Sevgili dünlük, özellikle pandemi sonrası dönemde doğaya ve toprağa yakın olma isteğinin ne denli arttığını fark ediyor musunuz? Bende de yoğun bir biçimde ortaya çıkan bir hissiyat. Biraz araştırdığımda gördüm ki, tüm dünyada yaygınlaşmış bir akım var; insanlara, hakim endüstriyel yaşam tarzındaki mevcut durumdan daha fazla kendi kendine, sürdürülebilirliğe ve yerel topluluğa vurgu yaparak küçük toprak sahibi olmak ve topraktan yiyecek yetiştirmek ihtiyacı. Şehrimizde de bu ihtiyaçlara yanıt olabilecek bazı noktalar var, sizlere paylaşmak için sabırsızlanıyorum.
EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ
Efes Tarlası Yaşam Köyü bu kültürün, zenginliğin korunması ve aktarımı için bir başka değerli ve ilgi çekici kurum. Aslında 02 Haziran 2021 tarihinde hizmete açılmış. Yaşam Köyü’nün kuruluşundan itibaren burada tarımı, tarımsal faaliyetleri desteklemek pekçok faaliyet gerçekleştirmekte. Tohum-fide dağıtımından, tohum-takas uygulamalarına, farklı yaş gruplarına verilen eğitimlerden sergilere kadar pek çok faaliyete imza atılıyor. Bunlara düzenlenen paneller ve çalıştaylar da eklenebilir. Bir kültür sanat alanı olarak Efes Tarlası Yaşam Köyü, kentteki sanatsal faaliyetlere de ev sahipliği de yapıyor. Yaşam köyünün bünyesinde farklı bölümleri barındırıyor. Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Tarım Müzesi, Toprak Kütüphanesi, Köy Enstitüleri Anı Odası, Küçük Çiftçiler Oyun Odası, Tohum Cafe, Ekim-Dikim Alanları ve bir de Sera mevcut. Tarımsal faaliyetleri hem teorik, hem de uygulamalı olarak yakından tanıklık etmek ve öğrenmek mümkün. Yaşam köyü bir anlamda değerli bir misyonun da taşıyıcısı! Tarımsal faaliyetler ve bunun yarattığı kültüre ilişkin bir bellek oluşturmak, korumak ve bunu aktarmak çok kıymetli. Tohum Merkezi (mevcut tohum türü ve sayısı), barındırdığı 1300’e yakın kitabı ile Toprak Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç adı ile anılan Tarım Müzesi ve yine buna paralel olarak Köy Enstitüleri Anı Odası, bu belleklerin taşınması için çok değerli! Efes Tarlası Yaşam Köyü, Efes-Selçuk’u ziyaret edenler için görülmesi yerlerden biri. Ziyaret için 08:30–17:30 saatleri uygun.
SEFERİHİSAR VE BORNOVA’DAKİ CAN YÜCEL TOHUM MERKEZLERİ
İzmir’de tarım temalı bir kültür rotası oluşturmak isteyenler için alternatif noktalardan bir tanesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu tohum merkezleri. Büyük şair Can Yücel ismiyle anılan Seferihisar ve Bornova’daki merkezler, tarımsal üretimin önemini, sağlıklı gıdaya erişimin bir hak olarak önemini özellikle genç kuşaklara doğru bir şekilde aktarmak için önemli merkezler. Bu merkezlerin Can Yücel’in vasiyeti de olduğunu da hatırlatmak isterim. Hem tarımsal bir belleğin oluşturulmasına katkı sağlıyor, diğer yandan da birer okul! Düzenlenen tohum takas günleri-şenlikleri yerel üreticilerin katılımıyla kaçırılamayacak etkinliklere dönüşüyor. Mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.