Sevgili dünlük, bakınız okullar tatil oldu bile. Şimdi iki hafta boyunca çoluk çocuk hepimiz plan program peşindeyiz. Üstelik, biz İzmirlilerin termometresi doğuştan sıcağa ayarlı, yani bizi biraz zor günler bekliyor. Öncelikle, bizim kış nedir tam olarak anlayamayan zihinlerimize, acilen, “gerçekten kalın kazak nedir?” “Atkı, boyuna nasıl sarılır?” “Eldiven nereden satın alınır?” gibi konularda eğitime ihtiyacımız var. Zira bu konulara, kesinlikle hakim değiliz. Şu aralar en büyük sorunumuz, balkonda oturamamak mesela. Evde nasıl vakit geçirilir, bilmiyoruz ki! Kışı atlatıp, bahara kavuşmak hepimizin hayallerini süslüyor. Peki bu üşüme halinin, keyife çevrilme olasılığı var mıdır? Bu hafta önerilerim özellikle sömestir sebebiyle bu yönde olacak.
İZMİR KÜLTÜR SANAT FABRİKASI
Henüz keşfetmediyseniz, İzmir Kültür Sanat Fabrikası; Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk İhtisas Kütüphanesi, Alsancak Halk Kütüphanesi, Türk Dünyası Müzik İhtisas Kütüphanesi, sanat ve eğitim atölyeleri, açık hava sineması, sergi alanları ve geniş peyzaj alanıyla kentin kültür ve sanat yaşamına yön verecek nitelikte yeni nesil bir kültür sanat merkezi. Çocuklarla mutlaka gidilmesi gereken harika bir yer! Geçmişi 19. yüzyılın sonlarına dek uzanan Alsancak Tekel Fabrikası aslına uygun restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından İzmir’de kültür-sanat ve yaşamın yeni adresi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak hayat buldu. Her yaştan kentli, sanatsever, yerli ve yabancı turisti keyifli bir tarih, kültür ve sanat yolculuğuna davet eden müzelerde kentin ve bölgenin tarihine ışık tutan arkeolojik buluntuları, yöre insanının gündelik yaşamına yönelik etnografik kültürel mirası, Tanzimat Dönemi’nden günümüze resim, heykel ve seramik sanatının önde gelen örneklerini keşfetmek mümkün. Müzeler, geleneksel ile dijitali buluşturan yeni nesil müzecilik anlayışına göre hazırlanmış tematik sergileriyle tüm ziyaretçilerine yeni ve farklı bir müze deneyimi sunuyor.
Güzel çocuklarımızın en sevdiği nedir diye düşünsek akıla ilk olarak oyun ve oyuncak gelir. Oyuncakların tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu da söylenebilir. İnsanoğlu varoluşundan itibaren oyuncak üretmiş ve bunları kullanmıştır.
ÜMRAN BARADAN ÇOCUK MÜZESİ
İnsanların bu tür nesnelere neden ihtiyaç duyduğunu müze bilimci Antony BURTON “Oyuncakların en büyük çekiciliği, dünyayı bize minyatür halinde göstermeleridir” sözleriyle açıklıyor. Eski Mısır, Yunan ve Roma çevrelerindeki kazılarda bulunan oyuncakların çoğu bu çağlarda çocukların hangi oyunları oynadığını göstermesi açısından önemli birer belge niteliği taşıyor. İzmir Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin temelleri 2004 yılında dünyaca ünlü seramik sanatçımız Ümran Baradan tarafından atılmış. Sanatçı dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncaklar ve düzenlediği yarışmalarda
derece kazanan yetenekli çocukların yaptığı eserler ile bir koleksiyon oluşturmuştur.
17 Ocak 2010 tarihinde ise Sunay Akın’ın konsept danışmanlığında, var olan koleksiyon zenginleştirilerek Konak Belediyesi tarafından devralınmış. Müze Pazar ve Pazartesi günleri hariç her gün 09:00 / 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze girişi ücretsiz.