Eğitim, pandeminin gölgesinde devam ederken erken kayıt dönemi de geldi. Hem veliler hem özel okullar için zor bir süreç. Ancak çocuğun eğitimi için tüm fedakarlıkların yapılacağı yeni yıla ilişkin de hazırlıklara bir an evvel başlamak gerekiyor. Erken kayıt her zaman fiyat avantajı sunuyor. Buna karşılık birçok veli geçtiğimiz dönemde ücret ve KDV iadesi sorunları yaşadı. O nedenle bu yıl fiyat kadar sözleşme hükümlerine dikkat!
Kazan kazan ilişkisi
Bir taraftan uzaktan eğitim, diğer yandan yeni eğitim dönemine ilişkin hazırlıklar sürüyor. Türkiye genelinde özel okullar, yasal olarak ocak ayından itibaren bir sonraki yılın (2021-2022 eğitim yılı) kayıtlarını alabiliyor. Yani erken kayıtlar başladı. Erken kayıt; okullara yeni döneme ilişkin yol haritası çizerken, velilere de çok cazip fiyat avantajı sağlıyor.
Yüzde 24.87'yi aşamaz
Okul fiyatlarındaki artış yasalarla sınırlı. Bu sınır da bir önceki yılın tüketici (TÜFE) ve üretici (ÜFE) enflasyonu ortalamasına 5 puan eklenerek bulunuyor. 2020 verilerine göre ortaya çıkan oran ‘yüzde 24.87’. Fakat çoğu okul, bunun oldukça altında bir zam yapmayı planlıyor. Velilerle paylaşılan artış rakamları da yüzde 15’i aşmıyor. En düşük zam farkının olduğu ay ise ocak.
KDV'de yüzde 1 devam edecek mi?
Pandemi nedeniyle veliler ve okulların üzerindeki maliyetleri azaltmak amacıyla eğitim ücretlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 8’den 1’e indirilmişti. Okullar erken kayıt kapsamında velileri bilgilendirirken yüzde 1’lik KDV avantajı olduğunu vurguluyor. Hatta bazı okulların peşin ödemelerde yüzde 1 KDV uyguladığı ifade ediliyor. Ancak 2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan KDV indirimi, 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilen eğitim hizmetleri için geçerli. Yani uygulama 2021-2022 dönemini kapsamıyor. Eğitim sektörü temsilcileri ise indirimin devamı için yetkililerle temas halinde. Eğer indirim sürerse, yüzde 7’lik fiyat avantajı oluşacak.
Sözleşme en az fiyat kadar önemli!
İade anlaşmazlığı...
Aşıyla birlikte umut artsa da virüsün mutasyon hali, pandeminin bir süre daha hayatımızda olacağına işaret ediyor. Bu durum da ister istemez belirsizlik yaratıyor. Geçen yıl mart-haziran döneminde eğitime ara verildikten sonra (telafi eğitimi olsa da) velilerle okullar arasında ücret iadesi konusunda büyük sorunlar yaşanmıştı. Çoğu okul söz konusu dönem için ücret iadesine yanaşmamıştı. Servis, birçok okulda dışarıdan alınan bir hizmet. Peşin ödenen ücretleri maalesef çoğu servisçi iade etmedi. Hakem heyetlerinin ve mahkemelerin yolunu tutan çok fazla veli var.
Veliye güvence şart
Bu sıkıntılı sürecin tekrar etmemesi için okul yönetimlerinin özellikle sözleşmelerde velileri koruyan hükümlere yer vermesi şart. Çoğu okul yemek, kırtasiye, servis ve okulda kullanılacak envanterlerin paralarını kayıt ücretleriyle birlikte peşin alıyor. Salgın nedeniyle bu hakların kullanılamaması durumunda, iadenin yapılacağı sözleşmelerde çok net belirtilmeli. Veliler sözleşmeyi dikkatle okumalı, gerekirse bu konuda kendi haklarını koruyacak yeni madde ekletmeli. Unutmayın, bu yıl velilerin pazarlıkta elinin güçlü olduğu bir yıl. Hakkınızı güvenceye alın!
Serviste acele etmeyin
Servis ayarlama işini okulların açılmasına yakın bir tarihte yapın. Bu süreçte eğitim takviminin nasıl ilerleyeceğini görür ve başta ödeyeceğiniz peşin servis ücretinin iadesini almak için uğraşmazsınız. Yine olası aksamaları da göz önünde bulundurarak ‘kullan-öde’ modeliyle, servis taksitlerini her ay servisi kullandıkça ödemeyi de tercih edebilirsiniz.
Taksit imkanı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), son dönemde bazı ürünlerde taksit sayısını düşürse de eğitim ödemelerinde değişiklik yapmadı ve 12 aya kadar taksite izin veriyor. Kartla taksitte okullar yüzde 3-5 fark yansıtabiliyor. Bu konuda pazarlık yapın.
Sigorta imdada yetişir
Eğer bir gün, kaza veya vefat gibi istenmedik durumlarda verdiğiniz destek yetersiz kalırsa, bu durumda ayda 60-100 liraya yaptıracağınız eğitim sigortasıyla çocuğunuzun eğitimini de garantiye almış olursunuz.
Cayma hakkı var
Velilere erken kayıtta cayma hakkı da tanınıyor. Bu durumda yasal olarak özel okulların da ödediğiniz tutardan yüzde 10 cayma bedeli alma hakkı bulunuyor. Örneğin 30 bin lira ödediniz. 3 bin lirası cayma bedeli olarak alınır.
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk: Hızlı davranan artıştan etkilenmez
Bu yılki olağanüstü kayıt sürecini değerlendiren Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, okullarla yaptıkları istişarelere göre yüzde 15 civarında bir artış planlandığını, erken kayıtın bu artıştan etkilenmeme gibi bir avantaj sunduğunu söyledi. KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin velilere destek olduğuna dikkat çeken Öztürk, dernek olarak uygulamanın uzatılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talepte bulunduklarını ve bu talebe sıcak bakıldığını ifade etti. Florya Koleji’nin de sahibi olan Öztürk, okul fiyatlarının bu yıl ‘fiyat artı KDV’ şeklinde açıklanması konusunda tavsiye kararı aldıklarını belirterek, “Erken kayıtta kendi okulumuzda sadece eğitim ücreti alacağız. Yemek, servis ve kırtasiye ücretlerini baştan tahsil etmeyeceğiz” dedi.
Özel Eğitim Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Naci Atalay: Bursluluk sınavlarına dikkat!
Özel Eğitim Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Naci Atalay, erken kayıtların genelde bursluluk sınavı yapıldıktan sonra başladığına dikkat çekerek, “Milli Eğitim Bakanlığı da sınavların mayıs sonuna kadar yapılabileceğine dair bir yönetmelik yayımladı” dedi. Bursluluk sınavı, elde edilecek başarıya göre yüzde 20’den yüzde 100’lere varan indirim sağlıyor. Atalay, ayrıca çoğu okulun fiyat artışını sınırlı tuttuğuna işaret ederek, “Yüzde 1’e indirilen KDV oranının sabit kalması durumunda veliye yansıtılacak kayıt ücretlerinin minimum düzeyde olması bekleniyor” diye konuştu.
Geç kalmadan araştırın
Pandemi nedeniyle ekonomik açıdan zorlanan okulların olduğu da ifade ediliyor. Bu nedenle kayıtta bu durumu da araştırmakta fayda var. Ayrıca yeni başlayacaklar için okulun kalitesi çok önemli. 1’inci sınıfta okula başlayan çocuğun, okulunu değiştirmek sonraki dönemde zor olur.