Sevgili dünlük, herkesin baş ucunda “kişisel iyi hissetme” rehberi olmalı bence. Başka başka iyi hissetme nedenlerimiz var çünkü. Bana iyi gelenlerin başında, yollar var. Fırından gelen tatlı hamur kokusu, temiz çarşaf, sohbet, kahve, sevdiklerimin neşeli ve sağlıklı olması, cilt bakımı, çikolata bana çok iyi geliyor, çok iyi hissettiriyor. Çok yakınımda ama ilk kez duyduğum bir yerden haberdar olmak ve onu geniş kitlelere duyurabilmek de hem mesleki hem insani açıdan beni en çok mutlu eden şey. Ben bu hafta hemen yanı başımızda Manisa’nın Salihli ilçesine gittim. 12 bin yıl önceye dair çok güzel bir keşif yaptım, sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.
ADALA KANYONU
İtiraf etmeliyim, Salihli benim için yakın zamana dek, Sardes Antik Kenti ve odun köfteden ibaretti. Yarım günde hem antik kenti gezer hem de güzel bir yemek yer dönerdik. Şimdi düşünüyorum da ben bunca yıldır, o güzeller güzeli jeoparkı nasıl görmedim? Jeopark, uluslararası öneme sahip farklı veya aynı türden jeolojik miras örneklerinin bir arada bulunduğu, yönetimi planlanmış, özel doğa koruma bölgeleri.
Yerkabuğunun oluşumunu açıklaması, ender görülen veya fazlaca büyük olan oluşumları barındırması ve jeolojik miras olarak tanımlanıyor. “Hermos Kanyonu” olarak da bilinen Adala Volkanik Kanyonu 12 bin yıl önce bir yanardağ patlaması ile oluşmuş. Demirköprü Barajı ile Salihli ilçesinin Adala Mahallesi arasında 5 km boyunca uzanıyor. Bu kanyon, Kaplan Divlit Volkan Konisi’nden çıkan bazaltik lavların doldurduğu arazinin, Gediz Nehri tarafından aşındırılması ile oluşmuş.
Kanyonun içinde, bolca yürüyüş rotası, Suuçtu Şelalesi, Ölü Canlar Gölü, Kız Köprüsü isimli taş bir köprü, açık hava sporları ve kamp için çok elverişli bir nokta. Doğanın güzelliği, bitki örtüsü, kuş ve balık türlerinin çeşitliliği ile görür görmez vuruldum Adala’ya. Manisa’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Adala civarında bulunan volkanik yığılmalar, Türkiye’nin en önemli volkanik şekilleri arasında yer alıyor. Yörede genişliği 15, uzunluğu ise 50 kilometreye ulaşan bir alanda 68 civarında genç volkan konileri bulunuyor.
Bu konilerin çapları 15 kilometreye, yükseklikleri ise 150- 200 metreye kadar ulaşabiliyor. Tüm bu özellikleri ile Unesco Dünya Mirası Koruma listesinde bulunuyor. İzmir Salihli arası özel araç ile 1 saat 15 dakika sürüyor. Kanyona varış da merkezden yaklaşık 15 dakika sürüyor. Yollar çok düzgün, ulaşmak çok kolay. Özellikle güneşli kış günlerinde de burada vakit geçirmek çok keyifli olacaktır.
SALİHLİ ODUN KÖFTE
İlk kez, çok soğuk bir kış günü gitmiştim bu köftenin namını duyup. Dışarda karla karışık yağmur vardı. Ben de, bacasından yanmış odun kokusu çıkan küçük bir lokantaya giriverdim. Ateşin harı, köftenin kokusu on saniyede mutlu oluvermeme yetti arttı. Artık coğrafik işaretli olan bir ürün olan, Salihli odun köftenin özelliği; kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahip olması. Ağızda hissedilen yoğun, iyi bir sululuğu var.
Salihli odun köftesi servis yapılırken, tabağınıza şişlerle geliyor ve o anda tabağa konulurken şişlerden çıkarılıyor. Böylece sıcak servis almış oluyorsunuz. Sunumu pişmiş domates, közlenmiş biber, yeşillik ve baharatlarla yapılıyor. Yöresel olarak küçük tabaklarla sunulan; Salihli Odun Köftesi tam porsiyon yerine azar azar (yarımşar porsiyon olarak) veriliyor. Böylece köftenin kişinin önüne her seferinde sıcak bir şekilde gelmesi sağlanıyor. Listenize alın mutlaka.