Banu ŞenOnlar iki peynir seven, peynire gönül veren

HABERİ PAYLAŞ

Onlar iki peynir seven, peynire gönül veren

Peynir, sofraların kadim, vazgeçilmez gıdalarından. Dünyada çoğu bölge peynirleriyle biliniyor. Avrupa ülkelerinin yerelinden çıkıp ekonomik değer yaratan rokfor, comte, grana padano gibi pek çok peynir çeşidi bulunurken ülkemiz ise tam bir peynir cenneti.

PEYNİR ÜRETİMİN İLK NOKTALARINDAN

Ülkemizin dört bir yanında pek çoğu hala geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen bir kısmı coğrafi işaretli olmak üzere yüzlerce farklı peynir türü var. Türkiye’de 300 dünyada ise 2000’nden fazla peynir çeşidi olduğu söyleniyor. Ama bir şehir var ki bir 5 değil, 10 değil tam 50 çeşit peyniriyle tanınıyor. O şehir Balıkesir. ‘Türkiye’yi doyuran şehir’ diye de bilinen Balıkesir ve çevresinin, peynir üretimimin ilk noktalarından biri olduğu da kayıtlara geçmiş.

Haberin Devamı

ARAŞTIRIP KAYIT ALTINA ALDILAR

Bu peynir zenginliğini göz önüne çıkarmak, dünyada benzerleri gibi markaya dönüştürmek hayaliyle 2000’de Antre Gourmet’i kuran Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber, Anadolu’da bölgelerini en iyi temsil eden peynirlerin peşine düştüler. Tüm dünya peynirleri içinde belki de en özgün biçimlerle korunarak üretilen, köklü tarihi gibi derin tatlara sahip peynirlerimizi geçmişten bugüne araştırıp kayıt altına almaya başladılar.

Onlar iki peynir seven, peynire gönül veren

2015’te yayınlanan ve büyük ilgi gören ‘Peynir Aşkına’ adlı kitabın ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca yapılan çalışma ve destekle; araştırma, gezi, inceleme çalışmaları gerçekleştirerek bir kitap daha kaleme aldılar. 2018’de yayınladıkları ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı; yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand World Cookbook Award 2019’da finale kaldıktan sonra; Fransa, İtalya, Almanya, İsviçre, İsveç, Kanada, İngiltere ve Amerika’nın aralarında bulunduğu ülkeler içinde birinci olup, Çin’e bağlı Özerk Yönetim Bölgesi Macao’da gerçekleştirilen ödül töreninde dünyanın en iyi peynir kitabı seçildi.

Bu kitap, Türkiye’nin 52 peynirini yerinde tespit ederek yazdıkları Peynir Aşkına kitaplarından sonra yazdıkları ikinci kitaptı. Bugün Dünya Peynir Sevenler Günü… Peynir sevmeyen çok az insan ama seven çok insan olduğunu düşünüyorum. Ben de bugün; peynir seven, peynirin peşinde ülkeyi karış karış gezen, Türkiye’nin nadir peynirlerinin izinde 25 yıl geçiren bu iki kadını ve ödüllü kitaplarını tanıyın istedim

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder