Okul sezonu kapıda!
İster kreş, ister anasınıfı yada ilkokul olsun fark etmez. Çocuklarıyla yeme sorunu yaşayan aileler için bu değişim ciddi korku ve endişeleri beraberinde getiren büyük bir adım.
Evde yemek yemeyen yada aşırı seçici beslenen çocukların aileleri, okulda çocuklarının aç kalacağı ve eğitim sürecine adapte olamayacağı korkusuyla sınıflara adım atarlar. Bazıları ise daha cesaretsiz davranarak okul sürecini mümkün olduğunca ötelerler. Oysa ki okul ortamı, çocukların beslenmeye bakışlarını değiştirme şansı yakalayabilecekleri şahane bir fırsattır. En büyük avantajı ise ‘akran öğrenmesi’dir.
Tabi biz ebeveynler süreci doğru yönetirsek. Haydi başlayalım!
OKULDAN ÖNCE HER ŞEYİ YESİN DİYE ZORLAMAYIN
Çoğu aile çocuğu okula başlamadan önce beslenme düzeni değişsin, her şeyi yesin diye binbir türlü yola başvurur. Bu yolların çoğu zorlama, ısrar, sevdiği yiyecekler mahrum bırakma gibi çocuğu strese sokan yöntemlerdir. Eğer profesyonel bir destek almadan, eski usul yöntemlerle, kısıtlı sürede çocuğunuzun beslenme davranışını değiştirme yoluna girdiyseniz okullar açılmadan hemen vazgeçin. Bu davranış çoğunlukla çocuğun daha da az beslenmesine ve daha fazla seçici bir yiyici olmasına neden olmaktan başka bir işe yaramaz. Enerjinizi çocuğunuzla okul açılmadan önce keyifli zaman geçirmeye, bol bol oyun oynamaya ve güçlü iletişim ortamını geliştirmek için harcayın.
OKULDA YEMEKLERİ YEMESİYLE İLGİLİ TELKİNDE BULUNMAYIN
Çocuğunuz okula başlarken hali hazırda yüksek stres altında olacaktır. Yeni bir ortam, yeni insanlar, kurallar… Tüm bu değişim zorluğu içinde çocuğunuza sürekli ‘yemekleri yemesini’ söyleyerek sadece mevcut stresi artıracağınızı hatırlayın. Okul çıkışları için de benzer bir durum geçerli. ‘Yemek yedin mi, yemekte ne vardı, ne kadar yedin, niye yemedin’ gibi sorularla çocuğu sorgulamak çocuğun okulda da yemekleri evde olduğu gibi reddetmesine neden olur. Kısa sürede okuldaki düzen de evdekiyle benzer bir hal alır. Bu nedenle sorgulamadan kaçınmak en iyisi.
OKULDAKİ BESLENME DÜZENİNİ KONTROL ETMEYE ÇALIŞMAYIN
Evden yemek gönderme, eğitimci ve bakıcıları sürekli yemekle ilgili sorulara boğmak gibi okul ortamındaki yemek düzenini kontrol etmeye çalışmayın. Bu evdeki beslenme sorununu okula taşımaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bunun yerine okul başlamadan önce çocuğunuzun beslenme şekliyle ilgili eğitimcileri bilgilendirmekle ve günlük beslenmesi hakkında basit notlar almalarını istemekle yetinin. Bu sayede çocuğunuzun gün içinde neyi ne kadar yediğini öğrenebilir ve gerekli besin desteklerini oluşturabilirsiniz.
AKRAN ÖĞRENMESİNE GÜVENİN
Okul ortamı demek akranlar, arkadaşlıklar demektir. Arkadaşlık, akran öğrenmesi çocuklar için en kolay öğrenme yoludur. Çocuğunuz okul ortamına alıştıktan bir süre sonra arkadaş grubuna dahil olma, arkadaşları gibi davranma davranışları konusunda daha pozitif bir tutum sergileyecektir. Bu sosyal gelişim ihtiyacı beslenme davranışına da olumlu yansıyacaktır. Akran öğrenmesinin gerçekleşmesi için çocuğa zaman tanımak ve beslenme sürecini kontrol etmesine fırsat vermek en iyi yol olacaktır.
Herkes için harika bir eğitim-öğretim yılı olsun.