Banu ŞenUludağ'ın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

HABERİ PAYLAŞ

Uludağ'ın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

Doğal güzellikleri ve şifalı kaplıcaları ile dünyaca isim yapan “Tarih-i abideler şehri” Bursa’nın Yıldırım ilçesi; tarihiyle, eşsiz doğasıyla kentin önemli değerlerini barındırıyor. Ekonomisiyle, iş gücüyle, üretimiyle, eğitim hayatıyla, sosyal yaşamıyla Yıldırım, şehrin ikinci büyük ve en çok göç alan ilçesi konumunda... Uludağ’ın eteklerine kurulmuş ilçede Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. Yıldırım’da 3 medrese, 14 türbe ve 23 tarihi cami yer alıyor. Bu tarihi yapılar arasında; Yıldırım Bayezid Camii, Yıldırım Hamamı (Yeşil Hamam), Mollayegan Medresesi, Yıldırım Medresesi, Yeşil Medresesi, Yıldırım Darüşşifası, Yıldırım Türbesi, Yeşil Camii, Yeşil Türbe, Emir Sultan Camii ve Türbesi bulunuyor. Ayrıca Bursa Şehir Kütüphanesi ve Teleferik de Yıldırım sınırları içinde.

Haberin Devamı

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

KABUK DEĞİŞTİRİYOR

İlçe sakinlerinin yaşam kalitesini yükseltecek yatırımlara önem verdiklerini belirten Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile Yıldırım’ı ve projelerini konuşuyoruz. “Çocuklarımızın geleceği için daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak” amacıyla kentsel dönüşüm hamlesi başlattıklarını söyleyen Başkan Oktay Yılmaz, TOKİ ile birlikte Mevlana Mahallesi 7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Yıldırım’ın çehresini değiştirecek ve geleceğine damga vuracak vizyon projenin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden Yılmaz, “Şu anda 7. Etap’a kazandırılacak olan 644 konutun inşaatı süratle devam ediyor. İnşallah yıkımını gerçekleştireceğimiz depreme dayanıksız, sağlıksız ve sosyal alanları bulunmayan 938 konutun yerine; depreme dayanıklı, güvenli, sağlıklı, otoparkı, spor ve sosyal yaşam alanları bulunan bin 250 konut ve ticari birimleri ilçemize kazandıracağız” diyor.

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

DAHA YEŞİL BİR KENT İÇİN

Kentsel dönüşüm alanında olduğu gibi çevre ve yeşil alan konularında da fark oluşturan projelere imza attıklarını belirten Başkan Oktay Yılmaz, ilçenin yeniden “yeşil” kimliğine kavuşması için çevre yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüklerini belirtti. Yılmaz, “Hedefimiz ilçeye 1.5 milyon metrekare yeşil alan kazandırmak. Bu kapsamda; 3 yıl içinde 17 adet parkı hayata geçirdik, 31 parkı da yeniledik. Çocuklarımızın neşesine neşe, ailelerimizin huzuruna huzur katmak için çaba sarf ediyoruz. Son olarak hizmete açtığımız 48 bin metrekarelik alana sahip Balaban mesire alanında; barbekülü kamelyaları, piknik masaları, ahşap oyun alanları, mescidi, çeşmeleri ve 1 tanesini kadın kooperatifimize tahsis ettiğimiz kır lokantaları gibi birimler bulunuyor” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

ATIK DÖNÜŞÜM TİMİ GÖREV BAŞINDA

Yıldırım Belediyesi, zorlu şartlar altında ve kayıt dışı olarak çalışan sokak toplayıcılarına statü kazandırmak, toplanan atıkları ise kayıt altına almak amacı ile Bursa’da bir ilke imza atmış. Yıldırım Atık Dönüşüm Timi uygulamasını hayata geçirdiklerini belirten Başkan Oktay Yılmaz, “Sağlık sigortaları ve düzenli gelirleri olmayan sokak toplayıcılarını istihdam ederek sosyal güvence altına aldık. 18 yaş altı çocuk gruplarının çalıştırılmasının önüne geçtik. Sokak toplayıcılarından kaynaklı güvenlik sorunlarının da ortadan kaldırılmasının amaçlandığı projenin ilk etabında 70 sokak toplayıcısı istihdam edildi. Yıldırım Atık Dönüşüm Timi ile düzensiz sokak toplayıcılarının topladıkları atıkların lisansı olmayan uygunsuz alanlarda depolanmasından dolayı oluşan çevre kirliliğinin de önüne geçildi” bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE BİR KÖY CUMALIKIZIK

