Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, yediemin otoparklarındaki araçların kaderi değişti. Buna göre; trafikten menedilen veya benzeri sebeplerle otoparklara çekilen araçlar 6 ay boyunca sahipleri tarafından alınmazsa üzerindeki yasal satış engelleri kaldırılacak ve satılacak. Bu sayede hem otoparklardaki araç yoğunluğu azalacak hem de araçlar ekonomiye kazandırılacak. Şu an halihazırda yediemin otoparklarında 700 binden fazla satılabilir durum olan araç parkuru olduğu ifade ediliyor. Bu araçları almak isteyenlerin bilmesi gerekenleri Avukat Mahmut Barlas’a sorduk.
1-Hacizli araç satışı nasıl yapılır?
Önce icra dairesinden satışı talep edilir. Bu talep, alacaklı veya borçlu tarafından yapılabilir. Hacizli araca dair satış talebi, haciz tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde ileri sürülmelidir. Satış talebi kısa bir dilekçe ve aracın emniyet garajında muhafaza, kıymet takdiri, bilirkişi ve benzeri adli giderlerinin tamamının yatırılması yoluyla yapılır. Adı geçen masraflar, 2024 yılı için ortalama 25.000 TL’dir. Bu tutar ve diğer tüm icra giderleri, borçluya yükletilir. Haczolunan aracın satışı UYAP Adalet Bakanlığı e-satış platformunda açık artırma suretiyle yapılır. Teklif verenlerin kişisel bilgileri gizlidir. Sadece artırma sürecindeki kamu görevlileri görebilir.
YÜZDE 10’U KADAR TEMİNAT
2-İlanlar nasıl takip edilir?
Açık artırma, miktarsal sınırlar doğrultusunda yerel ve ulusal gazeteler veya internet haber sitelerinde ilan edilir. Gazete veya internet haber sitesinde yayınlanacak ilanlar eş zamanlı olarak Basın İlân Kurumu İlan Portalında da duyurulur. İlanda belirtilen gün ve saat aralığında teklif usulü ile gerçekleşir. Muhammen bedelin yüzde 10’u kadar teminat yatırılır. Açık arttırma ihalesi, en yüksek teklif verende kalır.
3-Araç nasıl teslim alınır?
Yüzde 20 KDV ve damga vergisi ödenmesi sonrasında araç teslim süreci başlar. Vergi dairesine ödemeler nakit olarak veya kredi kartları ile yapılabilir. Memur tarafından alıcılara aracı teslim alabileceği hususunda evrak düzenlenir. Sonra aracı bağlayan ilçe trafik şube müdürlüğüne gidilir. Burada aracı teslim alabileceğiniz onaylanır.
REHİNLİYSE GELİR ALACAKLIYA VERİLİR
4-Satıştan elde edilen gelir, araç sahibine nasıl ödenir?
Haczedilen araçların icra dairesi kanalıyla satışından elde edilen gelirden öncelikle otopark masrafları, satış masrafları ve araç üzerindeki borçlar (trafik cezası, vergi borcu vb.) düşülür. Kalan tutar, genellikle araç sahibinin ya da vekilinin bildirilen banka hesabına aktarılır.
5-Araçta rehin varsa, bu durum satış işlemini nasıl etkileyecek?
Araçta rehin varsa, rehinli sahibi öncelikli alacaklıdır. Satıştan elde edilen gelir öncelikle rehinli borcunun kapatılmasında kullanılır. Kalan tutar varsa diğer alacaklılara dağıtılır.
6-Araç, satışa çıkarılmadan önce herhangi bir ekspertiz işlemine tabi tutuluyor mu?
İcra dairesinde muhammen kıymet takdiri yapan bilirkişi, satış öncesi sınırlı bir ekspertiz işlemi yapar. Bu sayede aracın durumu, kilometresi, hasar durumu gibi bilgiler alıcıya sunulur. Böylece alıcı daha bilinçli bir karar verebilir.
İKİNCİ ELDE FİYATLARI AŞAĞI ÇEKEBİLİR
7-Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını nasıl etkileyebilir?
Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasında belirli bir hareketlilik yaratabilir. Özellikle yediemin otoparkındaki araçların satışa çıkmasıyla birlikte piyasada daha uygun fiyatlı araçlar bulunabilir. Ancak, bu durumun uzun vadeli etkileri hakkında net bir şey söylemek zordur.
8-İkinci el araç dururken neden yedieminden araç satın alayım?
Burada piyasa değerinin daha altında araç bulunabiliyor. Ancak emniyet otoparkında detaylı bir ekspertiz yapılması zordur. Hacizli araçların geçmişi hakkında tam bilgi sahibi olmak her zaman mümkün değildir. Gizli hasarlar veya sorunlar olabilir.
İŞ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK
9-Araç sahipleri nasıl bilgilendirilecek?
Araç sahibine tebligat gönderilir. Normal tebligatın ulaşmadığı durumlarda ilan yoluyla tebligat bildirilir. İlanen tebligat yapılması sonrasında satış işlemi yapılabilir.
10-Yedi eminde işler nasıl değişecek?
Bu düzenleme, yediemin otoparklarının iş yükünü azaltacaktır. Çünkü her bir aracın muhafazası için gerekli olan bürokratik işlemler (kayıt tutma, raporlama vb.) önemli bir iş yükü oluşturur. Ayrıca, yeni düzenleme otoparkların gelirini de daha da artıracaktır.