Bilal Emin Turanİkinci el araç alıp-satarken aman dikkat!

HABERİ PAYLAŞ

İkinci el araç alıp-satarken aman dikkat!

Trafikteki araç sayısı 22 milyona ulaştı. Her gün binlerce araç el değiştiriyor. Yıllık ikinci el oto satışı 5 milyonu aşıyor. Bu kadar büyük bir pazar kötü niyetli kişilerin de iştahını kabartıyor. Özellikle son günlerde ÖTV indiriminin de etkisiyle otomotiv pazarındaki hareketlilik, dolandırıcıların da fazla mesai yapmasına neden oluyor.

ÇOĞU BİLİNİYOR AMA...

Kilometre düşürme, motor, turbo, klima, elektrik aksamı sorunları, boya, kaporta işlemlerinin olabileceği çoğu kişinin aklına gelebilir. Ancak dolandırıcılar akla hayale gelmeyen ve çok fazla bilinmeyen yöntemleri tercih ediyor. Hatta bu yöntemleri, hukuk uzmanı gibi kuralların dışına çıkmadan yapıyorlar. Sizin de başınıza gelebilir.

Haberin Devamı

AÇIKLAMA YAZIYORLAR

Öncelikle aracı alanla parayı ödeyen farklı ise bir daha düşünün! Bu yolla bir mağduriyetiniz olursa hukuki anlamda savunmanız dahi kalmayabilir. Böyle durumlarda alıcı, “Ben bankacılık işlemlerinden anlamıyorum, parayı akrabam X şahıs havale edecek” diyor. Para, hesabınıza ‘34 xyz ... plakalı aracın satış bedelidir” şeklinde gelse dahi hem paranızdan hem de aracınızdan olabilirsiniz

'ACİL İŞ' NUMARASI

Yine benzer şekilde internetten satılığa koyduğunuz aracı istediğiniz fiyata alacağını söyleyen talipli kılığındaki dolandırıcılar, organize olup sizinle buluşuyor. Noterin yolunu tuttuğunuzda asıl alıcı, “Cenazem çıktı, acil işim çıktı, parayı sana hemen havale edeyim” diyerek, aracı yanındaki arkadaşına devretmenizi istiyor. “Para yattı ne de olsa” deyip devri onaylarsanız büyük risk alırsınız. Peki neden:

BİR SÜRE SONRA GERİ İSTİYORLAR

“Para geldi” deyip aracı parayı göndermeyen kişiye devrederseniz noter sözleşmesindeki “Parayı eksiksiz aldım” kısmını da imzalamış oluyorsunuz. İşte ondan sonra olanlar oluyor. aradan 3-4 gün geçtikten sonra parayı gönderen kişi, “sana para yollamıştım.aracı hâlâ bana satmadın. Parayı iade et” diyerek ihtarname çekiyor, geri göndermezsen haciz işlemi başlatıyor. Bu durumun tersini maalesef ispat edemiyorsunuz. Bu dolandırıcılık ama 2 şahitle ispat edemediğiniz için her şey hukuka uygun oluyor. Kısacası, aracı banka üzerinden havale ile ödeme aldıysanız mutlaka size parayı ödeyen kişiye devredin. Bu yolla mağduriyetlerde artış var.

Haberin Devamı

PERT KAYDINI SİLİYORLAR

Art niyetli kişiler, aracın pert kaydını silmeye varan işlemler de yapıyor. Bunu da araçların şasi numaralarıyla oynayarak yapıyorlar. hasarlı aracı sigorta şirketinden alan kişiler, bu aracı sanayide yaptırarak ve hurda araçların şasilerini takarak satışa çıkarabiliyor. Çalıntı araçları da yine şasi numaralarını oynayarak ya da kopyalarak satmaya çalışanların olduğu ifade ediliyor.

KİLOMETRE DÜŞÜRENE HAPİS CEZASI

en sık rastlanan hilelerden biri de aracın bedelini yüksek göstermek için kilometre düşürme işlemi.ancak bu uygulamanın tespit edilmesi halinde hapis cezasına varan yaptırımlar söz konusu.yargıtay 23’üncü Ceza Dairesi’nin bu konuda emsal kararları var. yargıtay, daha önce kilometre düşürerek araç satmayı dolandırıcılık değil, uyuşmazlık olarak görüyordu. Kilometresi düşürülmüş aracı satan elde ettiği haksız kazancı tazminat (kötü niyet tazminatı) olarak ödeyerek kurtuluyordu. Ancak işler değişti.

Haberin Devamı

HİLELİ EKSPERTİZ RAPORU

Bazen satılığa çıkarılan aracın ekspertiz raporu önceden alınmış oluyor. rapora baktığınızda her şey güzel. ama sahtekarlar hileli raporlarla aracın ayıplarını gizleyip olması gerekenden daha yüksek fiyata satmaya çalışıyor. Aman dikkat!

KAPORA DÜZENBAZLARI

İkinci el araç alımında en çok karşılaşılan dolandırıcılık ise kapora ile ilgili. Bu durum özellikle internet siteleri üzerinden araç almak isteyenlerin başını ağrıtıyor. Kendisine ait olmayan hatta yolda gördüğü bir aracın (bu sizin aracınız da olabilir) resmini çekerek emsallerine göre cazip fiyatlarla; (örneğin 50 bin liralık aracı 40 bin liraya) internetten satılığa çıkaran düzenbazlar, aynı aracı 5-10 kişiye satıp kapora topluyor. sonra da ilanı yayından kaldırıp izini kaybettiriyor, muhatap bulamıyorsunuz.

KURTARAN BİLGİLER

-Para havale ile gelecekse havalenin aracı satın alan kişinin hesabından yapıldığına dikkat edin.

-Plakası kapalı ve piyasa değerinin altında satılan araçlara şüpheyle yaklaşın.

-Aracı mutlaka yetkili belgesi olan ekspertize götürün.

-Notersiz satış yapmayın.

-İkinci el araç alım ve satımlarda şüphe varsa durumu mutlaka notere aktarın ve noter katibinin görüşünü alın.

Araç bedelini almadan noter görevlisine bedeli aldığınızı beyan etmeyin.

-Eğer araç nakit paraya satılıyorsa, aracın satış bedeli noterde katibin önünde sayılarak alınabilir.

-Noter satış belgesi, araç ekspertiz belgesi benzeri evrakları saklayın.

-Aracınızı satarken yanınızda birisi olsun.

-Aracınızı test etmek isteyen kişiler sizi zorla indirip aracınızı gasp etmeye çalışabilir, tedbirli olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder