Bilal Emin TuranEv eşyasında spotçu avantajı

HABERİ PAYLAŞ

Ev eşyasında spotçu avantajı

Üniversite öğrencileri tercihlerini yaptı. Sonuçlardan sonra kazananları yine zorlu bir sınav bekliyor. Özellikle yurt bulup yerleşemeyenler hem kira artışlarıyla hem de ev eşyalarının maliyetleriyle mücadele edecek. Kira artışları yüzde 60’ı bulurken ikinci elcilerde bile eşya fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 30-40 artış dikkat çekiyor. İkinci eldeki bu artışa rağmen spotçular, hem öğrenci hem de aile bütçesi için en uygun seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

SONUÇLARDA GERİ SAYIM

Pandemi nedeniyle geçen yıl birçok üniversite öğrencisi kiraladıkları evlerden çıkıp memleketine döndü. Dolayısıyla eşyalarını ya evde bıraktılar ya da kiralık depolara kaldırdılar. Aşılamaya bağlı olarak vakaların kontrol altına alınmasıyla bu yıl eğitim yüz yüze yapılacak.

Haberin Devamı

Bir başka deyişle ailelerinin yanına dönen öğrenciler, yeniden barınma telaşıyla uğraşacak. Diğer yandan yeni üniversite adaylarının tercih dönemi 20 Ağustos itibarıyla tamamlandı. Kısa sürede sonuçlar belli olacak. Yaklaşık 1 milyon öğrenci daha ev ve yurt arayışına girecek.

Ev eşyasında spotçu avantajı

KONTENJANLAR SINIRLI

Devlet yurtları bu anlamda en ucuz alternatif. Ancak belli bir kontenjanı var. Her isteyen bu imkandan yararlanamıyor. Yurt başvuruları yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra ‘yurtkur.gsb.gov.tr’ sitesi üzerinden duyuruluyor. Duyuru yapıldıktan sonra başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor. Özel yurtlarda da kapasite sınırlı. Üstelik fiyatları ev kirasına ulaşıyor. Özetle büyük çoğunluk aile, akraba ve yurtlar dışındaki ev kiralama seçeneğini masaya yatıracak.

KİRALAR DA ZORLUYOR

Üniversite öğrencisi ve velisi için en büyük maliyet ev tutmak ve daha da önemlisi kiralanan evin içini ihtiyaca göre döşemek. Cepten toplu para çıkmasına neden olan depozito ve ilk kira bedeli bütçeyi haliyle zorluyor. Kiralar ortalama 2 bin liradan başlıyor.

Bulunduğu il ve ilçeye göre 5 bin lirayı aşan rakamlara rastlamak mümkün. Kiralar beli bükerken en azından eşyalar konusunda kazanan olmak lazım. Bunun için alınacak eşyanın iyi araştırılması şart. Sıfırı sağlam, garantili ve güvenli ama cep yakıyor. İkinci el fiyatları da önceki yıla göre yüzde 40-50 artmış olsa da sıfıra göre faturayı yarı yarıya düşürüyor.

Haberin Devamı

Ev eşyasında spotçu avantajı

BU YIL 4000-5000 LİRA

Ütüden koltuğa, çamaşır makinesinden buzdolabına, televizyona, sehpa ve halıya kadar her şeyin bütçeye uygun olduğu ikinci el dükkanlarında, en ucuz eşyanın fiyatı 50-100 liradan başlıyor. Öğrencinin en çok ikamet ettiği İstanbul’da ihtiyaç duyulan eşyaların ikinci el fiyatları 4 bin-5 bin lira arasında değişiyor. 3 arkadaş bir ev kiralayacaksa eşya için kişi başına 1.500 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

AYRI AYRI YORAR MALİYETLİ OLUR

Eşya alırken araştırma yapmak kadar onları taşımak da önemli. Parça parça alıp her seferinde taşıma maliyetine katlanmayın. Toplu alımlarda birçok spotçu ve ikinci el satıcısı taşıma ücreti istemiyor. Bunda da 2 bin lira sınırı var. İstanbul’da şehiriçi taşıma maliyeti 150-200 lirayı aşmıyor.

HER KANALDAN ARAŞTIRMA YAPMAK ŞART

ERKEN HAREKETE GEÇİN

Bu haberi hazırlamadan önce en az 10 spotçuyla görüştüm ve piyasa hakkında bilgi aldım. Çoğu spotçunun verdiği fiyatlar makul ve ev için gerekli her ürünün kendilerinde bulunduğunu söylediler. Bazı spotçular ikinci el eşya bulamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dolayısıyla son dakika ev işine girenler aradığı ürünü uygun fiyata alacaksa şimdiden araştırmaya başlamalı. Öğrencilerin büyük bir hareket oluşturacağını bilen spotçular, üniversite tercih tarihinden yurt sonuçlarının açıklanacağı tarihe kadar birçok detayı yakından takip ediyor. Bu bilinçle hareket ederek fiyatlar biraz daha yükselmeden erken davranan öğrenciler kazanır.

TEK TEK TOPLAMAK ZAHMETLİ

Her ilçede spotçu bulunuyor. Google’dan ‘spotçu’, ‘ikinci el eşya’ yazıp aratırsanız telefon ve adres bilgilerine ulaşmanız mümkün. Spotçular dükkana gitmeden ihtiyacınız olan ürünlerin fotoğrafını size çekip atıyor. Aradığınız ürünse evinize kadar getiriliyor. İkinci el siteleri de kullanılmış eşyalarla dolu. Ancak ağır ve hacimli eşyaları tek tek toplamak zor olduğundan spotçular iyi bir tercih. En azından aldığınız ürünle ilgili sorun yaşarsanız karşınızda muhatabınız oluyor. Henüz ev bulamasanız da erkenden eşyaları ayırtıp esnaftan belli bir süre talep edebilirsiniz.

Ev eşyasında spotçu avantajı

ALMADAN ÖNCE BUNLARA BAKIN!

Ön hazırlık yapmadan alışverişe çıkmayın ve mutlaka liste yapın.

Çıkardığınız listeye göre bütçenizi belirleyin. Eşyayı koyacağınız yerin ve kapıların ölçüsünü not alın.

Eşyaları koyacağınız yerlerin fotoğrafını çekin. Telefonla fiyat öğrenin ama pazarlığı yüz yüze yapın.

Alacağınız ürün konusunda kararsız kaldıysanız kapora bağlamayın.

Alışverişte plan dışı ürünler dikkatinizi çekse de bütçe ve liste dışına çıkmamaya çalışın.

Eşyayı ucuza alırken temiz ve kokusuz olmasına dikkat edin. Yırtık ve kırıkları kontrol edin.

Epey eşya aldıktan sonra ücretsiz taşıma talep edin.

GARANTİLİ VE TAMİR GÖRMÜŞ MÜ?

Çoğu ikinci el eşya kısa süre kullanılmış oluyor. Sıfır gibi ürünleri yarı fiyatına ikinci el olarak almak mümkün. Ancak beyaz eşya ve televizyon gibi ürünleri alırken dikkatli olmakta fayda var. Bir buzdolabının elektronik hatası yoksa yıllarca kullanılabilir.

Bu tür cihazlardan garantisi bitmemiş olanları tercih edin. Garantisinin devam edip etmediğini de faturasından öğrenebilirsiniz. Bu tür cihazlar nispeten daha pahalı olur ama kafanız rahat eder. Garanti belgesi olmayan ürünlerde ise satıcıya bakım yapılıp yapılmadığını ve garanti verip vermediğini sorun. Yasalara göre ayıbı söylenmeyen ürün arıza yaparsa ikinci el ticari faaliyeti yürüten esnaf, sattığı üründen 1 yıl sorumlu tutuluyor. Bu kişiler, 1 yıl içinde oluşan arızayı gidermek ya da para iadesi vermek zorunda. Ancak çoğu satıcı 6 ay onarım garantisi verdiğini söylüyor. Bu detayları atlamayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder