Derya ÖzelKanada'daki okulların farkı...

HABERİ PAYLAŞ

Kanada'daki okulların farkı...

Kanada Hükümeti ve Kanada Okulları’nın davetlisi olarak 5 günlük maceram maalesef bu köşeye sığmayacak.

Çünkü eğitimle ilgili orada gördüklerim ve beni büyüleyen öyle çok detay var ki; hangi birini yazacağımı bilemiyorum. Anaokulu, ilkokul, lise ve üniversite dahil olmak üzere öncelikle gezdiğim tüm okulların devlet okulu olduğunu söylemeliyim.

Hepsinin ortak mottosu sadece öğrenciyi değil, öğretmenleri de sürekli eğitmek. Okulda 5-6 kişide grip gören okul müdürünün gerekli sağlık ekiplerini arayıp kendi okulunu denetlettirip, sağlığa uygun koşulların olup olmadığını velilere sunmasını mı anlatayım, yoksa özel gereksinimi olan öğrenciler için onlara uygun dinlenme, temizlenme ve yürüme alanlarını devletten bütçe almadan kendi bütçelerinden ödeyen devlet okullarını mı?

Haberin Devamı

Konuştuğum hiçbir okul müdürü okullarının akademik başarılarını sıralamadılar. Hepsinin ortak derdi çocuklara iyi birer kişisel beceri kazandırabilmek.

En çok övündükleri de spor, drama, sanat ve teknoloji konusunda verdikleri eğitimdi. Daha önce karşılaşmadıkları bir öğrenci profili gördüklerinde, önce öğretmenlerini eğitiyorlar.

Çocukların sosyalleşmesi onlar için her şeyden önemli. Oromocto Lisesi’nin müdiresi Donna Shirley, okul içinde hem farklı kültürlerden öğrencilerin kaynaşması için bir öğrenci kulübü kurmuş, hem de homofobiyi ortadan kaldırmak için kurulan gruba afişler, gökkuşağı bayrakları ve tuvaletleri 3 gruba ayırarak destek vermiş.

Biz çocuklarımız iyi eğitim alsın diye didinip dururken, Kanada’daki devlet okularının ayrıcalığını görünce inanın ağlamak istedim.

Zorla dayatılan, çocuğun ilgi ve beceri alanına girmeyen derslerle birer robot yetiştiriliyor burada. Eğitim dediğimiz şey fen, matematik ve fizik derslerinden ibaret değil. Bunu bir anlasak...

Yurtdışında EĞiTiM

İstanbul’da bu yıl açılan Kanada Okulları’nın direktörleriyle konuştuğumda öğrenci değişim programları hakkında epey bilgi de topladım.

Şimdilik İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında anaokulu olarak hizmet vermeye başlayan Kanada Okulları, ilerleyen zamanlarda ilk ve orta okul, daha sonra da lise olarak İstanbul’un dışında İzmir, Bursa ve Ankara’da da eğitim vermeye hazırlanıyormuş.

Haberin Devamı

Hangi yaş grubundan itibaren Kanada’daki okullarda okunabildiğini sordum; liseden itibaren oradaki bir ailenin yanında kalarak herhangi bir okulda eğitim görme imkanı olduğunu söylediler.

Liseden sonra öğrenci isterse Kanada’daki herhangi bir üniversiteye devam edebilir, mezun olduktan sonra gerekli prosedürleri yerine getirerek orada çalışabilirmiş.

Buradaki Kanada Okulları’nın eğitim sistemini sorduğumda, elbette temel Milli Eğitim müfredatından çok sapmadan kendi eğitim sistemlerini aynen uygulayacaklarını söylediler.

Açıkçası buradaki eğitim sistemini kendi sistemleriyle harmanlayıp ortaya güzel bir şeyler çıkaracaklarından hiç şüphem yok.

Belki hepimiz için eğitimde devrim yaratırlar.

ETKİNLİK KUŞU

Dedio Yaratıcı Eller Atölyesi ile bu atölye sonrası çocukların oyunları artık çok daha renkli olacak.

Evin duvarlarını, çatısını, pencerelerini, kapısını çocuklar ahşap ve diğer malzemeleri kullanarak kendi elleri ile yapacaklar.

Haberin Devamı

Bu atölye sonrası ev/işyeri olarak kullanılabilecek bu oyuncak ev, araba, bebek, tren ve hayvanlar çocuk oyunlarının baş köşesinde duracak.

3-6 yaş grubu çocukların aileleri ile birlikte katılabilecekleri bu atölyeye, 7-12 yaş grubu çocuklar da aileleri ile veya tek başına katılabilirler.

Atölyeye katılım için müzeyi arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Tel: 0216 359 45 50-51

İstanbul Oyuncak Müzesi - Kadıköy

Sıradaki haber yükleniyor...
holder