405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin ardından bir güzel haber de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) geldi. Koza Altın’ın 37 noktada sondaj çalışması yürüttüğünü söyleyen TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Sondaj sonuçları olumlu. Bu ara ülkemize müjdeler geliyor, biz de altında müjdeler verebiliriz” dedi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın’la ilgili ellerinde 200’ün üzerinde ruhsat olduğunu, ciddi bir sondaj çalışmasına başladıklarını söyledi. Gülal, “Rahatlıkla söyleyebilirim ki çalışmalarımız olumlu. Türkiye’nin muhtelif yerlerinde rezervimiz var. Madende işler biraz ağır gidiyor. Geçen yıl itibarıyla 11 ton ürettik, bunu birkaç yıl içinde 15 tona çıkarmanın hesaplarını yapıyoruz” dedi.
Tüm sondajlar Koza'da
TMSF’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğrencilere tablet dağıtımı projesine destek vermesi dolayısıyla bulunduğu Giresun’da, Akın Çorap fabrikasında bir araya geldiğimiz Muhiddin Gülal, 37 farklı noktada sondaj çalışması yapıldığını söyledi. Türkiye’deki neredeyse tüm altın sondaj makinelerini şu anda Koza’nın kullandığını belirten Gülal, “Kuyularımız açıldı. Bu ara ülkemize müjdeler geliyor, biz de altında müjdeler verebiliriz” diye konuştu.
804 şirketi yönetiyor
TMSF, 15 Temmuz sonrası devraldığı şirketlerle dev bir holdinge dönüşmüş durumda. Bünyesinde 40 farklı sektörde 38 ilde faaliyet gösteren 804 şirket var. Fon, devraldığı hemen hemen tüm şirkette ciddi bir büyüme trendi yakalamış. Gülal, şirketlerle ilgili şu özet bilgiyi paylaştı: “30 Eylül itibarıyla 804 şirketin özkaynak büyüklüğü 27.6 milyar lira. Aktif büyüklüğü 66.5 milyar lira. Çalışan sayımız da 40 bin 589 kişi. Yaklaşık 4.5 yıldır yönettiğimiz bu şirketlerde, 18.2 milyar lira olan özkaynak büyüklüğünü yüzde 52 oranında, 42.7 milyar olan aktif büyüklüğü de yüzde 56 artırdık.”
Kasasında 6 milyarı var
TMSF bünyesindeki dev şirketler hakkında da konuşan Muhiddin Gülal, “Erciyes Anadolu Holding’in devraldığımızdan bu yana aktif büyümesi yüzde 86 seviyesinde. Kasasında 350 milyon dolar nakdi var. Koza Altın, TMSF yönetiminde neredeyse yüzde 100 büyüdü. Kasasında 6 milyarlık nakdi var ve bunun günlük neması 1.5 milyon lira. Bu şirketler eskiden terör örgütüne hizmet ediyordu ama artık halkımızın hizmetinde” diye konuştu.
Akın İpek'in 46 milyon dolarlık uçak siparişi!
TMSF’ye geçen şirketlere ait uçakları satma kararı aldıklarını da ifade eden Gülal, şöyle devam etti: “Erciyes Anadolu Holding’te 1, Koza’da da 1 uçağımız var. Bir de Koza’nın ABD’de yapılan bir uçağı var. Haziran 2021’de teslim edilecek. Bu, Akın Ipek’in siparişini verdiği ve 7.5 milyon dolar gibi ciddi bir peşinat ödemesi yaptığı bir uçak. Iptal etseydik ödeme yanacaktı. ‘Paramız varken uçağı yaptıralım, bir şekilde değerlendiririz’ dedik. Bu uçağın bize maliyeti hemen hemen 46 milyon dolar (yaklaşık 370 milyon lira) olacak. ‘Gulfstream G500’ model bir uçak. ‘Yapıldıktan sonra satarız’ diye planlamamız vardı.”
Pandemiden çok 'Sürat'lı çıktı
Pandemi sonrasında beklenmedik şekilde bir toparlanmanın olduğunu vurgulayan Muhiddin Gülal, “Birçok şirkette talebi karşılamada zorlanıyoruz. ‘V’ tipi toparlanmayı görüyoruz. Pandemide pozitif ayrışanlar da oldu. Gıda ve kargo şirketlerimiz kâr ederek çıktı. Devir tarihi olan Kasım 2016 itibarıyla Sürat Kargo’nun 12.7 milyon lira zararı varken, 20.1 milyon lira kâra geçti. Cirosu 4.5 yılda yüzde 89.6 artışla 522.3 milyon liraya yükseldi. Pandemide AVM’ler kapalı olduğundan en çok zarar eden Aydınlı Grup oldu” diye konuştu.
15 Temmuz şehitlerinin ismiyle 7 okul yaptıracak
500 bin tablet seferberliğine 20 milyon lirayla en büyük kurumsal desteği sağlayan TMSF, 24 derslikli 6’sı Istanbul ve 1’i Kayseri’de olmak üzere 7 okul yapımı için çalışmalara başladı. TMSF Başkanı Gülal, bu konuda şunları aktardı: “Her okulun maliyeti 25-30 milyon lira. Toplam 200 milyon liralık yatırım olacak. 2021-2022 dönemine bu okulları yetiştirmeyi hedefliyoruz. Okullarımızı Koza Altın’dan finanse edeceğiz. Okullarımıza 15 Temmuz şehitlerimizin adını vereceğiz.”
Balkaner dosyasını da kapatacak
2001 yılında TMSF’ye 26 banka devredildiğini hatırlatan Muhiddin Gülal, şunları söyledi: “26 bankanın kamuya faiz hariç maliyeti 31.5 milyar dolar. 20 yıl geçti. Toplam 23.2 milyar dolar tahsilat yaptık. 600-700 milyon dolarlık daha tahsilat beklentimiz var. Ataşehir’de 1.113 konutluk inşaat projesi yapıyoruz. 15-20 gün içinde lansman yapıp, satışa başlayacağız. Bu hasılat ile Balkaner Grubu’nun (Yurtbank’ın eski sahibi) dosyasını kapatacağız. 2 milyar TL’lik hasılat bekliyoruz. Masrafları çıkınca net 1 milyar TL kalacağını öngörüyoruz. Çukurova’yı protokole bağladık. Kapattık gözüyle bakıyoruz. Kangren olmuş birçok TMSF dosyasını çözdük.”
TVF'ye devir, halka arz...
Naksan ve Royal Halı’nın ihalesinin alıcı çıkmadığı için iptal edildiğini hatırlattığımızda Gülal, “Satış olmadı ama bir grup ciddi olarak ilgilendiğini belirtti. 18 Aralık’ta her ikisinin de ihalesini yenileyeceğiz. Erciyes Anadolu Holding, Koza Altın gibi büyüyen, kâr eden şirketlerin hukuki süreci tamamlanmadan satışının mümkünatı yok. Koza Altın, Hazine'ye geçerse Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilebilir. Erciyes Anadolu Holding, Aydınlı Grup için halka arz çalışması yapabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. TMSF dün de Naksan ve Royal Halı’nın da içinde bulunduğu 5 şirketi yeniden satışa çıkardı.
848 milyarlık mevduata garanti
Eylül 2019’da mevduat sigorta limiti 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarılmıştı. Bir başka ifadeyle mudilerin bankada tuttukları paranın 150 bin lirası devlet güvencesi altında. Muhiddin Gülal, bu limit artışıyla sigortalı mevduat tutarının 570 milyar liradan 5 Ekim itibarıyla 848 milyar liraya çıktığını söyledi. Gülal, “Sigorta karşılığında 40 bankadan üçer aylık dönemlerde prim topluyoruz. Toplam rezervimiz 61.2 milyar lira. Rezervin, sigortalı mevduatı karşılama oranı yüzde 7.2. Bu, Avrupa’da ve ABD’de 1.5 seviyesinde. 2001’de yaşadığımız kötü tecrübe (bankacılık krizi) nedeniyle rezervimizi büyütebildiğimiz kadar büyüteceğiz. Son 10 yılda sadece Bank Asya için 967 milyon lira ödedik. Sonra onu Bank Asya’dan tahsil ettik” dedi.