Ah şu mevsim geçişleri! Çocukların besinlerle ilişkisi mevsim geçişlerinden oldukça etkilenir. Çoğu çocuk normalde severek yediği bir çok besini reddetmeye başlar. Aileleri endişelendiren bu durum mevsime uygun yeni beslenme düzeni kurularak, öğün saatlerini çocukların ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemek sorunu ortadan kaldırmaya çoğunlukla yardımcı olur. Israrcı, zorla besleme gibi yöntemler ise besin reddini kalıcı ve zorlu bir yola sokabilir. Sakin ve yapıcı olmak önemli bunu hep hatırlayalım!
SERİN VE SULU BESİNLER ÖNCELİKLİ OLMALI
Yaz aylarında çocuklar da tıpkı biz yetişkinler gibi serin ve sulu yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. İştahları içinde kemik suyu , bakliyat ve binbir çeşit sebzenin bulunduğu karışımlara karşı kapanır. Buna karşın biz yetişkinlerin ara öğün olarak nitelendirdiği ancak çocuklar için besin değeri oldukça yüksek olan hafif besinlere karşı ilgileri artar. Bu besinlerin başında yoğurt, meyve, kuru yemişler gelir. Danışanımdan ‘bütün gün sadece yoğurt ve meyve yemek istiyor’ serzenişini sıklıkla duyarım. Oysa ki bu besinlerin sıcak aylar için son derece sağlıklı yiyeceklerdir. Kaygılanmamak önemli.
Sıcak döngüde çocukların büyük bir çoğunluğu içinde salça olan yemekleri de yemek istemezler. Salça yerine bu dönemlerde taze domatesin kullanılması işleri kolaylaştırabilir. Bununla birlikte sıcak tencere yemekleri yerine sağlıklı mevsim sebzeleriyle hazırlanan makarna sosları, içinde çok fazla karışımın olmadığı çorbalar, yoğurt seven çocuklar için yoğurt ve bakliyatla hazırlanmış soğuk çorbalar çoğunlukla çocuklar tarafından sevilir.
YUMURTA DA ISRARCI OLMAYIN
Yumurtanın çocuk beslenmesinde önemi tartışılmaz. Ancak yumurtanın yaz aylarında çocuklar için yemesi güç besinler listesinde olduğunu bir kenara yazmak gerek. Özellikle de haşlanmış yumurtanın. Bu dönemde çocuklara her gün özellikle de kahvaltıda yumurta yedirmeye çalışmak yerine yumurtayı farklı besinlerin içinde sunmayı deneyin. Sebzeli muffin, pankek, menemen yada lezzetlendirici besinlerle hazırlanan omletler çocuklar için yaz aylarında iyi birer alternatif olabilir. Bununla birlikte yumurtayı ille de sabah kahvaltısına uygun bir besin olarak düşünmemek, diğer öğünlerde de kullanılabilir olduğunu hatırlamak faydalı olabilir. Zira birçok çocuk kahvaltıda yumurta yemek istemezken, günün diğer öğünlerinde kabul edebilmekte.
HAZIRLIK VE PİŞİRME SÜREÇLERİNE DAHİL EDİN
Hazır manav reyonları renklenmeye başlamışken çocuğunuzu yemekleri hazırlama ve pişirme süreçlerine dahil edecek oyun ve aktiviteler planlayın derim. Yaz mevsimi besin çeşitliliği nedeniyle çocukların beslenme farkındalığını yükseltme şansımızın arttığı bir dönemdir. Yazlık meyve ve sebzelerin hem çeşitliliği hem de renkliliği çocukların daha kolay ilgi göstermesine ve yiyeceklerle tanışmasına yardımcı olur. Bu süreçlere dahil olmak besinleri denemek ve beslenme isteğinde de artışı beraberinde getirir.
UYKU İHTİYACINA DİKKAT
Yaz aylarının gelmesiyle gün ışığının görülme süresi de uzadı. Artık gündüzler çok daha uzun. Sabah erkenden doğan güneş, akşam geç saatlere kadar bizimle. Erken yaş grubundaki çocuklar uyku düzenlerini güneşe göre ayarlarlar. Onlar için hava aydınlık oluşu uyanık olmak için bir işarettir. Haliyle uzun yaz günlerinde çocukların ihtiyaç duyduğu uykunun süresi de kısalmış olabilir. Bu durum gündüz uykularında alışılagelen düzeni de bozar. Bu döngüde çoğunlukla çocuklar sabah daha uykulu bir şekilde güne başlarlar ve alışık olunan öğlen saatlerinden önce uyku ihtiyacı olduğunu göstermeye başlarlar. Uykunun baskın olduğu durumlarda çocukların beslenmesi zorlaşır. Bu nedenle çocuğun uyku ihtiyacının iyi gözlenmesi ve beslenme saatlerinin uyku saatleriyle uyumlu hale getirilmesi besin reddini önlemeye yardımcı olacaktır.
AÇIK HAVA AKTİVİTESİ VE SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Yaz mevsiminde eğer çocuğunuzun iştahsızlığından dert yanıyorsanız mutlaka açık alanda geçirilen kaliteli zamanları arttırın derim. Zira bu dönem çocukların gün ışığından faydalanması, D vitamini depolarının dolması için kritik öneme sahip. Aynı zamanda stres ve fiziki aktivite ihtiyaçlarının karşılanması da iştah ve besin ihtiyacı üzerine de belirgin bir artış yaratır.
Öte yandan sıvı alımının yeterli düzeyde olduğundan da emin olunmalı. Yaz aylarında çocukların ne yediklerinden çok ne içtiklerine odaklanmak çok daha önemlidir. Başta su olmak üzere, ayran, kefir, şekersiz yada az şekerli kompostolar vb. besin değeri yüksek içecekler çocukların öğünlerine eklenmesi faydalıdır.