1957’de İzmir’den ayrılan Kuşadası, Aydın iline bağlanıyor. Türkiye’nin ilk turizm merkezlerinden olan Kuşadası’nın turizm tarihi 1960’lara dayanıyor, ilk kruvaziyer gemi turizmi de buradan başlıyor. Kuşadası Limanı, Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olma özelliğine sahip. Kruvaziyer turizmi kent ekonomisinin önemli dinamiklerinden. Koronavirüs salgınının ardından sektörün yeniden toparlanmasıyla Kuşadası, geçen yıl 465 gemiyle 496 bin 211 turisti ağırlayarak, en fazla kruvaziyere ev sahipliği yapan liman oldu.
Yani geçen yıl Türkiye’ye kruvaziyerle gelen 1 milyon yolcunun yarısı Kuşadası’na indi. Dört mevsim kruvaziyer gemisi ağırlayan Ege Port Kuşadası Limanı, bu yıl kış sezonunda dahi 35 yüzen oteli ağırladı. “Yüzen oteller” olarak bilinen dev gemiler, kruvaziyer turizminin önemli destinasyonlarından Kuşadası’na demir atmaya devam ediyor. 2023’ün ilk 6 ayında 191 gemiyle 258 bin 719 turist ilçeye geldi. Yıl sonuna kadar Kuşadası’na deniz yoluyla gelen 1 milyon turistin ağırlanması hedeflenirken, yaklaşık 600 gemi seferiyle 850 bin, 500 feribot seferiyle de 100 bin yolcunun gelmesi bekleniyor. Kuşadası, Türkiye’ye gelen gemilerin ve yolcuların en fazla ağırlandığı liman olarak dikkat çekiyor.
YIL BOYUNCA ETKİNLİK
Türkiye’de turizmin başlangıç noktası olan Kuşadası’nın öne çıkan birçok özelliği var. Önemli turizm merkezlerimizden Kuşadası, sahip olduğu Mavi Bayraklı plajları ile doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra kültür- sanat etkinlikleri ve yerel lezzetleriyle de ön plana çıkan turizm kenti. Bu özelliklerini ulusal ve uluslararası festivaller, etkinlikler ve organizasyonlarla görünür hale getiren Kuşadası, sadece deniz-kumgüneş ile değil artık kültür ve sanat etkinlikleriyle de anılıyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 turizm sezonunda da birçok organizasyona ev sahipliği yapan ilçe; Kuşadası Sokak Festivali, Altın Güvercin Beste Yarışması, Kiraz Festivali, Maffy Kuşadası Caz Günleri, Neopolis Heykel Sempozyumu gibi yıl boyunca düzenlenen kültür sanat etkinlikleri ile turizmin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
HAYAT BİR KEZ DAHA SOKAĞA TAŞTI
“Kuşadası Sanatla Güzelleşiyor” sloganıyla yıl boyunca farklı alanlarda düzenlediği organizasyonlarla kentin kültür-sanat yaşamına yön veren Kuşadası Belediyesi bu etkinliklerle, kente renk ve canlılık katmayı amaçlıyor. Bu hafta ise yine rengarenk bir etkinlikle sokaklarında şenlik vardı. Türkiye’nin “sokak” konsepti ile düzenlenen ilk festivali Kuşadası Sokak Festivali’nin ikincisi 28-30 Temmuz arasında düzenlendi. Gastronomi, müzik, sanat ve eğlence “sokak” konsepti ile birleşerek festivale dönüştü.
Kuşadası Sokak Festivali, bu yıl bölgeye has yöresel lezzetlerin yanı sıra deprem bölgesinin zengin gastronomi kültürünü de kente taşıdı. Festival, Kuşadası Belediyesi ile KUSAV iş birliğinde, Ayhan Sicimoğlu’nun katılımıyla yapıldı. Alanında tanınmış sokak müzisyenleri, aşçılar, şefler, sanatçılar ve dansçılar ağırlayan Kuşadası Sokak Festivali, 3 gün boyunca karnaval havası yaşattı. Cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayan festival kapsamında Kuşadası’nın farklı yerlerine kurulan lezzet noktalarında yöresel yemeklerin yanı sıra 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 kente has yemekler de servis edildi.
Lezzet noktaları için yapılan bilet satışlarından elde edilen gelir ise depremzedelere aktarılacak. Festival boyunca Kuşadası’nın farklı noktalarında kurulan sahnelerde de sokak müzisyenleri performanslarını sergilerken, söyleşiler, atölyeler, pandomim, dans, akrobasi, uçan canlı heykel gösterileri, ayna şovları, interaktif grafity performansları ile resim ve fotoğraf sergileri gibi pek çok etkinlik de gerçekleşti. Festivalin son günü olan dün ise 4 tonluk dev kazanda aşure pişirilerek katılımcılara ikram edildi.
“SANATLA GÜZELLEŞİYOR”
Bir araya geldiğimiz Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “Kültür ve sanat, turizm kentleri için vazgeçilmezdir” diyerek, kültür ve sanatın turizm kentleri için taşıdığı önemi şu sözlerle anlatıyor:
“Kültür ve sanat, yaşamı güzelleştiren, değer katan, anlamlı kılan en önemli unsurların başında geliyor. Düzenlediğimiz ve katkı sunduğumuz etkinliklerle kentimizi kültür ve sanatla anılan bir merkez haline getirmek için çalışıyoruz. Kuşadası, Türkiye turizminde amiral gemisi ise kültür ve sanat alanında da olmalı. Amacımız Kuşadası’nda turizm, kültür ve sanat faaliyetlerini doğru şekilde harmanlamak. Kuşadası’nda her zaman güçlü ve özgün projeleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin ilk ve tek beste yarışması olan Altın Güvercin Beste Yarışması’na ev sahipliği yapan ve ‘müzik’ teması ile ön plana çıkan kentimiz Kuşadası’nı sanatın diğer dallarıyla da buluşturmayı hedefliyoruz. Bu amaçla etkinlikleri kent geneline yayarak kültür ve sanatın tüm kesimler açısından erişilebilir olması için çaba sarf ediyoruz. Yıl boyunca süren ve yaz sezonunda yoğunlaşan kaliteli organizasyonlara imza atıyor ve bunun olumlu yansımalarını da görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi doğal ve tarihi zenginlikleri ile cennetten bir köşe olan kentimiz Kuşadası, sanatla güzelleşmeye devam ediyor.”
GELİRİ DEPREMZEDELERE
Günel, şöyle devam ediyor:
“Kuşadası’nın yaşamış ve yaşayan bütün değerlerini anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bunu da kültür ve sanat faaliyetleri ile yapacağız. Bunu başarmak için yaptığımız çalışmalarımızdan biri de Kuşadası Sokak Festivali. Kuşadası’nda dünyanın en iyi kirazı ve üzümü yetiştiriliyor. Kentimizde 83 farklı reçeteli yemek var. Kuşadası Sokak Festivali’mizde bunları öne çıkarıyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlediğimiz Sokak Festivali’mizle ilgili olumlu geri dönüşler almıştık. Geleneksel hale getirme hedefiyle başladığımız bu organizasyonun ikincisini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yıl bir kez daha kültür, sanat, eğlence ve gastronomi tutkunlarını ağırladık. Ziyaretçilerimiz bir yandan Ege ve Kuşadası mutfağının lezzetli yemeklerini tadarken bir yandan da 6 Şubat’ta yaşanan deprem faciasından etkilenen 11 kentimizin yemeklerini deneme fırsatı elde etti. Lezzet noktaları için yapılan bilet satışlarından elde edilen gelir ise deprem bölgesindeki bir aşevine destek olarak aktarılacak. Ziyaretçilerimiz, ayrıca merkezi noktalarda gerçekleşen sokak müziği performansları, gösteriler ve konserler eşliğinde kentimizin doğal ve tarihi güzelliklerine de şahit oldu. Oldukça verimli bir turizm sezonu geçirdiğimiz bu süreçte Sokak Festivali, kentimizin enerjisini yükseltti.”
BİNLERCE GİRİTLİ AĞIRLANDI
Giritliler Federasyonu (GİRİTFED) ile bu yıl 23-25 Haziran arasında 11’incisini düzenlediğimiz ‘Uluslararası Giritliler Festivali’, Türkiye ve Yunanistan’ın farklı kentlerinden gelen binlerce Giritliyi buluşturdu. Girit yemekleri, halk dansları gösterileri ve konserlerle renkli görüntülere sahne olan 11. Giritliler Festivali kapsamında düzenlenen söyleşiler, film gösterimleri ve fotoğraf sergileri de ilgiyle karşılandı.
HEYKELLER NEOPOLİS’TE YAŞAM BULACAK
KUSAV ve Mehmet Nuri Göçen Kültür Eğitim ve Sanat Vakfı iş birliğinde bu yıl 4. kez yapılacak olan Uluslararası Neopolis Heykel Sempozyumu ekimde gerçekleşecek. Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarından heykeltıraşların katılacağı ve belirlenecek bir tema etrafında gerçekleşecek olan sempozyumda ortaya çıkacak heykeller yine Kuşadası’nın cadde, sokak ve parklarını süsleyecek.”
TARİHİ MEKANLARDAN NOTALAR YÜKSELİYOR
Kentteki diğer kültür sanat etkinliklerinden de bahseden Günel, şu ifadelere yer veriyor:
“Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) iş birliği ile dünyaca ünlü Kuşadalı caz sanatçısı Ahmet Muvaffak Falay’ın anısına her perşembe düzenlediğimiz ‘Maffy Kuşadası Caz Günleri’ ile kentte caz rüzgârı estirirken, pazar gecelerinin klasiği haline gelen ‘Güvercinada Dinletileri’ kapsamında gerçekleşen klasik müzik konserleri ilgi görüyor. 4 asırlık tarihiyle ön plana çıkan Kervansaray ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi’nde yapılan ve ekim ayı ortasına kadar devam edecek olan caz ve klasik müzik konserleri yaz boyunca pek çok önemli ismi ağırlayacak. Sanatseverler bu yıl da kentin merkezi noktalarında bulunan tarihi mekânların büyülü atmosferinde müziğin tadını çıkarıyor. Balıkçılar Meydanı’nda sevilen popüler sanatçılar ve Kuşadası Kent Orkestrası yaz boyunca sahne almaya devam edecek.
ALTIN GÜVERCİN 26. KEZ KANATLANACAK
Türkiye’nin pop müzik alanında düzenlenen ilk ve tek beste yarışması “Kuşadası Altın Güvercin Beste Yarışması” bu yıl eylülde 26’ncı kez gerçekleşecek. 6 yıllık aranın ardından 2019’da yeniden kentle buluşturduğumuz Altın Güvercin coşkusu bir kez daha yaşanacak. Düzenlendiği 1986’dan itibaren Türk pop müziğinin gelişimine olduğu kadar Kuşadası’nın tanıtımına da önemli katkı sunan yarışma kapsamında finalistler dereceye girme heyecanı yaşarken, müzikseverler sürpriz konser ve etkinliklerle keyifli vakit geçirecek.
Kuşadası’na bağlantılı olan Güvercinada, Bizanslılar için kritik askeri üs görevini yapan önemli bir yerdi. 1834’te Güvercinada büyük bir yenilenme görmüş ve ünlü kalesi yapılmış. “Kuşadası” adı bu kaleden gelmektedir.