Bilal Emin TuranÖzel sağlık sigortası yaptıramayan tamamlayıcıya geçti

HABERİ PAYLAŞ

Özel sağlık sigortası yaptıramayan tamamlayıcıya geçti

Son dönemde özel sağlık sigortasının fiyatları artan tedavi maliyetlerine paralel yükselmişti. Sigortasını yenilerken poliçe tutarlarını pahalı bulan vatandaşlar fiyatı 2 bin 500 lira ila 5 bin lira arasında değişen ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’na geçiş yaptı. Türkiye’de, yaklaşık 4 milyon 750 bin kişinin tamamlayıcı, 2 milyon 750 bin kişinin de özel sağlık sigortası bulunuyor.

Sigorta sektöründe son bir yıldır tüm sektörlerde olduğu gibi önemli değişimler yaşanıyor. Örneğin; özel sağlık sigortası fiyatları katlanınca nispeten daha hesaplı olan tamamlayıcı sağlık sigortasına geçişler hızlandı. Diğer yandan zorunlu olmasına rağmen trafik sigortası yaptırmayanlar vardı. Son bir yıldır trafik sigortası yaptırmaktan vazgeçenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon kişi daha arttı. Kasko poliçe adedinde de yüzde 10 kayıp oluştu.

Haberin Devamı

Bir başka deyişle 7.5 milyona kadar çıkan kaskolu araç sayısı 6.7 milyon seviyelerine geriledi. Diğer yandan deprem riskine rağmen DASK çabuk unutuldu. Konut sigortası yaptıranların sayısı da oldukça az. Özetle sektörde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Türkiye sigortacılık sektöründe son aylarda yaşananları Bor Holding iştiraki Magdeburger Sigorta’nın Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu’dan (kısa süre önce HDI Sigorta’nın genel müdürüydü) dinledik.

Özel sağlık sigortası yaptıramayan tamamlayıcıya geçti

SON 10 YILDA ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ

Bu kriz döneminde özellikle pahalı bir ürün olan özel sağlık sigortaları adetsel olarak küçülüyor. Bu ürün yerini kriz ürünü olan ‘tamamlayıcı sağlık sigortasına’ bırakıyor.

Son 10 senede en iyi büyüyen branş tamamlayıcı sağlık sigortası oldu. Birkaç yıl önce 2.5 milyon olan adetler, bugün 4 milyon 750 bine ulaşmış durumda.

Tamamlayıcı sağlık sigortası, yatarak tedavilerde 2 bin 500 lira ila 5 bin lira arasında değişmekte olup, özel sağlık sigortası ise 15-20 bin liradan başlayıp 350 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Sağlık sigortası olanlara haklarını koruyabilmeleri için sistemden çıkmamalarını öneriyoruz. Teminatları kısıtlı da olsa ucuz bir özel sağlık sigortası alıp haklarını korumaya devam etmeleri, kendileri açısından çok daha sağlıklı olacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2 milyon 750 bin kişinin özel sağlık sigortası bulunuyor.

10 ARAÇTAN BİRİ SİGORTASIZ TRAFİKTE

Ülkemizde 30 milyon kayıtlı araç var. Bunların yüzde 25’i kasko sigortalı, yaklaşık yüzde 90’ının da trafik sigortası var.

Bazı dönemler kasko, trafikten daha ucuz olabiliyor. Çünkü kasko tarafında rekabet ve serbestlik var. Trafikte tarife var, biz ona karışamıyoruz. Ayrıca iyi-kötü sürücüyü de ayıramıyoruz.

Sektör olarak maliyeti yönetemediğimiz için trafik sigortasında zarar etmeye devam ediyoruz.

Kaskoyu şirketler ve sektör daha iyi yönetiyor. Kasko tarafındaki hasar prim oranları daha kabul edilebilir. Kaskoda büyümemiz daha fazla.

Son 10 yılda hayat sigortası dışındaki şirket sayısı 42’den 48’e çıkmış durumda. Yani bu dönemde 6 yeni oyuncu geldi. Piyasa genişliyor gibi gözüküyor. 10 yıl önce ruhsatlı olarak trafik sigortaları yapan 32 şirket bulunurken bugün 27 ruhsat bulunuyor. Şirket sayısı artıyor ancak trafik ruhsatlı şirket sayısı azalıyor.

Haberin Devamı

ZAS HAZIR, GEÇİŞ İÇİN SAYILI GÜNLER KALDI

DASK’tan Zorunlu Afet Sigortası’na (ZAS) geçme hazırlıkları var. ZAS, sadece depremi değil bütün afetleri içine alan bir sistem. Bunun içinde fırtına, kasırga, heyelan da var. Dolayısıyla doğal afetlerin hepsini kapsayan bir yapısal gelişme. Şu anda uygulama esasları tartışılıyor ama sistem hazır durumda. Bunu teminat açısından DASK’ın geniş hali olarak düşünebiliriz.

HANE BAŞINA DÜŞEN POLİÇE SAYISI 1.2

Türkiye’de hane başına düşen poliçe sayısı 1.2 ve bunun büyük oranı trafik ve DASK ürünlerinden geliyor. Yaygın olan iki zorunlu poliçe olmasına rağmen kişi başı poliçe sayımız maalesef 2 bile değil. Almanya’da bu sayı 9. Ülkemizde sigorta satın alma iştahının zorunluluğa rağmen hâlâ yeterli olmadığını görüyoruz. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse yurtdışında özellikle Avrupa kıtasında sigorta satılmaz, alınır. Ülkemizde ise satmak için uğraşılan bir durum söz konusu. Sektör olarak sigortanın bilincini daha çok anlatmalıyız.

5 YIL İÇİNDE HEDEF İLK 10

Bor Holding tarafından Türkiye ve Avrupa isim hakkı 2018 yılında satın alınan Magdeburger Sigorta, yüzde 100 Türk sermayesi ile sigorta sektöründe çalışmalarına devam ediyor. Şirket, son bir yılda 976 olan acente sayısını bugün 2 bin 250 adetlere ulaştırarak yüzde 250’ye varan bir büyüme gerçekleştirdi. 2023 yılında göreve başlayan ve hızlı büyümenin mimarı Ceyhan Hancıoğlu, “5 yıl içinde ilk 10 sigorta şirketi arasında yer almayı ve yüzde 2.5’lik pazar payına sahip olmayı hedefliyoruz. Pazar yüzde 80 büyürken biz yüzde 300 büyüyoruz. Kaskoda yüzde 400, diğer branşlarda yüzde 220 büyüdük. Pazar payımız yüzde 1’in altında ancak son bir yılda yüzde 0.30’dan yüzde 0.80’lere geldik” dedi.

DEPREMİN YIKIMINI ÇABUK UNUTTUK

Türkiye genelinde 6 Şubat depremleri döneminde 3 ay boyunca poliçe adetlerinde artış görüldü, sigorta kuyrukları oldu.

Mart, nisan, mayısta poliçe sattık, haziran ve temmuzdan itibaren normal hayatımıza döndük. Depremi çabuk unuttuk.

Türkiye genelinde 20 milyon konutun sadece yüzde 56’sında DASK var. Yüzde 44’ü sigortasız.

Depremden sonra sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri güncellendi. 3 bin liralardan 6 bin liraya çıktı. Her yıl güncellenecek.

Türkiye’de 20 milyon konut stoğu var. Şu an itibariyle her 4 evden 1 tanesinde konut sigortası bulunuyor.

SIGORTACILIK ALTIN MESLEKLERDEN

Sektörümüzde kat edilmesi gereken o kadar çok yol var ki özellikle gençlerimize tavsiye ediyorum. Büyümeye açık ve potansiyeli yüksek bir sektör. Türkiye’de şu anda 400 civarı aktüer var. Yani aktüerya bölümünü okuyanlar için fırsat var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder