Sevgili dünlük bu satırları sana mest olmuş bir halde yazıyorum. Bu şehrin her santimine ayak basmadan huzur bulmayacak ruhum bazı yerlerden defalarca geçiyor! Her bir deneyimde bambaşka dersler ezber ediyorum. Tarihi, kültürü, gastronomisi ve doğası ile yaşadığı şehri anlamadan göçüp gidenlere hayıflanıyorum. Elbette öğrenmek, emek vermeyi gerektiriyor ben de gereğini yapıyorum. Özellikle şehrin dört bir yanını çevreleyen ören yerleri ve müzeleri bize çok şey anlatıyor. Gittiğim yerlerde dünyanın her yerinden koşarak gelmiş turistleri görmek beni mutlu etse de en çok hemşehrilerimi gördüğümde içim içime sığmıyor. İçinizde, yanı başımızdaki Efes Antik Kenti’nin görmemiş olan pek azdır eminim ancak yepyeni bir düzenleme ile ziyaret saatleri uzatıldığından bir kez daha dikkat çekmek istiyorum…
EFES NEDEN ÖNEMLİ?
Antikçağ’ın Anadolu başkenti Efes son derece görkemli bir metropolis. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, Dünya Miras Listesi’ne de girdi. Anadolu’nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı’nın da Efes’te olması önemini artırıyor. Efes Örenyeri’nde başta Hellenistik ve Roma olmak üzere; farklı uygarlıklara ait üst düzey kentleşme, mimarlık ve din tarihinin simgeleri bulunuyor. Efes, tarih öncesinden başlayarak Hellenistik, Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı Dönemleri boyunca kesintisiz yerleşim gördü ve her zaman politik ve ticari bir merkez oldu. M.Ö. 7000 yıla kadar uzanan tarihi boyunca bilim, kültür ve sanatta önemli rol oynayan Efes, antik dünyanın en önemli metropollerinden. Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı ve önemli bir liman kentiydi. Bu konumunu hiç kaybetmeden gelişmeyi sürdürdü. Yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan antik kentteki kazıların geçmişi 125 yıla
yaklaşıyor. Henüz tamamı ortaya çıkarılamayan Efes, Anadolu arkeolojisine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor.
İÇİNDE NELER VAR?
Efes Örenyeri ile özdeşleşen en ünlü kalıntı, muazzam sütunlarıyla hayranlık uyandıran “Celcus Kütüphanesi”. M.S. 2. Yüzyıla tarihlenen bu kütüphane, İskenderiye ve Pergamon’dan sonra, antik çağın en önemli kütüphanelerinden biri. İmparator Hadrian adına yapılmış olan Kuretler Caddesi üzerinde bulunan Hadrian Kapısı ve Hadrian Tapınağı da dikkat çeken yapılar arasında. Antik Dünyadın 7 harikasından biri olan Artemision, yaklaşık 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük tiyatro, stadyum, ticaret ve devlet agoraları, Hestia Tapınağını (şehrin kutsal ateşi) içinde bulunduran Prytaneum, yaklaşık 1800 kişilik odeon (meclis ve konser salonu) ve antik liman da görülmesi gereken diğer kalıntılar.
DAHA UZUN SAATLER
2024 yılının turizm sezonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bazı müze ve örenyerlerinin ziyaret saatleri değiştirildi. Bu kapsamda birçok müzede ören yerinin son ziyaret saati akşam saat 8’e uzatılırken, Efes ve Hierapolis ören yerlerinin ziyaret saatleri gece 12’ye kadar uzatıldı. Söz konusu arkeolojik alanları gezecek ziyaretçiler için, bilet gişesi kapanış saatinin ziyaret kapanış saatinden yarım saat önce olduğunu söylemem gerek…