Sevgili dünlük, dijital bir çağda, teknolojiyle kavga edip, getirdiği yenilikleri reddedecek halimiz yok ama, ama demek zorundayım çünkü “Yapay zeka” kavramını duyduğumuz ilk andan bugüne aşırı hızlı gelişmeler oluyor. Neredeyse her gün yeni bir özelliği uygulamaların içine entegre ediyorlar. Özetle, yapay zekâ, bilgisayar sistemlerine insan benzeri düşünme ve öğrenme yetenekleri kazandırarak karmaşık problemleri çözmek, verileri analiz etmek ve öngörülerde bulunmak gibi işlevleri yerine getiriyor.
İş dünyasından sağlık sektörüne, otomotiv endüstrisinden kişisel asistanlara kadar pek çok alanda yapay zekâ uygulamaları bulunuyor. Peki yapay zekâ neler yapamaz? Görüyorum ki, benim gibi duygusal sanatseverler ve yaratıcılık bağımlıları insanın “yapay olmayan hatta kusurlu zekasının” tamamen ortadan kalkması ihtimaline karşın bir miktar endişeliler. Hayat ve dünya önümüze neler getirecek bilinmez ama ben son güne dek sizi harekete geçirmek için elimden geleni yapacağım mesela bu hafta şehrimizi sarmalayan bazı marinalardan bahsedeceğim…
İZMİR MARİNA
Deniz kenti olmak biraz da denizci olmayı getiriyor yanında. Denizcilerin bembeyaz tekneleri, yelkenlilerin upuzun direkleri ve seyir halindeyken yana yatıp yarattıkları atmosfer bile alıp şehri bambaşka bir yere taşıyor. İnsan istiyor ki şehrin iki yakasında da kocaman marinalar olsun, ancak denizin de teknik olarak da uygun olması gerekiyor tabiki. Böylelikle şehir merkezinde bulunan tek marinamız İzmir Marina oluyor. Yenilendikten sonra pek çok kez ziyaret etme fırsatım oldu ancak gördüğüm kadarıyla yeterince bilinmiyor sunduğu imkanlar.
Peki neler var İzmir Marina’da? Denizde 60 tekne bağlama, karada kışlama için 30 tekne kapasiteli İzmir Marina. Ayrıca marina içerisinde hizmet veren sosyal, sportif ve akademik tesislerle de şehrin önemli bir cazibe ve eğitim merkezi olmasını umuyorum. Diyeceğim o ki; İzmir Marina, hem deniz hem de kara yolu ile kolay ulaşımı sayesinde körfez manzarasının ve gün batımının tadı çıkarmak isteyenler için tam bir keyif noktası.
TEOS MARİNA
Teos Marina Türkiye’nin ilk “Cittaslow” kenti (Sakin Şehir) seçilen Seferihisar’ın en turistik bölgesi Sığacık’ta 2010 tarihinde açıldı. 13 yıllık tecrübeli bir marina. Denizde 480, karada 80 tekne kapasitesi var. Şehire 40 km ve Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı’na 50 km yakınında olması ve lojistik avantajları bulunan Teos Marina, tarihi Sığacık Kalesi ve Teos Antik Kent’in hemen yanı başında olmakla beraber, Çeşme, Kuşadası, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana gibi pek çok turistik cazibe merkezlerine 1 saat mesafede.
Ayrıca Teos Marina’dan Samos feribot seferleri ile Samos’a ulaşım 2 saat mesafede. Marinanın içerisinden Samos’a cazip fiyatlarla feribot seferleri düzenleniyor. Marinanın çok sayıda mağazanın yer aldığı açık konseptli çarşı bölümünde ise cafe ve restoranlar gibi yeme içme mekanları, eğlenceli etkinlikleri, butikler, kozmetik mağazaları gibi alışveriş mekanları da var.
ÇEŞME MARİNA
Çok şık ve görsel açıdan ülkemizin en güzel marinalarından biri Çeşme Marina. Tarihi ve stratejik bir Akdeniz liman yerleşimi içinde yer alan ve 24 saat boyunca rahatlıkla ulaşılabilecek korunaklı bir limanda bulunan Çeşme Marina, denizde 400, karada ise 100 tekne kapasitesi ile 60 metre uzunluğa kadar olan teknelere hizmet verebilmenin yanında yat kulübü, restoranlar, barlar ve kafeler ile misafirlerine farklı sosyal seçenekler sunuyor.
Bir yaşam merkezinden beklenileceği üzere marinanın 12 ay boyunca açık olan çarşı alanında yelken okulu, sanat galerisi, tasarım mağazaları, müzik ve kitap mağazası, teknoloji market, çocuk oyun alanı yer alıyor. Çeşme Marina, Ege Denizi’ni ve birbirinden güzel adalarını günübirlik seyirlerle keşfetmek için mükemmel bir konumda yer alıyor.