Cumalıkızık; Yıldırım’ın sadece Türkiye’ye değil bütün dünyaya açılan yüzü durumunda. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini oluşturan ve halkın halen içlerinde yaşamlarını sürdürebildikleri evlerin olduğu, özgün yapısıyla günümüze kadar gelen bir açık hava müzesi özelliği taşıyan Cumalıkızık, yılın her mevsimi çok sayıda turisti ağırlıyor. UNESCO tarafından Haziran 2014’te Bursa’nın Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş. Tarihi, doğal ve kültürel değerleri ile koruma altına alınan Cumalıkızık, bugün hâlâ yaşayan ticari kültürü ve kente oldukça yakın kırsal yaşamın devamlılığıyla erken dönem Osmanlı yaşam şekli ve vizyonuna iyi bir örnek...

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

RESTORASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Cumalıkızık’ta 180’i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev bulunuyor. Yıldırım Belediyesi de, Cumalıkızık’ın tarihi mirasını ayağa kaldırmak için çaba sarf ediyor. Bursa merkeze sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan ve 1980’de koruma altına alınan Cumalıkızık köyünün 2007’de başlayan restorasyon çalışmaları sayesinde neredeyse her ev için özenli bir yenileme projesi bulunuyor. “Üçüncü Binyılda Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık” projesi kapsamında restorasyon çalışmaları yapılıyor. 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı, Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandıktan sonra tarihi köydeki restorasyon işlemlerini büyük ölçüde tamamlayan Yıldırım Belediyesi, Cumalıkızık’ta tarihi dokuya zarar vermeden hayata geçirilen çevre düzenlemesi ve mimari projeler ile bölgenin tarihi değerini öne çıkarıyor.

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

600 YILLIK GELENEK ERGUVAN BAYRAMI

Bursa’da baharı müjdeleyen, bereket, huzur ve kardeşliğin sembolü olarak kabul edilen 600 yıllık Erguvan Bayramı geleneğini “Emir Sultanı Anma ve Erguvan Bayramı” etkinlikleriyle yaşattıklarını belirten Başkan Yılmaz, “Erguvan Bayramı, Yıldırım’ın kültürü ve manevi kimliğinin önemli bir parçasıdır. Nasıl ki Yeşil Cami olmadan, Emir Sultan Hazretleri’nin türbe ve camisi olmadan Yıldırım düşünülemezse, erguvan faslı olmadan da Yıldırım eksik kalacaktır” diyor.

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

ÜRETEN KADINLARA YILDIRIM DESTEK

“Güçlü kadın güçlü toplum” mottosuyla kadınlara yönelik önemli projeler geliştiren Yıldırım Belediyesi, kurduğu kadın girişimcilik merkezleri ve kooperatifler ile kadının sosyal ve ekonomik hayattaki rolünü güçlendiriyor. 2021’den bu yana ilçeye 4’ü tarımsal kalkınma 4’ü ticari olmak üzere 8 kadın kooperatifi kazandıran, 22 kadın girişimcilik ve eğitim merkezini hizmete sunan Yıldırım Belediyesi, kadınların başarı hikâyelerini yazmalarına öncülük ediyor. Yıldırımlı kadınlar verilen eğitimler ile meslek sahibi olurken, ev ekonomilerine de katkı sunma imkânı buluyor. Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma düzeyinde kadınların önemli bir yerinin olduğunu belirten Başkan Oktay Yılmaz, “Kadın kooperatifleri bir yandan kadınlara iş olanakları sağlarken, diğer yandan da kadınlar için sosyal çıkış noktaları olmaktadır. Kadınların sosyal yaşamdaki rolünün etkinleştirilmesi adına kadın kooperatiflerinin iyi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Biz de Yıldırım Belediyesi olarak ilçemizde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerimizin, girişimcilik ve eğitim merkezlerimizin sayılarının artmasına katkıda bulunurken, kadınlarımıza verdiğimiz desteği de artırmaya çalışıyoruz. İlçemize 2021 yılı mart ayından bu yana 8 kadın kooperatifi, 22 kadın girişimcilik ve eğitim merkezi kazandırdık. Hedefimiz 2022 yılında mevcut 8 kooperatifimizi 14’e tamamlamak, kadın girişimcilik ve eğitim merkezlerimizi 25’e yükseltmek” diye konuşuyor.

Uludağın eteklerinde bir tarihi miras: Yıldırım

Bursa’nın Yıldırım ilçesinin adı, Osmanlı İmparatorluğu dördüncü padişahı Yıldırım Bayezid'den geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder