Haliliye için Şanlıurfa’nın kalbi konumunda diyorlar... Tarihin “0” noktası Göbeklitepe ve Karahantepe Haliliye’de bulunuyor. 2012’de ilçe olan Haliliye, böylece 11 bin yıllık geçmişe sahip bir kültür mirası. Şanlıurfa’ya gidip, Haliliye’yi görüp önce Göbeklitepe’yi geziyoruz.
Turist otobüsleri dolu olan bu büyüleyici mekanda zamanı, bugünü unutuyor insan. Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO), Dünya Mirası Listesi’ndeki varlıklar arasında bulunan Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 12 kilometre kuzeydoğusunda. Bilinen tarihi değiştiren Göbeklitepe’de metal aletler ve hatta çanak çömleğin icat edilmediği 11 bin yıl geçmişe sahip oymalı ve kabartmalı 12 dikili taş yuvarlak planda dizilmiş durumda. Göbeklitepe; Mısır Piramitleri’nden 7 bin 100 yıl önce, İngiltere’deki Stonehenge Anıtı’ndan ise 6 bin 600 yıl önce inşa edilmiş.
Alan içinde 200’den fazla sütun, 20 farklı daire oluşturacak şekilde inşa edilmiş. Boyları 6 metreye kadar uzanan ve 7 tondan daha ağır olan sütunlarda kabartma figürler yer alıyor. Sütunlardaki bazı hayvanların neslinin tükendiği düşünülüyor.
Göbeklitepe’nin ardından kentte Karahantepe heyecanı yaşanıyor. Karahantepe ise Şanlıurfa’nın 60 kilometre doğusunda yer alıyor.
Göbeklitepe’deki dikili taşlarla benzerlik gösteren ve ilk belirlemeye göre Neolitik Döneme ait ‘T’ şeklinde 250 dikilitaş gün yüzüne çıkarılıyor. Ortaya çıkarılan eserler, o dönemde yaşayan insanların sanatsal becerilerini gözler önüne seriyor. Karahantepe’de yer alan insan ve insan başı heykelleri, sütunlardaki insan betimleri Göbeklitepe’den oldukça fazla olmasıyla da dikkat çekiyor. Yeni keşifler Türkiye’de büyük ses getirirken Şanlıurfa’da da heyecan yaratmış. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe’nin de aralarında bulunduğu toplam 12 tepenin 100 kilometrelik alanda bulunduğunu açıklamıştı.
GENÇLERE YATIRIM
Bereketli tarım topraklarına sahip olan Haliliye’de turizm bugünlerde öne çıksa da tarım da önemli. Topraklarında buğday, pamuk ve mısır başta olmak üzere sayısız ürün yetişebiliyor. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra geniş bir kültür yelpazesine sahip olan şehirde gastronomi de önemli. Temel hedeflerinin gençler ve gençlerin istihdamına yönelik çalışmalar olduğunu söyleyen Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ile projelerini konuşuyoruz.
İSTİHDAM ATAĞI:
2 FABRİKA BİN 500 KİŞİYE İŞ İMKANI
Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 fabrika projesini hayata geçirdiklerini belirten Başkan Canpolat, “İlimizde istihdamı artırmak yönünde biz de taşın altına elimizi koymalıyız. Fabrikalarımızın inşaatı başladı. Burada genç kardeşlerimiz iş sahibi olacak. Şanlıurfa Valiliği koordinatörlüğünde geliştirilen projeyle ayakkabı ve tekstil sektörüne yönelik yapılacak fabrikada bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak. Hep birlikte Haliliye’mizi, Şanlıurfa’mızı ve Türkiye’mizi kalkındırmaya gayret edeceğiz” diyor.
MİLLET BAHÇESİ İLE HALİLİYE’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
118 dönüm üzerine kurulan Haliliye Millet Bahçesi çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Canpolat, şöyle konuşuyor:
“Haliliye Belediyesi Millet Bahçesi projesinin inşaat çalışmaları, Devteyşti ve Süleymaniye mahallelerinin kesiştiği 118 dönümlük alanda devam ediyor. Haliliye’ye yeşil bir vadi kazandırmış olacağız. İlçemizin çehresi değişecek. Mülkiyeti Haliliye Belediyesi’ne ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne ait bu alanın TOKİ’ye devrini gerçekleştirdik. TOKİ tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca buranın ihalesi gerçekleşti. Haliliye bölgemizin bir tarafında GAP Vadisi, Cumhuriyet Tesisleri olduğu gibi bu yakasında da vatandaşlarımızın nezih bir ortamda gezinti yapabileceği, soluk alabileceği yeşil bir alan oluşturalım istedik. En kısa sürede vatandaşlarımızın hizmetinde olacak.”
UNUTULMAYA YÜZ TUTAN MESLEKLER YAŞATILIYOR
Haliliye Belediyesi’nce restore edilerek hizmete açılan tarihi bina Geleneksel El Sanatları Merkezi’ni de geziyoruz. Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş meslekler ve şehrin önemli sanatları, merkezde yeniden hayat buluyor. Burada usta çırak ilişkisiyle culhacılık, ahşap oymacılığı, tesbihçilik ve bakırcılık mesleklerinin hayatta kalması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Haliliye Belediyesi’nin 1650 yıllarında Şanlıurfa’yı ziyaret eden Evliya Çelebi’nin eserlerinde yer verdiği bez dokumacılığı culhacılık ile ilgili yaptığı başvuru sonrası Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ve Marka Tescil Belgesi alınmış.
HUZUR VEREN SES ÇULHACILIK
Çulha bezinin sanayileşme ile kaybolmaya başladığını aktaran Başkan Canpolat, “Bize ait olan, yöremizin yüzyıllarca kullandığı çulhayı yaygınlaştırarak hem yaşatmayı hem de Şanlıurfa ve Türkiye ekonomisine kazandırmayı, ürün yelpazesini artırmayı düşünüyoruz. Bu amaçla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ve Marka Tescil Belgesi alındı. Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında geçmişimize sahip çıkarak kültürümüzü gelecek nesillere aktaracağız. Değerlerimizi koruyarak, kültürel ve sosyal anlamda da üzerimize düşen her şeyi yapma gayreti içerisinde olacağız” diyor. Çulhacılık yapan tek usta kalmış günümüzde; Mehmet Karadaş 52 senedir çulhacılık yapıyor. Yapımı oldukça zor olan el emeği mesleği bir de kızı devam ettiriyor. Karadaş mesleği küçük yaşlarda babasından öğrenmiş. Çulhacılık, özünde bez dokumacılığı. Bu bezler yün, pamuk ve floş adı verilen ipek ipliğinden dokunuyor. İplikler yöresel teknikler ve doğal boyalarla boyanıp, kamçılı tezgah adı verilen, el ve ayakla çalışan dokuma tezgahlarında işleniyor. Atölyeden makinenin huzur veren ritmik sesi yankılanırken Başkan Canpolat, eskiden mahallelerden bu sesin yükseldiğini anlatıyor...
ŞANLIURFA’DA İLK: ‘ATA SPORLARI MERKEZİ’
Gençlerin sosyal hayatına, spor ve hobilerine katkı sunacak projeleri de hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Canpolat, şunları anlatıyor: “Ata Sporları Merkezi projesiyle Şanlıurfa’da ve bölgede ilkler arasına girecek bir projeye daha imza attık. Burada uluslararası standartlarda binicilik ve okçuluk sahaları yer alıyor. Engelli bireylerin kullanımına da uygun olacak merkezde bisiklet ve koşu parkuru ile rekreasyon alanları da bulunuyor. Öte yandan gençlerin sosyal hayatına önemli katkı sunacak bir projemiz de ihale aşamasında. Tek Tek Dağları Gençlik Kampı ile gençler, kamp yaparak sosyal ve spor aktivitelerini gerçekleştirecek ve aynı zamanda eğitim faaliyetlerinde de bulunacak. Koşu, yürüyüş ve bisiklet parkurları, spor aletleri, etkinlik ve macera parkı, tırmanma duvarı, futbol ve basketbol sahaları, yüzme havuzu, amfi tiyatro yer alacak.”
SERTİFİKALI AŞÇILAR YETİŞECEK
Toplam alanı 4 bin metrekare olan İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi’nin de inşaat çalışmalarında sona gelindiğini kaydeden Başkan Canpolat, şu bilgileri veriyor:
“Merkezimiz bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatına katkı sunacak. İçinde mahalli aşçıların yetişeceği gastronomi merkezi, 8 meslek edindirme atölyesi, konferans salonu ve 150 kişi kapasiteli kütüphanesi olacak. Meslek edindirme ofislerinde gençleri meslek sahibi yapma gayreti içindeyiz. Kütüphaneyle de ders çalışan gençlere uygun ortamlar sağlamayı hedefliyoruz. Merkezimiz gençliğe bir yatırım. Merkezde Şanlıurfa mahalli yemekleri çıkacak. İl dışından veya yurt dışından gelen misafirler, turistler burada yemeklerimizden istifade edebilecek. Aşçılarımız Urfa mahalli yemekleriyle ilgili eğitimlerini alıp aşçılık sertifikası edinecek. Bir taraftan hizmet üretirken bir taraftan da istihdama katkı sağlanacak. Ayrıca ara eleman yetiştirilmesinde de hizmet verecek. Gençlik bizim her şeyimiz, gençliğe yatırımı önemsiyoruz. Gerek temelini atacağımız fabrikalarla gerekse bu tip kültür evlerimizle genç kardeşlerimizin yanlarında olma gayretimiz devam edecek.”
KARŞIYAKA SEMT PAZARI VE SPOR KOMPLEKSİ HAZIR
Mahallelerin ihtiyaçlarına göre projeler oluşturduklarını söyleyen Başkan Canpolat, “Karşıyaka mahallemizde günümüzün en modern koşullarına uygun Karşıyaka Semt Pazarı ve Spor Kompleksi ile cami inşa ediyoruz. Pazar yerimiz ayrıca kapalı otopark hizmeti de sunacak. Kompleks içindeki halı sahayı hizmete sunduk. Mahallemizin yollarını bitirir bitirmez burada eksiklik olan semt pazarıyla ilgili ihtiyaçları da karşılamış olacağız. Yapısal olarak yüzde 90’ı bitti. Ayrıca zabıta binası da olacak. Artık daha güvenli bir mahalleye dönüşecek. Gece gündüz demeden hep birlikte çalışmaya gayret ediyoruz” diyor.
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunan Göbeklitepe, 2011’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı, 1 Temmuz 2018’de ise Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Mirası Komitesi Toplantısı’nda Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.