İzmir’in 35.5’u Karşıyaka… Tatlı rekabeti hep dile gelmiş… İzmir’in koynunda bir gerdanlık gibi parlayan bu ilçenin tarihi Küçük Yamanlar Tepesi üzerinde Neolitik çağın geç safhasına (İ.Ö. 5000) dayanıyor. Eski İzmir’den daha eski bir tarihsel geçmişe sahip olduğu biliniyor. İzmir’in işgali ile Yunan himayesinde kalan Karşıyaka, 1954’te ilçe oluyor. 18. yy.’ın sonuna kadar bu bölgeden gelip geçmiş ünlü batılı seyyahlar Cordelio denilen bu cennet yeşili sahili anlatmadan edememiş.
YILLARIN İZİNİ TAŞIYOR
Karşıyaka, eski Levanten evleri ve tarihi yapılarıyla geçmiş yılların izlerini taşırken, modern yüzüyle de kent estetiği açısından özel yere sahip. Her zaman hareketli ve renkli çarşısı, İzmir Körfezi’nin kolyesi diye anılan sahil boyu, köşkleri ve kiliseleri ile tarihten bu yana ilgi çekerken, günümüzde de kentin öne çıkan modern yerleşim yerlerinden biri. Türkiye’nin en gelişmiş 7’nci ilçesi olan Karşıyaka’nın tarıma katkısı ise çok bilinmez. İlçenin toplam tarım alanı 446 hektar. Karşıyaka’da üretilen tüm sebze miktarının hemen hemen yarısını domates oluşturuyor. İlçede meyve ağaçları sayısı bakımından çoğunlukla armut, erik ve mandalina var. Tarım arazisinin yüzde 38.1’i zeytin alanı olarak kullanılıyor. Tarıma elverişli boş alanın tarım arazisine oranı ise yüzde 50.9.
ÜÇ GÜN SÜREN YANGINDA KARAYA BÜRÜNMÜŞTÜ
Kentin kurulduğu ve yüzyıllarca yeşilliğini korumuş Yamanlar hepimizin içini yaktı. Bu yaz ortası İzmir için kabus gibiydi… Tam 3 gün süren yangında en çok etkilenen bölge Karşıyaka/Yamanlar oldu… Yamanlar Dağı’nın zirvesine yakın Yamanlar Köyü de kabusu yaşadı. Oysa şehrin nefes aldığı bu köyde, yüksek rakımda 150 yıldır Yamanlar domatesi yetiştiriliyor, 50 haneli köyün halkı tarımdan vazgeçmiyor. Karşıyaka Belediyesi Yamanlar Domates Şenliği’yle yangın bölgesinde dayanışma ve kalkınmayı desteklemek istiyor. Geçen hafta düzenlenen şenlik Yamanlar’da umut tohumları yeşertip, İzmir’in dağlarında yine çiçekler açtırmayı amaçlıyor. Yamanlar’da şenliklerde bir araya geldiğimiz Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal ile hem ilçeyi hem de Yamanlar’ı konuşuyoruz.
YAMANLAR DOMATESİ İLE YENİDEN DOĞUŞ
Başkan Yıldız Ünsal, geçen hafta ‘Renk, Tat ve Dayanışma ile Yeniden Doğuyoruz’ sloganı ile düzenlenen ‘Yamanlar Domates Şenliği’nde bir dayanışma örneği sergilendiğini söylüyor. Yamanlar yangını ile İzmir tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadıklarını vurgulayan Başkan Ünsal, “Umudu yeşertmek, küllerimizden yeniden doğmak için bir aradayız. Bu coğrafyanın bize sunduğu güzelliklerden bir tanesi de Yamanlar domatesi. Bu domatesin 150 yıl öncesine dayanan bir üretim serüveni var, günümüze kadar ulaştı, şimdi de coğrafi işaret alma sürecindeyiz.
KÖY VE KENT BULUŞMASI
Kuşaklar boyunca tarlasını süren, tohumunu eken ve bu kıymetli domatesi yarınlara taşıma mücadelesi veren tüm üreticilerimizi yürekten kutluyorum. Üretimin bereketini tarlalarımızla yeniden kavuşturacak, İzmir’in dağlarında yeniden çiçekler açtıracağız” diyor. Köy ve kenti buluşturan şenlikte düzenlenen yarışmalar, lezzetli ikramlar ve gösteriler ile düzenlenen atölyelerin ilgiyle takip edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yıldız Ünsal, şenliği şöyle anlatıyor: “Köy ve kent yaşamını birleştiren şenlikte gün boyunca çocuk etkinlikleri, eğlenceli ve sportif aktiviteler, konser ve müzik dinletileri, dans gösterileri düzenlendik. Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nin atölyeleri ilgi gördü. Şenlik alanında tezgah açan yerel üreticiler de geçmişi 150 yıl öncesine uzanan Yamanlar domatesini ve el emeği ürünlerini katılımcılar ile buluşturma fırsatı buldu.”
KADIN ÜRETİCİLER ‘GECE PAZARI’NDA
Karşıyaka Belediyesi, kentin en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden biri olan Karşıyaka Çarşısı’nda her perşembe akşamı ‘El Emeği Gece Pazarı’ düzenliyor. Vapur İskelesi karşısındaki Hergele Meydanı’nda gerçekleştirilen organizasyonda, başvurular arasından kura ile belirlenen üretici kadınlar stant açıyor. 20.00- 23.00 arasında ziyaretçilerini ağırlayan üreticiler; takı, dekoratif obje, çanta ve giysi gibi çeşitli el emeği göz nuru ürünlerini satışa sunuyor.
HER AY YENİ ÜRÜNLER
Emekçi kadınlara bir ay için tahsis edilen tezgahlar, bu süre sonunda farklı üreticilere geçiyor. Yeni üreticiler, yine başvuru ve kura süreçleriyle belirleniyor. Karşıyaka’da yaşayan kadınların katılabildiği kura için başvuru tarihleri, Karşıyaka Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından duyuruluyor.
CAN DOSTLAR İÇİN KOMPLEKS YAPILACAK
Yangın nedeniyle tahliye edilen Celal Üner Hayvan Bakımevi’nin yerinde çağdaş bir barınak inşa etmek için harekete geçtiklerini söyleyen Başkan Ünsal, “Yan taraftaki Örnekköy Bakımevimizi de yenileyecek, iki merkezin birlikte hizmet vereceği bölgede çağdaş bir bakım ve sahiplendirme kompleksi yaratacağız. Daha çağdaş, düzenli ve sağlıklı bir yaşam alanına dönüşecek olan bakımevinde köpekler için sosyalleşme alanları, ziyaretçiler için de yeşil alan düzenlemeleri ve çocuk oyun parkı yapılacak. Yan tarafta bulunan Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Geçici Köpek Bakımevi de aynı süreçte tadilattan geçirilecek. Can dostlarımızın çok daha iyi yaşam şartlarına kavuşacağı, örnek bir barınak inşa edeceğiz. Burası aynı zamanda yeni sahiplendirme üssümüz olacak” diye konuşuyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA MODELİ
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda hem üreticiyi hem de tüketiciyi desteklemeye yönelik projeler ürettiklerini belirten Başkan Ünsal, “Bu doğrultuda aylık olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Yerel Üretici Buluşması’nı ayda ikiye çıkardık. Bostanlı Zühtü Işıl Meydanı’nda düzenli olarak devam eden pazarda; İzmir’in farklı ilçelerinden gelen yerel üreticiler taze sebze, meyve ile çeşitli doğal gıda ürünlerini satışa sunuyor. Üreticiler emeklerini kazanca dönüştürme fırsatı bulurken, vatandaşlar da aracısız olarak kent merkezinde doğal ürünlere erişme fırsatını yakalıyor” diyor.
SOKAKLAR ÇOCUKLARIN
Çocuklar ve ailelerinin bir arada keyifli vakit geçirdiği Sokak Senin etkinliklerinin birlik ve beraberlik duygularını güçlendirdiğini belirten Başkan Ünsal, “Sokak kültürünün yerini sanal dünyada geçirilen zamana bıraktığı günümüz koşullarında ‘Sokak Senin’ etkinlikleri ile hem toplumsal iletişimi güçlendirmeyi hem de çocuklarımızın yaşıtları ile nitelikli zaman geçirmesini amaçlıyoruz. Unutulmaya yüz tutan sokak oyunlarını yeniden canlandırırken, çocukların yanı sıra büyükleri de bir araya getirerek komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlıyoruz. Yaşamın coşkuyla sokağa taştığı bir Karşıyaka için çalışmaya devam edeceğiz” diyor.