Deniz SarıhanlıoğluAh benim tez canım

HABERİ PAYLAŞ

Ah benim tez canım

Sevgili dünlük, nasıl da gurur dolu, canlı, renkli, şölen gibi bir haftayı geride bıraktık. Artık cumhuriyetinizin ikinci yüzyılının, ilk günlerindeyiz. Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, tüm canlıların hür ve huzurla yaşayabildiği bu sisteme sıkı sıkı sarılmamız gerektiğini bir kez daha anlamış bulunuyoruz. Ülkemiz güzel, şehrimiz çok güzel, köylerimize, kasabalarımıza şiirler şarkılar yazılır. Ben bu hafta öyle dolu ceplerle geldim ki, gezip gördüklerimi sizinle paylaşmak için kalbim kuş gibi çırpınıyor. Bildim sandıklarımı bilmediğim, gördüm sandıklarımın eksik kaldığı, koştur koştur gezmekten vazgeçemediğim “Ah benim deli kızım, ah benim tez canım!” diye diye aldım notlarımı, başlıyorum paylaşmaya!

Haberin Devamı

RAGIP PAŞA DALYANI

İzmir’in orta yerinde ıssız bir ada  olduğunu biliyor muydunuz? Bence bilenlerin sayısı, bilmeyenlerden azdır. Elbette bu dalyana ancak deniz yolu ile ulaşılıyor olması buranın az bilinmesinin en büyük nedeni. Diğer yandan müdavimleri; balıkçılar, martılar, flamingolar ve bin çeşit canlı türü! Dalyanın dip duvarları 2000 ve 2012 yıllarında iç ve dış körfez arasındaki doğal akıntıyı önlemesi, dere ağızlarında rüsubat birikimini artırması ve Körfez’e balık girişini engellemesi nedeniyle yıkılmış. Bu yaşımda ilk kez   İzdoğa sayesinde ayak basabildiğim dalyana günün ilk saatlerinde yaptığımız büyülü yolculuğu ömrüm boyu unutmayacağım.

HOMA DALYANI

Sasalı Kuş cennetinin devamında bir dalyan olduğunu ve adını biliyordum ama giriş izinim olmadığı için bugüne dek görmek kısmet olmamıştı. Ve biliyoruz ki; Gediz Nehri’nin on binlerce yılda taşıdığı alüvyonların İzmir Körfezi’nde birikmesiyle oluşan Gediz Deltası, 40 bin hektarlık yüzölçümü ile Doğu Akdeniz’in en büyük deltalarından biri olma özelliğini taşıyor. Çiğli ve Menemen ilçeleri sınırlarında yer alan Gediz Deltası Sulak Alanı (İzmir Kuş Cenneti), tuzcul ve tatlı su ekosistemleri, koylar, tuzlalar ve lagünlerden (dalyan) oluşuyor.

Ramsar Alanı, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Doğal Sit Alanları Koruma statülerini taşıyan ve UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için başvuru yapılan delta halen yaklaşık 300 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de allı turna olarak da bilinen flamingoların iki üreme sahasından biri olan bölge, her mevsim çok sayıda su kuşuna yuva oluyor. Yaban hayatı geliştirme sahası olarak belirlenen İzmir’in son dalyanı olma özelliği taşıyan Homa Dalyanı ise bu alandaki büyük bir sahayı kapsıyor. Saha içinde yer alan Çamaltı Tuzlası’nın tuz tavaları, başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türünün besini olan canlıları barındırıyor.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne eğitim, araştırma ve uygulama amacıyla tahsis edilen Homa Dalyanı’nın, yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilmesinin burada yaşayan kuş türlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için önemli olduğu belirtiliyor. Leukai Antik Kenti’ni oluşturan 1. Derece Arkeoloji Sit Alanı Üçtepeler mevkisi, Çamaltı Tuzlası ve dünyanın önde gelen yapay üreme adalarından birinin de içinde yer aldığı Homa Dalyanı’nı görebilmek de benim için unutulmak bir deneyimdi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder