Bir Gezginin Notları - A. Ozan KirazRoma: Tarihin yazıldığı şehir

HABERİ PAYLAŞ

Roma: Tarihin yazıldığı şehir

Rivayete göre Roma İmparatoru Julius Sezar, o dönem kullanılan Julyen takviminde bir düzenleme yapması için dönemin en önemli astronomi bilimcisi Sosigenes’i görevlendirir.

O zamanlar 1 yılın 365 gün 6 saat sürdüğü bilinir.

Sosigenes bir hesaplama yapar ve her yıldan artan 6 saatin, 4 yılda bir takvime eklenmesi (1 gün) ve o yılın 366 gün olması gerektiğini söyler. 366 günün 12 aya eşit şekilde bölünememesi sebebiyle de, 6 ayın 30 gün, diğer 6 ayın ise 31 gün çekmesi gerektiği konusunda görüş bildirir.

Haberin Devamı

Sosigenes’in bu önerisine istinaden 4 yılda bir 366 gün çeken yıllara çözüm getirilir fakat 365 gün çeken yıllar için bir çözüm bulunamamıştır.

Roma: Tarihin yazıldığı şehir

Bunun üzerine Roma İmparatoru Gaius Julius Sezar emri verir: “365 gün çeken yıllarda son aydan 1 gün düşülsün!”

O zamanlar ise yılın son ayı şubat olduğundan, bu ayın; 4 yılda bir 30 gün, diğer yıllarda ise 29 gün olmasına karar verilir.

Ancak Sezar bununla da yetinmez ve doğduğu aya kendi ismini verir. Julius. Yani July (Temmuz).

Gel zaman git zaman Julius Sezar ölür ve yerine oğlu August geçer. İlk icraatlerinden biri, Julius’dan sonraki aya kendi adını vermek olur. Hatta bununla da yetinmeyerek benim babamdan ne eksiğim var düşüncesiyle, kendi ayını da 31 gün yapmak ister. Sonuçta ise şubat’tan 1 gün daha alınarak ağustos ayına eklenir.

O günden bugüne de şubat ayı 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllarda ise 28 gün çeker.

Medeniyetin beşiği

Roma: Tarihin yazıldığı şehir

Roma, dünya tarihinin şekillenmesinde büyük rol oynayan ve medeniyetin beşiği olarak kabul edilen, neredeyse en ufak taşının bile hikayesi bulunan, 2 bin 800 yıllık harika bir şehir.

Tarih boyunca birçok medeniyete başkentlik yapan Roma’da sayısız tarihi eser görebilir, farklı uygarlıkların kültürlerine dair inceleme yapabilir ya da buram buram sanat kokan sokak ve meydanlarında çok güzel vakit geçirebilirsiniz.

İki devletin başkenti

Roma: Tarihin yazıldığı şehir

Roma, İtalya’nın ve ülkedeki Lazio Bölgesi’nin başkentidir. Tiber ve Aniane Nehirleri’nin arasında bulunur, yaklaşık 2.7 milyon nüfusu ile İtalya’nın en kalabalık şehridir.

Ülkeye giriş için Schengen Vizesi gerekir. Para birimi Euro’dur. Uluslararası telefon kodu ise 0039’dur.

Haberin Devamı

Sınırları içerisinde, Katoliklerin ruhani lideri Papa’nın yaşadığı Vatikan adındaki bağımsız devlet bulunur. Bu nedenle de Roma’ya, 'iki devletin başkenti' denir.

Roma tarihinin Romulus ve Remus kardeşlerin efsaneleriyle başladığı düşünülür.

İmparatorluk döneminde geçerli olan Roma nukuku, bugünkü hukuk sisteminin temelini oluşturur. Şahsi haklar, mülkiyet, borç-rehin ilişkisi vs. gibi durumlar tamamen Roma hukuku sayesinde doğmuştur. Günümüzdeki sistemle farklılıklar gösterse de temelde aynıdır.

Yedi tepe üzerine kurulu olması ve birçok medeniyete başkentlik yapması nedeniyle İstanbul ile benzerlik gösterir.

Unesco tarafından koruma altına alınan çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapar.

Sen de mi Brütüs?

Roma: Tarihin yazıldığı şehir

Dünya tarihinin en etkili isimlerinden olan Roma İmparatoru Gaius Julius Sezar, M.Ö. 100-44 yılları arasında burada yaşadı ve yakın arkadaşı Marcus Junius Brutus önderliğindeki yaklaşık 60 kişilik bir senatör grubu tarafından suikaste uğradı.

Haberin Devamı

Suikastçilerin arasında yakın arkadaşı Brutus’ü de gören Sezar’ın son sözleri; “Et tu Brute” yani “Sen bile mi Brutus?” veya “Sen de mi Brutus?” şeklinde Türkçe’ye çevrilebilen o meşhur sözler olmuştur.

Amor… Yani Aşk Tanrısı

Roma: Tarihin yazıldığı şehir

'Roma’nın tersten okunuşu 'Amor'dur ve bu da 'Aşk Tanrısı' anlamına geldiğinden, Roma’ya 'adında aşk saklı şehir' denir.

Dar caddeleri, büyük meydanları, Kolezyum, Aşk Çeşmesi ve İspanyol Merdivenleri gibi ünlü eserleriyle kendine hayran bırakan ve özellikle kısa tatiller için tercih edilebilecek harika bir aşk şehridir.

Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder