Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde kendimizden yeni bir “ben” yaratma ve bazı davranışları değiştirme çabasına giriyoruz. Davranışı değiştirmek dediğimizde; sadece hayatımıza yeni bir davranış sokmaktan bahsetmiyoruz aslında. Bazen sevmediğimiz bir davranıştan vazgeçmeyi ve hayatımızı bu davranıştan arındırmayı da istiyoruz.
Peki kötü bir davranıştan kurtulmak ya da hayatımıza yeni bir davranış eklemek mümkün mü?
'Alışkanlıkların Gücü' kitabının yazarı Charles Duhing; 'Alışkanlıklar kader değildir, değiştirilebilirler. Bir alışkanlıkla bilinçli olarak savaşmadığınız ve yerine yeni rutinler koymadığınız sürece, eski örüntüler otomatikman tekrar eder' diyor. Yani bilmeliyiz ki, yeni bir alışkanlık kazanmak zor ve stratejik yollar izlenmesi gereken bir süreç.
Peki bir konuda alışkanlık nasıl kazanılır?
Bir konuda alışkanlık kazanmak, 3 temel adımı gerçekleştirmekle mümkün.
1. Hedef Belirlemek: Değiştirmek istediğiniz konuyla ilgili hedefiniz ne? Daha iyi bir fiziksel görüntü mü mesela? Hayaliniz, hayatınızda olmasını istediğiniz şey ne? İlk olarak bunu belirlemek gerekiyor.
2. Davranışları Belirlemek: Bu hayale ulaşmak için hangi davranışları sergilemeniz ve hangi davranışlardan vazgeçmeniz gerekir? Nereden başlamaya ihtiyacınız var? Daha iyi bir fiziksel görüntü örneği için mesela; yeme düzeninizi değiştirmek, spor yapmak ve sevdiğiniz bazı yiyeceklerden vazgeçmek gibi davranışları belirlemek oldukça önemli.
3. Tekrar Etmek: Son ve en önemlisi konu ise, belirlediğimiz davranışları yılmadan tekrar etmek. İçimizden bir ses bizi geri çekmeye çalışsa da, ısrarla o davranışı yapmaktan vazgeçmemek.
Peki bir davranışın alışkanlığa dönüştüğünü nasıl anlarız?
Eğer yeni davranışı hiç düşünmeden yapmaya başladıysanız, yani beyin bunu otomatik mod’da gerçekleştiriyorsa, yeni bir alışkanlık kazandınız demektir.
İşte bu yüzden, alışmak sevmekten daha zor geliyor!
Hayalimiz daha iyi bir fiziksel görüntüye ulaşmak ise, bu konuda alışkanlıklarımızı değiştirmek için o çok sevdiğimiz çilekli pastadan vazgeçmemiz ve bu konuda kendimizi zorlamamız gerekiyor. İşte tam da bu yüzden, “Alışmak sevmekten daha zor geliyor.”