Çankaya, Milli Mücadele’nin merkezi Ankara’da Cumhuriyet’in kuruluşuna ev sahipliği yapan tarihi öneme sahip ilçemiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün modern ülke temellerini attığı yer Çankaya, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren bu çerçevede atılan adımların da merkezi. Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e, millet egemenliğini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Çankaya Köşkü’ne ve Cumhuriyet’in simge mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Yakın tarihimizi anlatan Atatürk Müzesi, Pembe Köşk, Zafer Anıtı, Güvenlik Anıtı, Güven Park, Tabiat Tarihi Müzesi, ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Anıt Park, Botanik Bahçesi, Abdi ipekçi Parkı, Kurtuluş Parkı, Milli Egemenlik Parkı, Hatti Anıtı ve Atakule de ilçenin cazibe merkezlerinden.
Milli Mücadele’nin ilk günlerinde bağ ve bahçeleri ile yayla görüntüsünde olan Çankaya, bu bağlardan birinin içindeki köşke Mustafa Kemal Paşa’nın yerleşmesi ile önemli bir konuma geliyor. Bu köşk müze olarak korunuyor. 1936’da merkez ilçe ilan edilen Çankaya, bugün Ankara’nın en modern bölgesini oluştururken Başkent Ankara’nın siyasal, kamusal ve sosyo-ekonomik, kültürel kuruluşlarının en önemlilerini barındırıyor. Belediye Başkanı Avukat Hüseyin Can Güner ile bir araya gelerek Çankaya’yı bir de ondan dinliyoruz. “İlçemizin geçmişi bize hem yerel yönetim sorumluluğu hem de tarihi bir sorumluluk veriyor. Tıpkı bu sayfanın adı gibi şehirlerimizin, bereketi hakça üretip, bölüşmesi önümüzdeki en büyük sınav. Kreşler, yeni kültür-sanat alanları, gençlik merkezleri gibi kamusal mekanlar yaratarak, Çankayamıza toplum olarak ilişkilerimizin güçleneceği ortamlar sunmayı planlıyoruz” diyen Başkan Güner’den projelerini de dinliyoruz.
2024’TE YENİ BİR KREŞ DAHA AÇILIYOR: HEDEF 25 KREŞ
“Belediyemizin kreşleri, uygun ücret, çağdaş ve kaliteli eğitim anlayışıyla faaliyet gösteriyor” diyen Başkan Güner, 15 gündüz bakımevinde 3-6 yaş grubu yaklaşık 2 bin çocuğa okul öncesi eğitim imkanı sağladıklarını belirtiyor. Güner, “Kontenjanın üzerinde müracaat alan kreşlerimize yönelik yoğun talebi karşılamak için hemen bu yıl inşaatına başladığımız yeni bir kreşimizi daha hizmete alıyoruz. Hedefimiz, beş yıl içinde 15 olan kreş sayımızı 25’e çıkarmak. Çankaya’nın farklı mahallelerinden gelen talepler doğrultusunda veri analizi yaparak yer belirleme, projelendirme ve inşaat süreçlerine başladığımız kreşlerimize ekolojik kreş ve gece kreşi gibi yeni modeller de ekliyoruz. Belediye meclisimizde ilk gece kreşimizin kararını aldık” bilgisini paylaşıyor.
İLK HALK LOKANTASI CEBECİ’YE
Güner, özellikle üniversiteli öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Cebeci Mahallesi’nde Kent Lokantası’nın da açılacağı müjdesini veriyor. Başkan Güner, “Öğrencilerimizin yükünü biraz olsun azaltmak için belediyemizin yemekhanesinde ve 100. Yıl Çankaya Evi’mizde bulunan yemekhanede, eğitim döneminde, hafta içi her gün 2 bin genç arkadaşımıza akşam yemeği veriyoruz” diye ekliyor.
ANKARA’DA BENZERİ OLMAYAN SALON
Başkentin kültür-sanat merkezi konumunda olduklarını hatırlatan Başkan Güner, bu alanda da projeler üretiyor. Güner, “2016’da inşaatına başlanan Kültür Merkezimizi ilk görev yılımızda açmayı hedefledik. Başkentimiz Ankara’nın sanat yaşamına değer katacak ve önemli yapıları arasına girecek merkezimizin inşaatını büyük bir hızla sürdürüyoruz. 22 bin 500 metrekarelik alan üzerine, seyirci ve sanatçıların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanan merkezimiz, dünya standartlarında akustik özelliklere sahip olacak. Ankara’da bir benzeri olmayan bu salon, aynı zamanda galeri olarak kullanılabilecek fuayesiyle önemli sergilere ev sahipliği yapacak” diyor.
‘ÇAĞRI MERKEZİNİ BEN DE DİNLİYORUM’
“Çankaya 24 saat yaşayan bir ilçe” diyen Başkan Hüseyin Can Güner, “Böylesi bir ilçeyi ancak Çankayalılarla birlikte yönetirsek geleceğimiz için doğru sonuçları alabiliriz” diyerek devam ediyor: “Yeni bir sisteme kavuşturduğumuz Çankaya İletişim Merkezi sayesinde vatandaşlarımız, belediyelerine hem sosyal medyadan hem de çağrı merkezimiz aracılığıyla hızla ulaşabiliyor. Bizlere ulaşan tüm talepleri kaydediyor ve hızla çözüme kavuşturuyoruz. Önemle altını çizmek isterim ki; ben de her uygun anımda komşularımızın çağrı merkezlerimizle yaptığı görüşmeleri dinliyorum. Dijital çağdayız. Dolayısıyla, bu çağın sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek gereken bir dönemdeyiz. Bunun için cep telefonlarına indirilecek ve kolayca kullanılabilecek bir uygulama hazırlıyoruz ve mevcut araçları daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz.”
GENÇLERİN YENİ MERKEZİ ÇOK YAKINDA
Başkan Hüseyin Can Güner, gençler için kurulacak yeni bir merkezin inşaatına başladıklarını ve bu merkezin çok yakında açılacağını söylüyor. Güner gençlere verdikleri destekleri şöyle anlatıyor: “Eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla; Gençlik Merkezi ve Ortak Çalışma Alanları Çankaya Akademi ile liseye geçiş ve üniversiteye hazırlık sınavlarında öğrencilerimize destek oluyoruz. Ücretsiz eğitim olanağı sağlıyoruz. Bu aynı zamanda ailelerin ekonomik yükünü de bölüştüğümüz anlamına geliyor.”
KADINLARA MÜJDE
Çankaya’da kadınların sorunlarını çözmek de Başkan Güner’in en önemsediği konuların başında geliyor. Bu kapsamda danışma merkezi konseptlerini genişlettiklerini söyleyen Başkan Güner, yeni bir Kadın Danışma Merkezi’nin Ankara’nın kalbi Kızılay’daki belediye binasında açılacağı bilgisini veriyor. Belediyeye ait diğer merkezlerin de çok daha ulaşılabilir hale getirileceğini ifade eden Güner, “Bademlidere, Birlik, Cebeci ve Sokullu Çankaya Evleri’ndeki merkezlerimizde, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı ve toplumsal cinsiyet eşitliği uzmanıyla ücretsiz olarak yüz yüze danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bu hizmetleri daha da nitelikli hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların her alanda her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” diyor. “Çankaya Belediyesi olarak Kadın Danışma Merkezlerimiz ve Ankara Barosu ile iş birliği yaptığımız ‘Gelincik Projesi’, şiddete uğramış kadınların sorunlarını çözmeyi amaçlıyor” diyen Başkan Güner, sosyal dayanışmanın önemini vurguluyor.
DOĞA VE ÇEVRE DOSTU
Başkan Güner’in en önem verdiği konuların başında çevre projeleri geliyor. İklim değişikliğinin dünyamıza ve ülkemize büyük zararları olduğunun altını çizen Güner, Çankaya Belediyesi olarak bu zararların en aza indirilmesini sağlayacak çalışmalara başladıklarını belirtiyor. Belediyenin, 2024 Nisan’dan bu yana toplam 2 bin ton atığı geri dönüşüme kazandırarak çevre ve insan sağlığının korunmasına katkı sağladığını ifade eden Güner, “Özellikle çocukların çevre bilinciyle büyümelerini önemsiyoruz. Doğa dostu çalışmalarımız devam edecek” bilgisini veriyor.
CAN DOSTLARIMIZ İÇİN
Belediyeye ait Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni anlatan Güner, son dört aylık dönemde 301 sokak hayvanına kısırlaştırma ve aşılama yaptıklarını belirtiyor. Başkan Güner, “222 sokak hayvanını da barınağımıza alarak tedavi ettik. Bu dönemde ayrıca 130 sokak hayvanını sahiplendirdik. 34 kişilik kadrosuyla hizmet veren merkezimizde; sokak hayvanlarımızın sağlık kontrollerini, tedavilerini, kısırlaştırma operasyonlarını, aşılanma işlemlerini yapıyoruz. Bunun yanı sıra beslenme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sahada görev yapan personelimiz de vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri kanun çerçevesinde değerlendirerek çalışmalarını yapıyor” diyerek can dostlara yapılan yardımlara devam edeceklerini söylüyor.