Tarihte İzmir; ülkenin kaderini değiştirecek, geleceğine yön verecek dönüm noktalarında önemli rol oynamış, çoğu zaman da öncü olmuş… İlklerin şehri olmuş. Bugün anlatacağım İzmir projesi de yine böyle bir örnek, bir ilk…
Hikaye şöyle başlıyor… Görevi üyelerine en iyi şekilde hizmet vermek olan “ticaret odası”, eski hizmet binasını mimari bir yarışmayla projelendiriyor, kente girişimcilik ve inovasyon merkezi kazandırıyor. Sonra bu merkezi işleten şirkete, valilik, belediye, sivil toplum kuruluşları da ortak oluyor. Merkezde söz sahibi olan, kentin tüm paydaşları el ele verip çağın gerekliliği haline gelen teknolojiyi en küçük yaştan itibaren öğretmek, ufacık bir fikirle filizlenecek büyük girişimleri desteklemek için harekete geçiyor. Berlin, Amsterdam gibi bu alanda güçlü şehirlere ziyaretler yapılarak, benzer örnekler inceleniyor. Böylece ortaya; ilhamını İzmir’den alan İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi bünyesinde kısa süre önce hizmete açılan, İzmir’in ilk Dijital Deneyim Merkezi çıkıyor.
ÇOCUKLARA ÖZEL BİR DENEYİM
06-14 yaş arasındaki çocuklar, her bir noktasında “Geçmişe bakmak ilham vericidir”, “Geleceğe bakmak ise heyecan vericidir”, “Özel bir yerdesin”, “Senin fikrin dünyayı değiştirebilir” gibi mesajlar bulunan Dijital Deneyim Merkezi’ne girdiklerinde, metropol, doğa, ekonomi ve bilim gibi konu grupları arasından ele almak istedikleri bir potansiyel inovasyon alanını seçebiliyor. Ziyaret boyunca herhangi bir zamanda kendi inovasyonlarını geliştirmek için olanak buluyorlar. Merkezin beni en çok etkileyen kısmına gelince… Proje kapsamında sponsorların desteğiyle ekonomik açıdan dezavantajlı çocuklara yönelik eğitimler de sunuluyor. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için, imkanı kısıtlı çocukların sosyal sorumluluk kapsamında sunulan paketlerin tamamından ücretsiz olarak faydalanması hedefleniyor. Örneğin; siz gönüllü olarak 20 kişilik bir grup öğrencinin eğitim masrafını karşılayabiliyor, onların yepyeni dünyaların kapısını aralamalarına, içlerindeki bilim ve teknoloji cevherini ortaya çıkarmalarına vesile olabiliyorsunuz. Kar amacı gütmeyen bu sosyal sorumluluk hareketi ile sağlanan tüm gelir yine binlerce çocuğun eğitimine harcanıyor. İşte bu yüzden; “Dijital Deneyim Merkezi” yerine “Dijital İmece Merkezi” ismini de yakıştırdım.
YAPIM SÜRECİNE KATKI KOYANLAR
Projenin mimarı İzmir Ticaret Odası ama tıpkı kökleri ile toprağa sımsıkı tutunan bir ağaç gibi pek çok kolu var bu merkezin. Bu işe inanarak sponsor olan Arkas, TEB, Batı Anadolu Şirketler Topluluğu (Batıliman), Vosmer, AXA Sigorta, ESBAŞ (Uzay Kampı), Folkart, İzmir İnovasyon Teknoloji A.Ş, TOBB şirketlerinden GS1, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Reeder, merkezin yapım sürecine çok önemli katkılar sunmuş. Kentimiz İzmir Derneği ise, bu projenin temel taşı olarak karşımıza çıkıyor. Okul dışı öğrenme çalışmaları kapsamında; Kontak-Yenilikçi Öğrenme Merkezi’nde, bugüne kadar farklı yenilikçi atölye çalışmalarıyla 4000’in üzerinde çocuğa ulaşmış Kentimiz İzmir Derneği. Derneğin bu alandaki bilgi ve tecrübesini İzQ Dijital Deneyim Merkezi’ne aktarması da bir o kadar önemli. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, merkezin açılışında yaptığı konuşmada altını çizerek şöyle diyordu: “Öğrenmenin en önemli tamamlayıcılarından biri de okul dışı uygulamalı eğitim. Kentimiz İzmir Derneği ile birlikte okul dışı öğretim alanında bir işbirliği protokolü çerçevesinde oluşturduğumuz sinerjiyle Dijital Deneyim Merkezimizde sunduğumuz ana hizmetlerin yanı sıra “Robotik Kodlama ve Yapay Zeka” atölye çalışmalarına da başladık. İzmir’i girişimcilik ve inovasyon alanında öncü bir şehir haline getirme vizyonumuz ışığında ortak bir amaç etrafında birleşerek, İzmir’i sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde önemli bir çekim merkezi haline getireceğimizden eminim.”
MERKEZDE NELER YAPILABİLİR?
İnovasyon, metropol, bilim, doğa ve ticaret temalı istasyonlarla keşfedebiliyorsunuz. Robotik kodlama, 3D tasarım ve VR gibi konularda uygulamalara katılabiliyorsunuz. Atölyelerde projeler üretin ve yeni beceriler geliştirilebiliyor.
REZERVASYON GEREKİYOR
İzmir Konak’ta, İzQ İnovasyon Merkezi binasında yer alan Merkez ve Pasaport İskelesi’ne sadece birkaç dakikalık yürüme mesafesinde. Hafta içi her gün 10:00-18:00 arasında hizmet veren merkez, şu an için yalnızca grup ziyaretlerine açık. Bireysel ziyaret kabul edilmiyor. Ziyaret için rezervasyon gerekiyor.
BEŞ FARKLI ÖĞRENME BİÇİMİ
İzQ Dijital Deneyim Merkezi, herkese açık ve erişilebilir olmasının yanı sıra, özellikle eğitim müfredatı ile paralellikler yakalanabilen 7-14 yaş arasındaki çocuklar ve gençler için farklı bir deneyim yaratmaya odaklanıyor. Merkezin genel olarak çocuklu aileler, dezavantajlı gruplar, yerli-yabancı turistler ve gelişime açık her yaş grubundan bireylere hitap edecek bir alan olması planlanıyor. İzQ Dijital Deneyim Merkezi’nde ziyaretçilerin 5 farklı öğrenme biçimini içeren bir süreçten geçmeleri sağlanacak.
GÖZLEMLE: Ziyaretçiler, çevrelerindeki dünyanın önemini, geçmişi ve bugünü zamanda geri giderek, şehir ve doğa ile etkileşime girerek, yaşadıkları yerleri keşfederek bunlardan neler öğrenebileceklerini gözlemleyebiliyor.
DENEYİMLE: Ele alınacak olan metropol, doğa, ekonomi, bilim, iş birliği, hareketlilik, esneklik ve enerji gibi önemli ilkeleri, video gösterimler, mini quizler, eş zamanlı veri havuzları gibi mekanizmalarla tasarlanmış aletlerle etkileşime girerek konuları yakından deneyimleyenebilir.
ÖĞREN: İnovasyon, Metropol, Doğa, Ticaret ve Bilim bölümleri bilgiyi ziyaretçilere en verimli şekilde aktarıyor. Ziyaretçiler birçok alanda inovasyonların doğada, şehirde, denizlerde ve uzayda nasıl farklar yaratabileceğinin yollarını öğreniyor.
HAYAL ET: Katılımcıların, hayal kurup zihinlerinde öğrendikleri ve deneyimledikleri fikirleri kurgulayarak, alandaki ‘hikaye anlatımı ve oyun yoluyla’ yeni inovatif keşifleri düşlemeleri destekleniyor. Bu sayede yaratıcılık ve inovasyonun güçlü ilişkisi harmanlanarak daha güçlü fikirlerin tohumları atılıyor.
YAP/DENE/ ÇÖZ: Malzeme Kütüphanesi, Geri Dönüşüm İstasyonu ya da Maker-Lab gibi hem merkez içinde hemde üst katlarda konumlanabilecek atölye alanlarında gençler ve katılımcılar önemli sorunlara inovatif projelerile cevap vermeye davet ediliyor. Yap/Dene/Çöz mantalitesiyle yapmaya teşvik edildikleri bireysel üretimleriyle daha kalıcı bir deneyim sahibi oluyorlar. Ziyaretçiler, toplam 350 metrekare alanda, her biri ayrı donanıma sahip olan istasyonlarda inovasyon, metropol, doğa, bilim, ticaret bölüm başlıklarında incelemelerde bulunabiliyor.
İZQ’NUN PAYDAŞLARI
İzmir Valiliği,
İzmir Büyükşehir Belediyesi,
İzmir Ticaret Odası,
Ege Bölgesi Sanayi Odası,
İzmir Ticaret Borsası,
Ege İhracatçı Birlikleri,
Ege Sanayicileri ve İş
İnsanları Derneği,
Ege Genç İş İnsanları Derneği.