Deniz SarıhanlıoğluCanım İzmir

HABERİ PAYLAŞ

Sevgili Dünlük; bilmezsek nasıl aktarırız, öğrenmezsek nasıl anlatırız, önce biz gidip görmezsek başkalarının gelmesini nasıl bekleriz? Bu nedenle “kendi şehrinin turisti” olma kavramını çok önemsiyorum. En azından yakın çevrendeki değerleri görmeden de yaşadığın şehrin insanı mutlu edebileceğini hiç sanmıyorum. Bir yandan şehre turist gelsin, şehrin marka değeri artsın, ekonomisi gelişsin, şartları iyileşsin, tüm dünyada gıpta ile bakılan bir şehir olsun istiyoruz, diğer yandan maalesef hâlâ kendi şehrimize ait değerleri yeterince bilmiyoruz. Başta sosyal medyanın bu denli kolay erişilebilir bilgiye açık olduğu bir dönemde biraz gayret edersek bence eksikleri kapatmak çok kolay. Sonuçlarını da hem sizi hem çevrenizi mutlu edecek. Ben, sen, bizler öğreneceğiz şehrimizi sonra çok daha güzel anlatacağız canım İzmir’i…

Haberin Devamı

Canım İzmir

 

MORDOĞAN

Ege Denizi’ne sırtını dayamış, Karaburun ve Balıklıova’nın arasında kalmış, bir güzel Mordoğan. İsmindeki moru, topraklarında açan yetmiş çeşit mor çiçekten almış. İzmir merkeze 87 km uzaklıktaki Mordoğan’a bir saatte ulaşıyoruz. Yol nefis manzaralara sahip. Döne döne indiğimiz yolların her biri minik lacivert bir koya bakıyor. Güneş yüzünü her döndüğünde, parlıyor su. Yanından yöresinden kardeş martılar geçiyor. Suyu bol bereketli, bu deniz balık kaynıyor. Güzelliğini bilen buralardan zaten ayrılamıyor.

Yunan mitolojisinde de izine sıklıkla rastlanan Mordoğan’ın ünlü Narcissus Efsanesi’ne ev sahipliği yaptığı biliniyor. Hatta tıp bilimindeki narsisizm terimi, mitolojik kahraman Narcissus’tan geliyor. Rivayet olunur ki, Narcissus, bir kızın aşkını acımasızca karşılıksız bırakıp,tanrılar tarafından cezalandırılınca, bir gün su içmek için eğildiği esnada, suda yansıyan yüzünü görüp, daha önce görmediği bu güzellik karşısında büyülenir ve kendine aşık olur. Bu andan sonra nehrin başından ayrılamayan Narkissos tüm ömrünü, yemeden içmeden kesilerek burada tüketir ve vücudu sonunda nergis çiçeklerine dönüşür.

MORDOĞAN’DA NE YENİR?

Yarımada’nın yöresel mutfağı, Ege ve Akdeniz mutfağıdır. Mordoğan iskelede ve sahil şeridi boyunca bulunan balık restoranlarda, mis gibi deniz manzarası eşliğinde mevsimin taze balıklarını ve deniz ürünlerini afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca köylerinde yetişen enginar, hurma zeytin, zeytinyağlılar, salatalar, otlar, yeşillikler ve mezeler de nefistir. Benim gibi farklı lezzetlerim peşindeyseniz, sübye yumurtası güveci, balık köftesi, tuzda lagos, midye kızartması, midye dolma, asma yaprağında barbun, şevketibostanlı levrek, sardalya buğulama, kefal pilaki ve adabeyi balığı çorbasını da denemenizi öneririm.

Haberin Devamı

NASIL GİDİLİR?

Mordoğan’a ulaşım midibüslerle İzmirÇeşme Otoyolu üzerinden sağlanıyor. İzmir’de midibüsler İnciraltı Kent Ormanı’nda bulunan ilçe garajından hareket ediyor. Otoyolun 45’inci kilometresinde Karaburun sapağından çıkarak Mordoğan’a ortalama bir saatte ulaşılıyor. Mordoğan’a belediye otobüsü ile gelmek isterseniz, önce Fahrettin Altay aktarma merkezine gelip buradan 984 hat numaralı Fahrettin Altay-Urla otobüsüne binmelisiniz. Urla’ya geldikten sonra 761 hat numaralı Urla- Karaburun otobüsü ile Mordoğan’a ortalama 2 saate yakın bir sürede ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder