Bilal Emin TuranEvde enerjik önlem

HABERİ PAYLAŞ

Evde enerjik önlem

Koronalı günlerde işyerlerinde elektrik kullanımında düşüş olsa da evlerde ortalama yüzde 25 artış görüldü. Bunda çokça kullanılan lamba, su ısıtıcısı, çamaşır makinesi, fırın ve televizyon etkili. Nisanda faturalar marta göre yüksek gelebilir. İşte son durum ve alınabilecek önlemler...

Hanede geçen zaman

Türkiye'de ilk korona vakasının görüldüğü 11 Mart'tan sonra, on binlerce kişi evden çalışma modeline geçti. Birçok vatandaş, işyeri geçici olarak kapandığı için kendini izole etmek adına evlere çekildi. Yine 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar da sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerde. Bundan dolayı her türlü elektrikli ve elektronik eşya daha sık kullanıyor. Haliyle enerji tüketimi de bu kullanıma bağlı olarak normal günlerin üzerine çıktı.

Haberin Devamı

Evde enerjik önlem

İşyerlerinde azaldı

Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Genel Sekreteri ve İnavitas Üst Yöneticisi (CEO) Alper Terciyanlı'nın verdiği bilgiye göre; işyerleri ve sanayinin koronavirüsten dolayı yeni bir çalışma düzenine geçmesiyle, Türkiye'nin toplam elektrik kullanımında yüzde 10’dan fazla bir düşüş yaşandı. Meskenlerde ise durum daha farklı. Sabah evden çıkıp, akşam geldiğimiz normal günlere göre ortalama hane içi elektrik tüketimi yüzde 17-25 arasında arttı.

Evde enerjik önlem

Kettle, fırın, lambalar

Pişirme, çamaşır yıkama ve sıcak su kaynaklı elektrik tüketimi bu dönemde arttı. Örneğin; şubatta fırının hane içi elektrik tüketimine oranı yüzde 2.79 iken, martta 4.23’e yükselmiş. Çamaşır makinesi ortalama yüzde 11'den 14’e, su ısıtıcısı (kettle) ise kahve ve çay keyfinin etkisiyle ortalama yüzde 10’dan yüzde 14’e kadar artmış. Aydınlatma, telefon şarjı ve TV kaynaklı genel tüketim ise yüzde 13'lerden 17'lere fırlamış. Nisan ayının toplam, tüketimi mart ayının ortasında evde kalma süreci başladığı için daha fazla. Yani faturalar marta göre daha yüksek gelebilir.

Sadece 5 tedbirle ayda 46 lira cepte

Evlerdeki elektrik tüketimi hava sıcaklığıyla da yakından ilgili. Isınma amaçlı faydalanılan klima, elektrikli soba ve kombiler son dönemde daha az kullanılıyor. Bir başka deyişle elektriği çokça harcayan bu cihazların az kullanımı, faturalar üzerindeki maliyet baskısının nisan sonu itibarıyla azalmaya başlayacağına işaret ediyor. Ancak enerjide tasarruf işini şansa, doğa olaylarına bırakmamak gerekiyor.

Haberin Devamı
  1. Örneğin suyu kettle'da değil de doğalgaz ocağında ısıtmak ayda 7 lira kazandırıyor.
  2. Yine günde 3 saatlik kullanımla ayda 31 lira harcayan klasik ampulleri, LED ampul ile değiştirerek 20 lira cebinizde kalır.
  3. Bulaşık makinesini tam kapasite doldurarak ayda 6 lira kazanırsınız.
  4. Ütüyü işlem bitmeden 5 dakika önce prizden çekip tabanındaki ısıyı kullanarak ayda 4 lira karınız olur.
  5. Buzdolabını güneş olmayan noktada, duvara en az 10 cm uzaklıkta koyarak 9 lira tasarruf edersiniz.

Evde enerjik önlem

Pratik tavsiyeler

  • Buzdolapları ve derin dondurucular dolu olduğunda en verimli şekilde çalışır. Hava akışını bozmayacak şekilde su şişeleriyle boş yerleri doldurabilirsiniz.
  • Bulaşık makinenizdeki ısıtmalı kurutma sistemini kapatın ve bunun yerine kapağını bir müddet açık bırakarak hava ile kurutma sağlayın.
  • Aydınlatma, konut elektrik faturasının yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor. Boşa yanan ışıkları kapatın, LED ampul kullanın.
  • 35 dakikada bir şey pişmesi gerekiyorsa fırını 30'uncu dakikada kapatın son 5 dakika için fırının kendi ısısını kullanın.
  • Tost ve ekmek kızartma makinelerinde de aynı şekilde yapabilirsiniz.
  • Güzel havalarda çamaşırlarınızı güneş ışığı ve rüzgar kullanarak kurutun.
  • Mutfak havalandırmalarını gereğinden fazla çalıştırmayın.
  • Kitap okurken, masa başındayken genel aydınlatma yerine masa ışığı kullanın.
  • Telefonunuzu ve bilgisayarınızı şarj olduklarında prizden çıkarın. Gece boyunca prizde bırakmayın.

Meskenlerde aylık tüketimdeki değişim (Yüzde)

Evde enerjik önlem

Devlet destekli elektrik

Devlet ihtiyaç sahibi ailelere 53-106 lira arasında elektrik desteği sağlıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un verdiği bilgiye göre destekten şu ana kadar 1.5 milyon hane yararlandı. Destek miktarı hanedeki kişi sayısına göre değişiyor:

  • 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kilovatsaat (53.27 TL).
  • 3 kişilik hanelere aylık 100 kilovatsaat (71.02 TL).
  • 4 kişilik hanelere aylık 125 kilovatsaat (88.78 TL).
  • 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kilovatsaat (106.53 TL).

Şartları neler?

Hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması gerekiyor. 2020 itibarıyla bu tutar 701 lira. Dört kişilik ailede gelir 2.804 liranın altındaysa bu haktan yararlanabilir. Başvurular ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılıyor. Sosyal yardım alanlar da bu haktan yararlanıyor. Ödemeler PTT aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

İşyerinde aylık tüketimdeki değişim (Yüzde)

Haberin Devamı

Evde enerjik önlem

NOT: Veriler, enerji takibi ve yönetimi sunan İnavitas tarafından analiz edildi.

Ofiste faturalar azaldı

Ankara'da 4 katlı bir işyerindeki veriler dikkate alınarak yapılan analize göre; şubat faturası 15 bin 563 lira iken, martta 8 bin 453 liraya, nisanda da 5 bin 43 liraya inmiş. Cihaz tüketim oranlarına bakıldığında ise ofiste çalışmanın devam ettiği dönemde yoğun kullanılan havalandırma ve ısıtma oranı ciddi anlamda düşmüş, yerini ana elektrik ve iç ünite klimalar almış. Bu iki ünitenin öne çıkmasında kısmi ofis ziyaretlerinde kullanılan elektrik ve havalandırma etkili olmuş.

NOT: Bu zor günler geçecek. Sonrasında evlerimizde çalışmayacak olsak da bu küçük davranış değişiklikleri ile elektrik faturalarımızda ciddi oranda tasarruf edebiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder