Deniz TemurEk gıdaya geçişte 3 gün kuralı nedir, nasıl uygulanır?

HABERİ PAYLAŞ

Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı nedir, nasıl uygulanır?

Ek gıdaya geçişin en önemli adımlarından olan 3 gün kuralı, tek bir besini 3 gün süreyle az miktarlarda bebeğe vermek, bu süre içinde bebeğe yeni bir besin yedirmemektedir. 3 gün kuralının uygulanması katı besine alışık olmayan bebekler için hayati öneme sahiptir. 3 gün kuralıyla başta besin alerjisi olmak üzere bebek için risk yaratabilecek beslenme süreci gözlenebilir ve riskli gıdalar kolaylıkla belirlenebilir.

1 ÇAY KAŞIĞI İLE BAŞLAYIN

Ek gıdaya geçiş çoğu aile tarafından bebeklerin daha fazla kilo alması için beslenmeleri gereken bir dönemmiş gibi algılanır. Oysa ki ek gıdaya geçiş dönemi bebeğin birbirinden farklı içeriklerdeki besinleri yemeyi öğrenmesi, hazmedebilmesi için vücudunu alıştırma ve riskli gıdaları ayırt etmemiz için gerekli bir geçiş sürecidir.

Haberin Devamı

Bu nedenle ek gıdaya geçişte tek bir besini ilk gün için sadece 1 çay kaşığı miktarında bebeğinize sunun. Bebek 1 çay kaşığı dolusu besini bitirememişse zorlamayın. Bu miktarın ilk gün için maksimum tüketilebilecek sınır olduğunu hatırlayın. Çoğu bebek bir kaç tadımdan sonra devam etmek istemez.

İkinci gün yine aynı besini içine başka bir şey karıştırmadan 1 tatlı kaşığını geçmeyecek kadar hazırlayabilirsiniz. Yine zorlama yok ve bebeğin istediği kadar tüketmesine izin vermek önemli. Üçüncü gün miktarı 1 yemek kaşığını geçmeyecek kadar arttırabilirsiniz.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; ilk besin olarak patatesi seçmiş olalım. Bir miktar patatesi buharda yada suda haşlayınız. Çatal yardımıyla ezip, anne sütü yada az bir miktar formül mama karışımıyla kıvamını yumuşatabilirsiniz. Bunu bebeğinize elinizle küçük parçalar halinde verin. Bir miktar karışımı da mama sandalyesinin tepsisine koyarak dokunmasını ve oynamasını destekleyin.

3 GÜNÜN ARDINDAN

Yukarıdaki örnekle devam edelim. 3 gün bebeğinize sunduğunuz patatesi tüketmesinde bir sorun yaşamadınız. Az miktarlarda da olsa bebeğiniz patatesi yedi ve alerji riski oluşturacak bir sonuçla karşılaşmadınız. 3 günün ardından yeni bir besine geçebilirsiniz. Yine örneklerle devam etmek gerekirse, ikinci besin olarak havucu seçtiniz. Yine buharda yada suda hoşlandığınız havucu bebeğiniz için hazırladınız. İlk gün 1 çay kaşığı, ikinci gün 1 tatlı kaşığı, üçüncü gün ise 1 yemek kaşığını geçmeyecek miktarda bebeğinize sunun. 3 günün ardından eğer havuç bir sorun yaratmamışsa güvenli besinler listenize ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

GÜVENLİ KARIŞIMLARLA DEVAM EDİN

Güvenli yiyecekler oluşmaya başladıkça bu yiyecekleri birbirleriyle karıştırarak karışımlar yapabilirsiniz. Mesela havuç ve patates karışımı hazırlayabilirsiniz. Bu karışımların yanına ekleyeceğiniz her yeni besin için 3 gün kuralını uygulamaya devam etmelisiniz. Mesela üçüncü besin olarak yoğurt vermeyi seçtiniz. Aynı 3 gün kuralını ve miktarları uygulamaya devam etmelisiniz.

İLK AY BESLEME DEĞİL TADIM YAPTIRIN

Bebeğinizi ek gıdaya geçişin ilk ayında öğün sistemine geçerek beslemeye çalışmayın. İlk ay günde bir yada en fazla 2 kez yiyecekleri tattırarak devam edin. Güvenli besin listeniz arttıkça 7’nci aydan sonra günde 2 öğün beslenmeye çıkabilirsiniz. 8-9 ay gibi 3 öğün sistemi yavaş yavaş oturmaya başlayabilir.

Haberin Devamı

YÜKSEK MİKTARLARDA BESLEME YAPMAYIN

Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizi az miktarlarla beslemeniz gerektiğini unutmayın. Bu miktarlar 7 ila 9’ncu ay arası günde 2 çay bardağını geçmemeli. 9 ila 12’nci ay arasında ise 3 çay bardağından fazla olmamalı.

ALERJİ RİSKİ OLUŞURSA NE YAPMALI?

Bebeğinize verdiğiniz bir besin sonrası yüzünde geçmeyen kırmızı döküntüler, yedikten sonra geçmeyen öksürük, nefes almada zorlanma, uykuda şiddetli ağlama nöbetleri, kakada bozulma ve kan gibi belirtiler yaratıyorsa o besini çocuğunuza vermeyi bırakın ve tıbbi destek alın. Besin alerjilerinin çoğu ilk 3 yılda geçse bile bebeklik döneminde tehlikeli tıbbı tablolar yaratabilir. Bu nedenle ek gıdaya geçiş sürecini doktor kontrolünde ve dikkatli yönetmek önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder