Sevgili dünlük, hayatta her şeyin daima kötü gitmeyeceğini ve aynı zamanda hayatta her şeyin daima iyi gitmeyeceğini anladığında, insana bir rahatlama geliyor. Elbette kendimizin de daha iyi bir versiyonu olabilmek için, okumak, araştırmak ve tartışmaya açık olmak gerekiyor. “Bütün iyi kitapların sonunda, bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda, meltemi senden esen, soluğu sende olan, yeni bir başlangıç vardır” diyor Edip Cansever. Öyle cesaretlendiriyor öyle umutlandırıyor ki bu sözler beni, gücünü yitirdiğimi hissettiğim anda elime bir kitap almalı ve ondan bir ders çıkarmalı diye düşünmeye başlıyorum. Ben bu hafta kitapların gücüne inanan biri olarak size şahane birkaç öneri ile geldim, umarım sizin de okunacak ve hiç bitmesin isteyecek sayfalar vardır elinizde. Bu bitti ise, çevir sayfayı…
TÜYAP KİTAP FUARI
Meraklısı, takipçisi, özleyeni ne çok biliyorum! Pandemiden dolayı en son 2019 yılında yapılan ve hepimizin heyecanla beklediği İzmir Kitap Fuarı’nın 25’incisi 11-19 Mart tarihlerinde gerçekleşiyor. Gaziemir’de Fuar İzmir’de başlayan fuarda pek çok etkinlik var. Elbette değerli birçok yazarımızın söyleşi ve imza günleri de olacak.
25 yıldır bölgenin ve Türkiye’nin kültürel gelişimine önemli katkılar sunan fuarda; binlerce yeni kitap, süreli yayın, gazete ve dergi kitapseverlerle buluşacak. Kendi adıma duyduğuma en sevindiğim yönlerinden biri; depremzede yurttaşlar için ASKIDA KİTAP uygulamasının başlatılması. Fuarda kitap satın alıp, bölgeye gönderilmesine destek olabileceğiz.
19 Mart tarihine kadar sürecek fuar, 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarda 300’e yakın yayınevi ile birlikte kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının stantları yer alıyor. Fuar kapsamında 150’ye yakın kültür etkinliği ve çok sayıda imza günü, okur-yazar buluşması yer alıyor.
APİKAM KENT ARŞİVİ VE MÜZESİ
Apikam’ı hiç duymuş muydunuz? Aslında lokasyonu hepimiz çok iyi biliyoruz ama bence içeriğini ve yeni açılan uygun fiyatlı kafesinden pek çok kişinin haberi yok. Apikam, tarihsel ve geleneksel değerleri titizlikle korumak ve değerlendirmek; şehir arşivini bir belgelikte çağdaş yöntemlerle derlemek amacıyla, arşiv ve müzenin bilimsel kriterlere göre yapılandırma projesi 2000 yılında başlatılmış, mekan olarak 1932 yılında inşa edilen İzmir İtfaiyesi Merkez Binası seçilmiş.
İzmir’in geçmişten getirdiği birikimi yansıtan her türlü materyal derlenmiş ve tasnif edilmiş olarak bizlere sunuluyor. İzmir Kent Arşivi’nde toplanan malzeme, bilimsel yöntemlere göre tasnif edilmekte ve bilgisayar teknolojisinin bütün imkanları kullanılarak araştırmaya açık hale getirilmektedir. Kent Müzesi’nde ise kentin tarihini görsel olarak sunan bir birimdir. Kent Arşivi’nde üretilecek olan bilginin kullanıldığı sergilerle, İzmir halkının kent bilincine katkıda bulunmayı amaçlıyor.