Masalların peşinden koşan biri olarak bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Mardin Masalcılar Buluşması’nı elbette kaçırmayacağım. İlk düzenlendiği yıldan beri her yıl gittiğim bu muhteşem organizasyona, Mardin Müzesi büyük bir emek veriyor. Ülkenin dört bir yanından gelen masalcılar, akademisyenler, yazarlarla, hem çocuklar hem de büyükler eğleniyor.
Aslında en çok biz büyüklere iyi geliyor masallarla yeniden buluşmak. Masallarla büyüyen bir neslin, masalları bilmeyen çocuklara anlatacağı yeni hikayeler öğreniyoruz. Şimdiki nesli maalesef tablet oyunlara kaptırdık, kaptırıyoruz. Keşke çocuklarımıza onları besleyecek şeyler verebilseydik dememek için kendi kültürümüzün muhteşem mirası bizim onlara verebileceğimiz en güzel hediye olduğunu hatırlatıyor bu buluşma.
2 -7 Ekim 2018 tarihleri arasında Mardin’de 3.sü düzenlenecek “Mardin Masalcılar Buluşması”nda Türkiye’deki Geleneksel masal anlatıcısı ve araştırmacısı bir çok değerli isim Mardin Müzesinde ve okullarda çocuklara ve kentin sosyal alanlarında büyüklere masallar anlatacaklar.
Mardin Müzesinin ev sahipliğinde düzenlenecek ücretsiz etkinliklerde masal çemberleri kurulacak, film gösterimleri, atölyeler, konserler, sergiler, seminerler düzenlenecek ve beş gün boyunca Mardin’de sadece masal konuşulacak.
Müze Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Masalcılar Buluşması”nda, müze eğitimi etkinlikleri kapsamında Mardin’in somut olmayan kültürel mirasının korunması ve tanıtılması amacıyla, Türkiye’deki geleneksel masal anlatıcıları Mardin’de buluşacak, atölye çalışmaları gerçekleştirerek kentin sosyal alanları ve tarihi yapılarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında masallar anlatacaklar.
Program kapsamında masallardan mahrum kalan büyükler ve masalsız büyüyen çocuklar masallar etrafında bir araya gelecek. Mardin Müzesi’nde, okullarda, evlerde, damlarda ve kentin sosyal alanlarında çocuklara ve yetişkinlere yönelik iki ayrı programdan oluşan buluşma, beş gün boyunca ücretsiz olarak gerçekleşecek. Masal çemberleri etrafında sadece masalların konuşulacağı büyülü günlere konserler, paneller ve sergiler eşlik edecek. İçlerine en güzel masalların fısıldanacağı eski Mardin evleri, avluları ve damları, kurulacak olan masal çemberlerine sizleri de bekliyor.
Anadolu ve Mezopotamya’nın masalları anlatılırken kayıp masallar da gün yüzüne çıkarılacak. “Sen kulak verirsen açılır masal kapısı. Açıl susam açıl…” diyor bu yıl ki masalcılar.
Ben de bu yıl Mardinli çocuklara kendi masallarını yazdıracağım. 2 gün boyunca çocuklara yaratıcı yazarlık atölyesi verip, masallarda kaybolmaya gidiyorum. Kendinize ve çocuğunuza çok iyi geleceğini düşündüğüm bu organizasyona mutlaka siz de gelmelisiniz.