Cumhurbaşkanı “3 gün içinde Fırat’ın doğusuna harekata başlıyoruz” dedi. Türk ordusu “Fırat’ın batısı” diyebileceğimiz alanda önemli bir terör temizliği yaptı. Ağırlıkla Rusya’nın borusunun öttüğü bu alanda Türkiye büyük bir tepkiyle karşılaşmadı. Lakin “Fırat’ın doğusu” için durum farklı.
Fırat’ın doğusunda Rusya’dan çok Amerika’nın borusu ötüyor. Amerikan devletinin YPG-PKK’yla canciğer kuzu sarması durumu malum. Tam da bu noktada soru şu: Türkiye’nin raconunu Amerika’nın kestiği bir coğrafyada harekat düzenlemesine kıymetli müttefikimiz nasıl bakacak? Genelkurmay’dan birkaç haber kaynağıyla konuştum dün. “PKK/YPG’ye karşı gerçekten bir şeyler yapmak isteniyorsa Fırat’ın doğusuna girmek zorundayız” diyorlar. Daha da dikkat çeken tespit ise Fırat’ın doğusunda başlayan bu harekatın orta/uzun vadede Kandil’e kadar uzanacağı öngörüsü. Konuştuğum tüm askeri yetkililer aynı ifadeyi kullandı: “Türk ordusu er ya da geç Kandil’e girecek, bu kaçınılmaz.”
DEVLET BAHÇELİ'NİN 'SARI YELEK' UYARISININ ALTINDA NE VAR
MHP Lideri Bahçeli dün Türkiye’de Fransa’daki “sarı yelekliler” hareketine benzer olası bir kalkışmaya karşı uyarılarda bulundu. Bahçeli böyle bir çıkış yapınca ben de Ankara’da küçük bir telefon trafiğiyle “Bu uyarının altında acaba bir istihbarat/tehdit mi var?” araştırması yaptım.
Açıkçası ne böyle bir istihbarat ne de böyle bir öngörü var. Bahçeli muhtemelen genel bir değerlendirme çerçevesinde bu uyarıyı yaptı. Hoş burası Türkiye, “nereden çıktı bu” diyemezsiniz. Çünkü sokakta 5 kişi bir araya gelse iki dakikaya aralarına ya bir memleketin ajanı girer ya da bir örgütün militanı girer. Provokasyonun, manipülasyonun bu kadar yoğun yaşandığı bir coğrafyada Bahçeli’nin erken uyarı sistemi anlaşılır.
ZENGİNLERİN İSVİÇRE, YOKSULLARIN PAKİSTAN'DAKİ GİBİ YAŞADIĞI BİR ÜLKE...
#tarih dergisinin bu ayki sayısında Masis Kürkçügil imzalı şahane bir Brezilya analizi var. Okurken notlar aldım. Galeano 15 yıl önce Brezilya’yı şöyle tarif etmiş: “Brezilyalıların yarısı yoksul ya da çok yoksuldur. Ancak Lula’nın ülkesi dünya pazarında Mont Blanc dolma kalemlerinde ikinci, Ferrari otomobillerinde dokuzuncudur ve Sao Paolo’nun Armani mağazaları New York’takinden fazla satış yapar.” Peki aradan geçen 15 yılda Brezilya’nın bugünkü hali nasıl? Milli gelirin yüzde 30’u, yüzde 1’e ait ilk 6 milyarderin mal varlığı en yoksul 100 milyonunkine yani Brezilya nüfusunun yarısına eşit. Brezilya’da 6 milyon aile barınaksız ve 7 milyon konut boşta!
HAK EDENE VERİLMEYEN ÖDÜL...
İTÜ’lü arkadaşlar sağ olsunlar başında olduğum Beşiktaş iletişim departmanını ödüle layık görmüşler. Dost sohbetinde konu buradan açıldı, genel ödüllere geldi. Gökhan Dağıstanlı şahane bir tespit yaptı: “Hak edene verilmeyen ödül, verildiği kişiyi yüceltmez, aksine kendi değerini düşürür.”