İş dünyasının önünde en az finansmana erişim kadar iki önemli konu bulunuyor. Bunlardan biri ‘dijital dönüşüm’, diğeri ise ‘yeşil dönüşüm’. Eğer bu ikiz dönüşümde acilen vites yükseltilmezse rekabet gücünün zayıflaması kaçınılmaz hale gelecek. Türkiye, Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkeler arasında. Ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 1 Ocak 2026 itibarıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatta karbon vergisi gündeme gelecek. İhracatın yarıya yakını AB ülkelerine yapıldığı düşünüldüğünde durum çok ciddi. Ancak firmaların bu konuda işi biraz yavaştan aldığı anlaşılıyor. Oysa gerekli adımlar atılmazsa ek maliyetler kaçınılmaz gibi duruyor.
DİNLEYEN VE BİLGİ PAYLAŞAN BANKACILIK
Geçtiğimiz hafta POSTA ekibi olarak Akbank tarafından düzenlenen ‘Birlikte Geleceğe Buluşmaları’ için Kayseri’deydik. Wyndham Grand otelinde gerçekleştirilen etkinliğin gündeminde de ağırlıklı olarak ikiz dönüşüm vardı. Kayserili iş insanlarının büyük ilgi gösterdiği panelde Akbank Genel Müdürü Kaan Gür ile banka yöneticileri, buradaki risk ve fırsatlara dikkat çekerken, iş insanlarının taleplerini de dinledi. Anadolu’nun kadim şehri ve medeniyetlerin beşiği Kayseri’nin Akbank için anlamı büyük. Çünkü Adana’da kurulan bankanın, kurucularının hepsi Adana’da yaşayan Kayserili iş insanlarından oluşuyordu.
ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİN OLMAZSA OLMAZI
Kayseri, 3.6 milyar dolarlık ihracatıyla dünya ile entegre olmuş Türkiye ekonomisinin lokomotif illerinden. Kayserili iş insanlarının yatırım ve üretim iştahı muazzam. Birçok sektördeki öncü konumları (mobilya, havacılık ve savunma gibi) bunun en açık göstergesi. İş insanlarının ajandasında öne çıkan konulardan biri verimlilik, diğeri ise fiyat rekabeti. Bunun da dijitalleşmeden, sündürülebilir üretimden (yeşil dönüşüm) geçtiğini çok iyi biliyorlar. Panelde söz alan Kayseri Ticaret Odası başkanı Ömer Gülsoy ile Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, konuşmalarının tamamını dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime ayırdı.
SÜREÇ HIZLANMAZSA SONUÇLARI NE OLUR?
Ömer Başkan, “Dijitalleşme, işletme maliyetlerimizi azaltıyor. Zamanı daha verimli kullandırıyor. Kim ne yapıyorsa, kim ne üretiyorsa, kim ne satıyorsa, mutlaka dijital platformlarda olmalılar. Bütün dünyayı müşteri olarak görmek gerekiyor. Üretken yapay zeka ile çok büyük bir devrim geliyor. Rekabet için dijital dönüşüm olmazsa olmaz” derken, Mehmet Başkan da şu noktaların altını çizdi: “Ülke olarak üretim maliyetlerine baktığımızda Çin’de 80 dolara üretilen bir ürün, Fransa’da 120 dolara, Türkiye’de ise 90 dolara mal ediliyor. 2030 yılına kadar Türkiye dijitalleşme konusunda yol almazsa Batı ile aramızdaki maliyet endeksi farkı 15 puan aleyhimize olacak. Rekabet gücümüz azalacak.”
‘HER ZAMAN YANINIZDAYIZ’ MESAJI ÇOK KIYMETLİ
İş dünyasının önderlerinin bu bilince sahip olması bizleri heyecanlandırdı. Ancak dönüşüm süreci daha da hızlanmalı. Kaybedecek dakikamız yok. Akbank’ın bu toplantılarla iş dünyasıyla fikir alışverişinde bulunması Kaan Gür’ün ‘yanınızdayız’ mesajı çok kıymetli: “Sürdürülebilir büyüme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için buradayız ve işlerinizi daha da kolaylaştırmak hedefiyle elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Çözüm ortağınız olarak her zaman sizin yanınızda olmayı sürdüreceğiz. Odağımıza dijitalleşmeyi ve sürdürülebilirliği alarak geleceği sizlerle birlikte inşa edeceğimize inanıyoruz.”