Zorunlu Trafik Sigortası, adı üstünde trafiğe çıkan tüm araçlar için zorunlu. Ancak buna rağmen binlerce araç sigortasız. Mesele fiyat ise bunu düşürmenin yolları var. Ancak yaptırmamanın ortaya çıkaracağı maliyet ve sorun daha fazla.
VADESİ GEÇMEDEN YAPILMALI
Trafiğe kayıtlı araç sayısı 25 milyonu aştı. Bunların her birinin trafik sigortası olmak zorunda. Ancak 5 milyon araç sigortasız geziyor. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 144 lira. Sigorta yoksa bu cezaya ek olarak trafikten men ve otopark parası da söz konusu oluyor. Ayrıca sigortasız geçen her ay için yeni yaptırılacak poliçeye yüzde 5 ceza zammı uygulanıyor.
HER YIL İNDİRİM HAKKI VAR
Trafik sigortasını zamanında yenilemek hem bu cezaların önüne geçer hem de kazasız ve hasarsız geçirilen her yıl için poliçe yenilerken indirim hakkı sağlanır. Daha da önemlisi bu sigorta olası bir kaza anında karşı tarafın maddi ve bedeni hasarlarını karşılıyor. Bu hukuki ve maddi koruma her şeyden daha önemli.
2017’DE TAVAN GELDİ
12 Nisan 2017 itibarıyla trafik sigortasında tavan fiyat uygulanıyor. Yani sigorta bedelleri illere ve basamaklara göre belli tutarların üzerine çıkamıyor. Bu tavan fiyat aylık güncelleniyor. 1 Ocak 2021 itibarıyla aylık artış yüzde 1 olarak uygulanıyor. Yani fiyatlar kontrol altında ve yıllık artış şu anda enflasyonun altında.
7 BASAMAĞA GÖRE FİYAT
Araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4’ten başlıyor. Sürücüler kazaya karıştıkça 1’inci basamağa kadar düşüyor. Art arda üç yıl hiç kaza yapmayanlar 7’nci basamağa yükseliyor. 7’nci basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1’e yaklaştıkça pahalanıyor.
4’üncü basamaktan 5’inci basamağa yükselen sürücüye yüzde 15, 6’ncı basamağa yükselen sürücüye yüzde 30, 7’nci basamaktaki sürücüye yüzde 45 indirim uygulanıyor. Bu indirim 4’üncü basamak üzerinden yapılıyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa, sigorta bedeli yüzde 50 artıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1’inci basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.
ŞEHİRLERE GÖRE RİSK FARKI
Tavan sigorta fiyatları illere ve o illerdeki kaza riskine göre değişiyor. İstanbul’da fiyatlar yüzde 6, Kocaeli, Ankara ve Bursa’da yüzde 3 artırımlı uygulanıyor. Diğer illerde yüzde 1-5 arasında indirim yapılıyor. Trafik sigortalarında tavan fiyat uygulansa da rekabetin yoğun olduğu sektörde, daha ucuza fiyat veren şirketler olabiliyor. Yani sigorta yaptırmadan önce iyi bir fiyat araştırması yaptırmak şart.
Buna karşılık hiçbir şirket, tavan fiyatın üzerinde bir fiyat teklif edemiyor. Son dönemde kur etkisiyle acentelerin sabahtan akşama teklif değiştirdiği belirtiliyor. Bir başka deyişle tavanın altındaki rekabetçi fiyatlar tavana doğru yaklaşabiliyor. O yüzden sigortanın yenileneceği son güne kalmayın. Öncesinde farklı firmalardan teklif almaya çalışın.
EN DÜŞÜK TEKLİF İÇİN BUNA DİKKAT!
- Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (TRAMER), araç sahiplerine en hesaplı teklifin bulunması için büyük bir hizmet sunuyor. ‘sbm.org.tr’ internet sitesinden ‘Hizmetler’ bölümüne girerek, TC kimlik numarası ve plakayla sorgulama yaparak tüm sigorta şirketlerinden teklif alıp en ucuzunu seçebiliyorsunuz. Teklif için sigorta bitimine 30 günden az bir süre kalmış olmalı.
- Ayrıca ‘Sigortam.net’, ‘enucuzsigortam.net’, ‘enuygun.com’, ‘hangikredi.com’ ve ‘hesapkurdu.com’ gibi platformlardan trafik ve kasko sigortası için teklif oluşturmak mümkün. Bu listelerde çıkan en düşük primi sigorta şirketlerinden de teyit ettirin. Trafik sigortasının teminatları standart olduğundan hangi şirketin olduğu çok da önemli değil. En düşük teklifi değerlendirin.
İKAMET BAŞKA BİR İLDE OLURSA
İllere göre risk primi ve fiyat değiştiği için ikametgah ve plaka farklı olduğunda trafik sigortası düşük çıkabiliyor. Örneğin, Yalova ikametgahı olan ancak 34 plakalı araç kullanan bir kişinin trafik sigortası, ikamet gösterilen ildeki risk düşük olduğundan daha az çıkar. Kasko için de aynı şey geçerli. Sigorta şirketleri ikametgahı TC kimlik numarasıyla tespit edebiliyor.
ONLINE SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİN
Çoğu kişi online ortamda sigorta almanın güvenli olmadığını düşünebilir. Ancak sistemler bankacılıkta olduğu gibi güvenli hale getirilmiş durumda. Online ortamda sigortanın sağladığı en büyük fayda cazip fiyat tekliflerini hemen değerlendirebilmektir. Bazen online platformlara özel indirimler de sağlandığından daha düşük tutarlarla sigorta yenilemek mümkün olabiliyor. Ayrıca işlemleri saniyeler içinde yapacağınızdan zamandan da tasarruf sağlarsınız.
ARAÇ DEĞİŞTİRDİYSENİZ
Aracınızı değiştirdiyseniz yeni trafik sigortası yaptırırken mutlaka bunu acenteye belirtin. Çünkü aracınızın trafik sigortası geçmişi ve bilgileri güncel olarak tutulur. Bundan dolayı aracınızı değiştirdiğinizde hasarsızlık indirimi korunur. Sigorta şirketinizi değiştirseniz de bu indirim devam eder. Böylece yüzde 30-40 avantaj sağlarsınız.
DOSYA AÇTIRMADAN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN
Eğer yaşanan kazada sağlık sorunu yoksa ve devlet malına zarar verilmemişse 1.000 lira altına dosya açtırmamak avantajlı oluyor. Böylece poliçe yenileme döneminde hem hasarsızlık hakkınız saklı kalıyor hem de daha fazla prim ödemek zorunda kalmıyorsunuz. Küçük sıyrıklar için karşı tarafla anlaşma yolunu tercih edin.
YAKININA DEVRETME DURUMU
Üst üste kaza yapıp yüksek prim ödeyen grupta yer alıyorsanız, aracınızı noterde 301 liraya eşinize, çocuğunuza, akrabanıza devredip düşük prim ödeyebilirsiniz. Böylece 4’üncü kademeden sisteme girmiş olursunuz ve primler daha düşük çıkar. Bu geçici bir avantaj sunar. Tekrar araç alırsanız karşınıza çıkar.