Temmuz itibarıyla sıcaklar kendini iyice hissettirmeye başladı. 30 dereceleri aşan sıcaklar serinleme ihtiyacını artırıyor. Vatandaş bu konuda farklı alternatifleri değerlendiriyor. Sahillere yakın olanların ilk tercihi klima olurken, vantilatörleri de hanelerde sıkça görmek mümkün. Kışın ısınırken nasıl faturaları düşünüyorsak yaz döneminde de bu cihazları kullanırken dikkat etmemiz gereken detaylar var. Yazın elektrik tüketimini düşürecek detayları sizin için araştırdık.
BTU DEĞERİNE GÖRE TÜKETİM
Yaz döneminde en verimli serinlemeyi klimalar sağlıyor. Bu cihazların sunduğu konforun ise bir bedeli var. Klimada enerji tüketimi, cihazın özelliğine göre değişiyor. BTU ve watt değeri faturaya yansıyacak tutarı tayin ediyor. BTU, İngilizce ‘British Thermal Unit’in (İngiliz ısı birimi) kısaltılmasından oluşuyor. Kabaca ‘soğutma kapasitesi’ anlamına geliyor. BTU değeri arttıkça enerji tüketimi de yükselir. Örneğin; A sınıfı 9.000 BTU klima en yüksek hızda 1 saatte yaklaşık 0.8 kilovatsaat (vergi ve harç dahil 1.77 lira) enerji harcar. BTU değeri 12.000’e çıkarsa saatlik tüketim 1.08 kilovatsaate (2.40 lira), BTU 18.000’e çıkarsa saatlik tüketim 1.78 kilovatsaate (3.9 lira) çıkıyor. Yani ihtiyaç fazlası kapasite ve kullanım sıklığı faturayı şişiriyor.
KÜÇÜK MEKANLARDA VANTİLATÖR
Klima olmayan evlerde ise tavan tipi veya ayaklı vantilatörler devreye giriyor. Dar ve küçük alanlarda klima kadar işlevi olmasa da kurtarıcı olan bu cihazların elektrik tüketimi nispeten daha düşük. Vantilatörler büyüklüklerine göre ortalama 50-100 Watt arasında elektrik tüketiyor. 100 Watt elektrik tüketimi olan bir tavan vantilatörü günde 4 saat kullanıldığında ayda 11.20 kilovatsaat elektrik harcar. 70 Watt’lık vantilatör aynı sürede 7.84 kilovatsaat, 40 Watt elektrik tüketimi olan bir masa vantilatörü de 4.48 kilovatsaat elektrik harcar. Bunun da aylık faturaya yansıması 15-25 lira arasında olur. Özetle vantilatör enerji tüketimi, satın alma maliyeti ve bakım masrafı açısından en ekonomik soğutma cihazı.
KLİMA SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?
İHTİYACINIZA UYGUN BİR KLİMA ARARKEN ŞU DETAYLAR AKLINIZDA OLSUN:
ALANA GÖRE BTU
1-ALAN BÜYÜKLÜĞÜ: Bir veya iki oda soğutmak istiyorsanız duvar tipi klimalar işinizi görür. Salon tipi veya merkezi klima ile 150 metrekare ve üzeri bir alanın tamamını soğutabilirsiniz.
2-BTU: BTU’su kullanılan alan için çok düşükse klimanız geniş bir alanı soğutmak için sürekli çalışır ve elektrik tüketiminiz artar. BTU’su kullanılan alan için çok yüksekse alan tamamen soğumadan ve nem dengelenmeden klima kapanır. Bu da aynı alan içinde farklı sıcaklık derecelerinin oluşmasına neden olur. 25-30 metrekarelik bir alanı soğutmak için 7.000 BTU’luk, 65-90 metrekare arası bir alanı (2 oda) soğutmak için 18.000 BTU’luk klima tercih edilebilir.
HER YIL BAKIM
3-ENERJİ VERİMLİLİĞİ: Enerji verimliliği yüksek olan klimalar standart modellere göre yüzde 10 daha az enerji kullanır. Enerji Verimliliği Oranı (EER) ölçümüne de dikkat edilmeli. EER, Watt başına kaç BTU kullanıldığını ifade eder. EER ne kadar yüksek olursa klima o kadar verimli olur.
4-BAKIM: Klima ünitelerine, uzun ömür ve yüksek randıman için bakım yaptırmak gerekiyor. Klimalar zamanla toz, kir ve kalıntı biriktirebilir. Bu kalıntılar, filtreleri tıkayabilir ve klimanın etkinliğini engelleyebilir. Soğutma sisteminizi yılda bir kez temizletmelisiniz. Bu işlem yüzde 10-15 tasarruf sağlar.
DOĞRU KULLANIM İÇİN ÖNERİLER
1-Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın ve üfleme hızını yüksek tutmayın. Düşürdüğünüz her 1 derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 10 artırır. Klimanızı, Türkiye koşullarında 23-26 derece arasında ayarlayabilirsiniz.
2-Güneş ısısını kesmek için perde, jaluzi veya kepenkleri kapatarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
3-Klimanızın iç ve dış ünitelerinin hava giriş çıkışının kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitesinin binanın güneş almayan bölgesine konumlandırılmasına dikkat edin.
4-Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.
5-Filtrelerin periyodik olarak temizlenmesi ve yetkili servisler tarafından periyodik bakım yapılması klimanızın ömrünü uzatır.
6-Pencerelerin izolasyon durumunu kontrol edin. Evdeki havanın yüzde 25’i pencerelerden gelir. Klimadan verim almak açısından pencerelerden sıcak hava girmesini engellemek gerekir. Bunun için kolayca takılabilen kendinden yapışkanlı pencere bandı kullanılabilir.
7-Tavan vantilatörleri hava sirkülasyonunu artırır. Özellikle rüzgarsız ve çok sıcak havalarda klima ile birlikte kullanıldığında soğuk havanın tüm eve yayılmasını sağlar.
8-Fırın veya uzun süre ocak kullanmaktan kaçının. Fırın ve ocak uzun süre çalıştığında evi ısıtır ve klimanın daha çok çalışmasına neden olur.