Tarih, kültür ve inanç şehirleri arasında yer alan Konya, dünya tarihinin ilk yerleşim alanlarından biri. Onlarca medeniyeti ağırlayan kent, tarih boyunca önemli siyaset, kültür ve ticaret merkezlerine ev sahipliği yapmış. Selçuklu medeniyetine başkentlik yapan Konya, tüm dünyaya gönlünü açan Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi ile özdeşleşen bir şehir. Artık Konya, sadece kültürün başkenti değil, sporun da başkenti olarak anılacak. İslam İşbirliği Teşkilatı İslami Dayanışma Spor Federasyonu tarafından organize edilen ve İslam dünyasının en büyük ve en kapsamlı etkinliği olarak ön plana çıkan İslami Dayanışma Oyunları’nın 5’incisi, 9-18 Ağustos 2022’de Konya’da yapılacak. Olimpiyatlar için gün sayan Konya’da hazırlıklar devam ederken kent, Avrupa Başkentleri ve Şehirleri Federasyonu tarafından da “2023 Dünya Spor Başkenti” seçildi. “Konya’mızı spor şehri haline getirmek için yaptığımız yatırımların böyle güzel sonuçları beraberinde getirdiğini görmek, bizim için gurur verici” diyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile kültür ve sporun başkenti Konya’da yapılanlar üzerine konuşuyoruz.
YENİ NESİLLERE AKTARILACAK
Başkan Altay, “Konya, yaklaşık 200 yıl boyunca coğrafyamızın en önemli medeniyetlerinden biri olan Selçuklu Devleti’ne başkentlik yaptı. Aynı zamanda âlimlerin sultanı Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi gibi tüm insanlığa rehberlik eden ve ilham veren bir değeri de kalbinde taşıyor. Çok daha öncesine gidecek olursak, keşfedilmesiyle birlikte dünya tarihini yeniden şekillendiren ve insanlığın en önemli değerlerinden biri olan Çatalhöyük’e de şehrimizde ev sahipliği yapıyoruz. Bizler de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin taşıdığı tüm bu değerleri en iyi şekilde muhafaza etmek ve sonraki nesillere çok daha güzel bir şekilde aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor.
EVRENSEL MESAJ YERİNİ BULDU: “İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI”
“Şehrimizi kültür ve spor başkenti yapmak için hayata geçirdiğimiz onlarca çalışmanın en iyi sonuçlarından biri olan ve 09-18 Ağustos 2022’de Konya’mızda gerçekleşecek 5. İslami Dayanışma Oyunları, evrensel ‘gel’ mesajımız açısından çok yerinde bir karar oldu” diyen Altay, şöyle devam ediyor: “Sporun kendi içerisinde farklı bir dili var. Olimpiyat ve benzeri spor aktiviteleri; milletlerarası dayanışmayı artırmak, halklar arasındaki kardeşliği pekiştirmek ve oynanan oyunları vesile kılarak engin bir hoşgörü ortamı oluşturmak için yapılıyor. Kardeşlik ortamında gerçekleşecek olimpiyatlarda, sporcuların ve ülkelerin birbirleriyle yarışmasının yanında bugün gerçekten ihtiyaç duyduğumuz kardeşlik, birlik ve dayanışma ruhu da pekişecek. İslam ülkeleri için bu oyunlar ‘birlik’ mesajı verilmesi açısından oldukça önemli. Bu mesajın Konya’dan verilmesi de ayrı bir değer olacak.”
OLİMPİYATLARA ÖZEL SPOR TESİSLERİ HAZIR
Şehirde yapılan spor tesislerini ve spor yatırımlarını anlatan Altay, “İslam coğrafyasından gelen kardeşlerimize en güzel şekilde ev sahipliği yapmak ve olimpiyatların kusursuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için Gençlik ve Spor Bakanlığımızla birlikte çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Şehrimizi olimpiyatlara çok daha uygun bir hale getirmek için yaptığımız çalışmadan biri olan Türkiye’nin ilk olimpik veledromunu tamamlamak üzereyiz. Olimpik yüzme havuzu ve atletizm pistimizin inşaatında da son aşamaya geldik. Öte yandan müsabakaların gerçekleşeceği farklı alanlardaki onlarca spor tesisimizi de olimpiyatlar için hazır hale getirdik. İslami Dayanışma Oyunları’nın şehrimizde düzenlenmesi için hep birlikte büyük çaba harcadık” diye konuşuyor. Altay, şöyle devam ediyor:
GÜÇLÜ SPOR ALTYAPISINA SAHİP
“Konya’mız oldukça güçlü spor altyapısına sahip bir şehir. Konya Büyükşehir Belediyemiz tarafından inşa edilen 42 bin seyirci kapasiteli Konya Büyükşehir Stadyumu, yapıldığı dönem dünyanın en iyi 5 stadyumundan biri seçilmişti. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük stadyumlarından biri olan, milli maçlara ev sahipliği yapan, özgün mimarisiyle ilgi gören bu modern stadyumu Konya ve ülke futboluna hediye etmiştir. Yine aynı şekilde yapımı Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 10 bin kişilik ülkemizin en büyük spor salonlarından olan Spor ve Kongre Merkezi de sporseverlerin hizmetine sunuldu. Bunun dışında kapalı spor mekânları da bulunuyor. Konya belediyeleri; birçok mahallede futbol, basketbol ve voleybol sahaları, yüzme havuzları ve daha birçok spor dalına hizmet veren onlarca spor salonu inşa etti.”
OLİMPİYATTAN ÖTE
Daha önce Suudi Arabistan, İran, Endonezya ve son olarak 2017 yılında Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’na ilişkin bilgi veren Altay, şunları kaydediyor:
“Olimpiyatlar süresince; 56 ülkeden 3 bine yakın sporcuyu ve on binlerce seyirciyi şehrimizde ağırlayacağız. İslami Dayanışma Oyunları, spor faaliyetlerini içeren bir olimpiyat olmasının çok ötesinde. Asya’nın güneşi kucaklayan bozkırlarından, Afrika’nın insanlığa beşiklik eden topraklarından, Balkanların ve Anadolu’nun kadim şehirlerinden kardeşlerimizi buluşturarak, birliğimizin ve dayanışmamızın nişanesi olacak. Aynı zamanda asil ahlak ve gerçek değerlerle birlikte rekabet, dayanıklılık ve yüksek çalışkanlık ruhuyla hareket eden genç sporcularımızın; atıcılık, atletizm, basketbol, bisiklet, bocce, cimnastik, eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme, geleneksel okçuluk, para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk, para-yüzme gibi spor dallarında yeteneklerini sergilemeleri ve ideallerine ulaşmaları için de iyi bir fırsat olacak.”
ÜLKEMİZDEKİ EN UZUN BİSİKLET YOLU
Başkan Altay, “Amatör sporun her alanıyla ilgili eğitim çalışmaları da yürütüyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin uhdesindeki spor okullarında her yıl binlerce gencimiz eğitim görüyor. Belediyelerimizin yetiştirdiği çok sayıda sporcu, ulusal ve uluslararası müsabakalarda illerini ve ülkelerini başarıyla temsil edip ödüller kazandı. Konya’mızda, gelişen teknolojiyle oluşan hareketsiz yaşam tarzını değiştirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Sporun yaşam kültürümüzün bir parçası olmasını istiyoruz. Mevcut haliyle Konya, 550 kilometrelik bisiklet yoluna sahip. Türkiye’nin açık ara en uzun bisiklet yolu ağına sahip şehri olan Konya, bu uzunlukla Avrupa ve dünya sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Konya, bisikletin de bisiklet sporunun da Türkiye’deki başkenti. Geleceğin Konya’sını bisiklet yollarına uygun bir şekilde planlamakta, eski caddelerimizi bisiklet kullanımına elverişli hale getirmekteyiz. Şehrimizde aynı zamanda ulusal ve uluslararası bisiklet organizasyonları da gerçekleştiriyoruz” diyor.
TÜRKİYE’DE İLK AVRUPA’ DA İKİNCİ
Altay, “Şehrimiz, Avrupa Başkentleri ve Şehirleri Federasyonu tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde ‘2023 Dünya Spor Başkenti’ seçildi. Küresel çaptaki en prestijli spor unvanlarından biri olan ‘Dünya Spor Başkenti’ unvanını almaya hak kazanan Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise Madrid’den sonra ikinci şehri olduk ve 21 Mart’ta İtalya’da düzenlenen bir törenle bu başarımızı tüm dünyaya ilan ettik. Konya olarak Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş yıl dönümü için ülkemize böyle güzel bir hediye armağan etmiş olmanın da gururunu yaşıyoruz. Konya’mızın bir spor şehri ve spor başkenti olarak anılmasında emeği geçen herkese en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum. 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın tüm insanlık ve sporseverler için şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyor; sporcularımızı ve dünyanın dört bir yanından gelecek misafirlerimizi heyecanla bekliyoruz” diye konuşuyor.
BÜYÜKELÇİLERİ AĞIRLADI
5. İslami Dayanışma Oyunları’nın tanıtım programı kapsamında Konya’ya gelen 40 ülkenin büyükelçileri ve yabancı misyon temsilcilerini ağırladıklarını söyleyen Altay, “Bu şehir, güzel insanların şehri. Ve bu şehri şehir yapan, insanlarının güzelliğidir. İnşallah kıymetli büyükelçilerimizin de vesilesiyle Konya’mız dünyanın her köşesinde güzel sözlerle hatırlanmaya devam edecek. İnşallah İslami Dayanışma Oyunları’nı da birlik içinde başarıyla gerçekleştireceğiz. Konya olarak her yönüyle buna hazırız” ifadelerini kullanıyor.
DOLU DOLU RAMAZAN
Ramazan ayı kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde birçok etkinlik yapılıyor. Gençlerle sahurda buluşulurken, dezavantajlı gruplara, şehit ailelerine ve gazilere de iftar programı yapılıyor. Başkan Altay, camide teravi namazı sonrası, mahalle halkı ve esnafla buluşuyor.
İlk İslami Dayanışma Oyunları 2005 yılında Cidde, Suudi Arabistan’da düzenlendi. 5’incisi ise bu sene Konya’da düzenlenecek.