağlamış olduk. Tesiste günlük yaklaşık 52 bin konutun tüketimine eş değer elektrik üretiyoruz. Çevreyi atalarımızın mirası değil, çocuklarımızın emaneti olarak görüyor ve emanete en iyi şekilde sahip çıkmak için canla başla çalışıyoruz.”
TARIMDA HEDEFLER BÜYÜK
Geçen hafta Bursa ziyaretimizde konuk olduğumuz Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la da Bursa tarım projelerini konuştuk daha çok... Kent sanayi ve tekstilin yanı sıra tarımla da anılıyor. Lezzeti, raf ömrü ve iri görünümüyle dünyanın en kaliteli siyah inciri kabul edilen ‘Bursa siyahı’, 2018 yılında çoğrafi işaret alarak ününü tescillemiş.
Şehrin tarım potansiyelini önemseyen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda kalkınmayı sağlamak amacıyla yürüttüğü projelerden biri de ‘İncir Hasadı’. Kaliteli fide, fidan dağıtımı ve ekipman desteği başta olmak üzere çiftçiye birçok destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarım A.Ş. aracılığıyla sürdürdüğü “İncir Hasadı’nı Osmangazi’nin Çağlayan Mahallesi’nde başlatmış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa incirinin aslında Bursa’nın incisi olduğunu söyleyerek, “Ürünü iyi pazarlamalıyız. Devletimizin bize sunduğu imkanları en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Benzeri etkinliklere devam edeceğiz. Sanayi ne kadar önemliyse tarım da en az o kadar önemli, hatta olmazsa olmazdır. Çok önemli tarımsal ürünlerimiz var. Bu ürünlerin her biri birer altın değerinde. Bize düşen çiftçimizle el ele vererek ürün kalitesini yükseltmek, markalaştırmak, tanıtmak ve dünya piyasalarında yer almalarını sağlamak” diyor.
ANA KUCAĞI 50’YE ÇIKACAK
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik sahilinde harabe görüntüsüyle çökme tehlikesi bulunan Yalı Konak’ı 2017’de restore ederek orijinal haline getirmiş. Ana Kucağı Eğitim Merkezi olarak hizmete açılan tarihi yalıda hem miniklere okul öncesi eğitim verilecek hem de Gemliklilere ücretsiz diyetisyenlik ve aile danışmanlığı hizmeti sunulacak. Başkan Alinur Aktaş, Ana Kucağı Eğitim Merkezleri’nin sayısının 16’ya çıktığını belirterek, şu bilgileri veriyor:
“2021-2022 eğitim öğretim sezonunda yaklaşık bin 200 öğrenci eğitim hayatına Büyükşehir’le başladı. Çocukların aile sıcaklığında eğitim alabileceği şekilde tasarlanan tarihi yalıda 6 eğitim, 2 etkinlik sınıfı ve 2 yemekhane bulunuyor. Sabah ve öğlen ikili eğitimin verileceği merkezde, kahvaltı, öğle yemeği ve tüm eğitim malzemelerini karşılıyoruz. Türkiye’nin geleceği olan yeni neslin sanatla, kültürle, sporla yoğrulmasını istiyoruz. Özellikle okul öncesi eğitimde bu imkana ulaşamayanlar için başlattığımız Ana Kucağı merkezi sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Burada milli eğitim müfredatına ek ‘Şehrim Bursa’ ve Değerler Eğitimi veriyoruz. Çocuklarımızın Bursa’nın değerlerine sahip çıkan bireyler olarak yetişmesini arzuluyoruz.”
BÜYÜKŞEHİR’İN YARDIMLARINA ANNE ELİ DEĞDİ
Büyükşehir Belediyesi, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan esnafa 70 bin gıda kolisi dağıtmış. Başkan Alinur Aktaş’ın talimatıyla üretici kadınlar da sürece dâhil edilmiş. Bursa’daki 20 kadın kalkınma kooperatifi ve kadın dayanışma derneğinin üyeleri, kadınların el emeği olan erişte, salça ve tarhana gibi ürünler de yardım kolilerinde yer almış.
Proje ile hem mağdur durumdaki esnafa hem de üretici kadınlara destek sağlanmış. Böylelikle yardımlar çift yönlü kazanca dönüşmüş. Uygulama kapsamında kadın kooperatifleri ve dayanışma derneklerinden 22 bin 863 paket ürün alımı yapılarak, üretici kadın dernekleri toplamda yaklaşık 300 bin TL kazanırken, ürettikleri ürünler de mağdur durumdaki esnafın sofralarında yer almış.
GENÇ DOSTU ŞEHİR
Bursa Büyükşehir Belediyesi, gençleri merkezine alan projeleri ve gençlik kulübü uygulamalarıyla da dikkat çekiyor. Bu uygulama Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ‘Genç Dostu Şehirler Kongresi’nde ‘Genç Dostu Şehir Ödülü’ne layık görülmüş. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almanın büyük bir onur olduğunu söyleyerek, gençlere yönelik geliştirdikleri projeler hakkında şöyle konuşuyor:
“Gençlik merkezlerimiz başta olmak üzere farklı merkezlerde gençlere yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyor, kurslar açıyoruz. Gençlerimiz millet kıraathanelerimizde de derslerini çalışabiliyor, ücretsiz internet imkânı ve kütüphanelerimizden faydalanabiliyor. Gençlere yönelik kamplar, eğitim, kültür sanatsal faaliyetler, e-spor turnuvaları gibi pek çok projeye imza attık. Mobil uygulamayı indiren genç kardeşlerimiz, 4 GB ücretsiz internet paketine sahip oluyor. Ücretsiz bilet ve otopark, sosyal tesislerde indirim gibi avantajlardan yararlanıyorlar. Bursa’da ikamet eden 15-29 yaş arası herkese sunulan, Büyükşehir Gençlik Kulübü uygulamamızdan halen 51 bin 115 gencimiz istifade ediyor. Bursa’yı tam anlamıyla genç dostu şehir yapmak için yoğun bir mesai harcıyoruz.”
Osmanlı devletine ev sahipliği yapmış, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa, son olarak Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edildi.